STROJNISTVO.com • Poglej temo - Izdelava kovancev / medalj

Izdelava kovancev / medalj

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Izdelava kovancev / medalj

OdgovorNapisal/-a mihac » 23.1.2009 2:37

Dejansko me čisto splošno zanima kaj vse bi doma potreboval, če bi se začel ukvarjati z izdelavo posebnih kovancev, medalj in ostalih podobnih stvari.

Dejansko kaj vse rabiš? Kako naredit iz surovega materiala (recimo) okrogel kovanec, ki ga potem (predvidevam) v kakšni stiskalnici s posebnim orodjem 'odtisneš'?

Upam, da mi ne zamerite, ker sem še bolj nov na tem področju ampak me zelo zanima.

LP,
Miha
mihac
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 23.1.2009 4:52

Za majhne serije se odtisovanje pomojem ne izplača.
Verjetno bi v poštev prišlo graviranje.
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a -M- » 23.1.2009 7:18

Za majhne serije se sigurno ne izplača. Tudi tisti,ki izdelujejo in prodajajo medalje, jih naročijo po katalogu, dodajo značko z motivom in na hrbtni strani zgravirajo.

Najbolje je, da si kupiš kak stroj za graviranje (Gravograph...) in medalje naročiš po katalogu.
-M-
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a T_Eclipse » 23.1.2009 9:54

Kako se dela velike serije priložnostnih kovancev si lahko pogledaš na http://www.youtube.com/watch?v=DkHFNnOK3Bg

Če bi pa rad delal majhne serije pa jih delaš na "srednjeveški" način in sicer ti nekdo naredi z CNC frezalnem strojem (z graviranjem) spodnji in zgornji negativ odtiska kovanca, ki ga je potrebno toplotno obdelati na primerno trdoto, nekje moraš dobiti prazne surovce za kovanje (ti jih nekdo izseka iz materiala, ki ga hočeš), narediš pripravo, ki bo držala surovec na mestu medtem ko ti z macolo vsekaš po utopu (negativu).

http://www.youtube.com/watch?v=VMk9WXXC ... re=related (samo je treba bolj zadet :D)

http://www.youtube.com/watch?v=ee1699JU ... re=related

Je pa res da se ne splača, če ravno ne misliš izdelovat kovance ali medalje iz zlata ali srebra in jih dobro prodajat in je bolj smiselno narediti tako kot je -M- napisal.

LP
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."
A.Einstein
T_Eclipse
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mihac » 23.1.2009 13:59

Hvala za vse odgovore, vem da se velikoserijska zadeva ne splača, če nimajo kovanci neke posebne vrednosti.

Zelo vrjetno je, da bi za mene kdo drug naredil surov kovanec, dejansko pa bi potem rabil samo še stroj, ki je na koncu prvega videja (v surov kovanec 'odtisne' podobo). Ampak kako lahko odtisne podobo spodaj, zgoraj in od strani naenkrat? Za kakšne stroje se tukaj gre? LP
mihac
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a T_Eclipse » 23.1.2009 14:41

Mislim da niso to kakšni posebni stroji, navadna preša s primernim orodjem. Da dobiš odtis spodaj in zgoraj moraš imeti pri kovanju spodaj negativ (podloga) - surovec - zgoraj negativ (pestič, oziroma utop, ki udari po surovcu). Zgornji in spodji odtis nastane istočasno, v enem udarcu, saj bi se v primeru, če bi kovanec obračal in vsako stran posebej koval, že odtisnjena stran zabrisala.

Stranski odtis pa nastane ker se pri kovanju surovec stanjša in posledično se mora premer povečati. Na obodu orodja za kovanje pa je zopet narejen negativ.

Torej ko orodje pritisne na surovec, se na spodnjo in zgornjo stran odtisne negativ, hkrati pa se kovanec razširi in ker je v zaprtem volumnu se odtisne tudi negativ, ki je na obodu orodja.

More biti pa preračunana sprememba volumna in za ta volumen večja odprtina v katero daš surovec, da se lahko material razširi in pravilno odtisne stranski negativ.

LP

PS.: Naj me kdo popravi, če niso izrazi pravilni (pestič, utop...), se ne morem spomniti kakšen je pravilen izraz.
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."
A.Einstein
T_Eclipse
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mihac » 23.1.2009 18:21

Torej bi potreboval nekakšno ekscentrično hidravlično (ali mehansko?) stiskalnico aka prešo (sicer nimam občutka koliko 'tonsko') in primerno orodje (pehalo).

Pa še nekaj me zanima. Kdo vse ti lahko naredi t.i. surovce? Se to splača naročiti pri nas ali iz tujine, je morda kdo prav znan po tem? Pač poveš kakšne premer, debelino, material in še recimo barvo in število kosov. Ali je precej bolj zapelteno?

Hvala
Miha
mihac
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Krpan » 24.1.2009 8:42

Prijatelju sem naredil orodje za kovance skoraj zastonj.
Koval jih je z macolo na srednjeveških prireditvah iz medenine.

Zgornji in spodnji del sem naredil na stužnici iz termično neobdelanega jekla za poboljšanje. (pri udarjanju z macolo se jeklo ne sme krušiti, ker je nevarno da komu kaj prileti). V okroglo orodje sem pri strani izvrtal dve luknji kamor sem vstavil vodila fi 14, ki so šla skozi oba dela orodja. V sredini orodja sem izdelal izvrtino za matrice.

Matrice sem izdelal iz prebijača fi 25, ki ima trdoto čez 60 HRC.

In sedaj informacija, ki je vredna vsaj piva če že ne salame.
Prijatelj je imel repliko srednjeveškega kovanca, ki ga je želel kovati. Ker je bil bakren, sem ga enostavno vpel na potopno erozijo in ga do polovice vžgal v prebijač. Postopek sem ponovil še na drugi strani v drugi del matrice. Matrico sem vstavil v orodje in zadeva je bila nared.

Orodje za izsekavanje sem ravno tako naredil na sružnici, vendar smo pozneje izsekavali krogce v delavnici na stiskalnici, ker je bilo preveč krame za na prireditve, poleg tega pa je bilo potrebno medenino (valjana pločevina) iz katere so bili kovanci predhodno žariti, kajti v nasprotnem si z macolo bolj malo opravil.

Če so kovance kovali pred tisoč in več leti, ni hudič da jih nebi tudi v času stružnic in erozij. Razen še smo strojniki postali totalno nesposobno primarnega razmišljanja.....
Z znanjem raste dvom!
Krpan
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost