Razvod zraka
Moderator: -M-
Obema, hvala za odgovor!
Se mi je kar zdelo, da bo Loctite imel kaj primernega, pa sem iskal pod rubriko tesnenje in zato nisem našel nič pametnega
Sem pogledal oba predlagana produkta, in se nazadnje odločil, da bom poskusil z 3421 , saj so osnovne lastnosti vseh teh produktov podobne, razlika je le v času lepljenja, ker nameravam preventivno zatesniti kar vse spoje pa rabim čim daljši možen čas nanašanja, in 3421 ima 180 minut ...
Se mi je kar zdelo, da bo Loctite imel kaj primernega, pa sem iskal pod rubriko tesnenje in zato nisem našel nič pametnega
Sem pogledal oba predlagana produkta, in se nazadnje odločil, da bom poskusil z 3421 , saj so osnovne lastnosti vseh teh produktov podobne, razlika je le v času lepljenja, ker nameravam preventivno zatesniti kar vse spoje pa rabim čim daljši možen čas nanašanja, in 3421 ima 180 minut ...
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

Zakaj pa rabiš tako dolg čas?
Saj lahko zmešaš samo npr. za 2 spoja in ko končaš spet zmešaš za naprej, ali pa nadaljuješ jutri.
lp, prom
Saj lahko zmešaš samo npr. za 2 spoja in ko končaš spet zmešaš za naprej, ali pa nadaljuješ jutri.
lp, prom
- promehanik
- Strokovnjak

Predolgi čas sušenja bo lahko tudi moteč. Zadeva je sicer precej gosta, kljub temu pa lahko počasi zleze dol in jo boš na vrhu imel bolj malo, spodaj pa kapljico. Se pa ti epoksiji res uglavnem razlikujejo po hitrosti sušenja in pa po barvi. 3478 pa ne poznam. Mogoče je kaj novega. 
Ko bom velik, bom delal stroje!
- KY
- Strokovnjak

Dvomim, da ti bo uspelo puščanje zatesniti z Loctitom. Lahko poizkusiš, toda dobro očisti spoje ali pa jih pobrusi. Poizkusi najprej popraviti en spoj.
V kolikor ne bo uspeha, predlagam da prerežeš napeljavo na srednjem puščanju. Odviješ cevi levo in desno, ponovno zatesniš, tokrat s prejo in sestaviš nazaj. Seveda moraš za zakluček uporabiti holandec. Tako ti ne bo potrebno razstaviti celotno napeljavo.
V kolikor ne bo uspeha, predlagam da prerežeš napeljavo na srednjem puščanju. Odviješ cevi levo in desno, ponovno zatesniš, tokrat s prejo in sestaviš nazaj. Seveda moraš za zakluček uporabiti holandec. Tako ti ne bo potrebno razstaviti celotno napeljavo.
Brez nič ni nič
- Slavc
- Strokovnjak

ker se bom tudi sam kmalu polotil razvoda zraka in nočem imeti problemov z tesnenjem spojev pri pocinkanih ceveh sem pogledal nekja produktov loctite-a in našel enkaj za te namene narejenih produktov pa me zanima če ma kdo izkušnje z njimi
loctite 542
http://www.aso.si/index.php?id=55&catID=447&prodID=2388
loctite 577
http://www.aso.si/index.php?id=55&catID=447&prodID=2389
loctite572
http://www.aso.si/index.php?id=55&catID=447&prodID=2390
loctite 542
http://www.aso.si/index.php?id=55&catID=447&prodID=2388
loctite 577
http://www.aso.si/index.php?id=55&catID=447&prodID=2389
loctite572
http://www.aso.si/index.php?id=55&catID=447&prodID=2390
- miha1986
- Strokovnjak

Po mojih izkušnjah pri takšnih napeljavah je spoje najboljše tesniti z prejo in oljem ali namesto olja se dobi zeleno pasto ki je namenjena za to. Navoji na ceveh in spojkah niso tako fiksni in so grobi zato se mi zdi preja najbolj primerna.
LP
LP
- jolica
- Strokovnjak

Slavc napisal/-a:Dvomim, da ti bo uspelo puščanje zatesniti z Loctitom. Lahko poizkusiš, toda dobro očisti spoje ali pa jih pobrusi. Poizkusi najprej popraviti en spoj.
Dosti verjetno, vendar boljše ideje za probat nimam. Zelo važno je, da ne pustiš nobenega žepa, kjer bi se zrak pod lepilom nabral, saj ti ga bo ustrelilo po delavnici.
jolica napisal/-a:Po mojih izkušnjah pri takšnih napeljavah je spoje najboljše tesniti z prejo in oljem ali namesto olja se dobi zeleno pasto ki je namenjena za to. Navoji na ceveh in spojkah niso tako fiksni in so grobi zato se mi zdi preja najbolj primerna.
LP
Preja je zelo uporabna pri tesnjenju vode, saj če hoče voda puščati, preja nabrekne in zatesni. Pri zraku nima preje kaj nabrekniti, razen če imaš zrak sumljive kvalitete
Za tesnenje takih spojev je dovolj dobro karkoli od loctita (ali koga drugega) za tesnenje. Simpatična je tudi teflonska vrvica premazana s tehlonsko pasto.
LP
Ko bom velik, bom delal stroje!
- KY
- Strokovnjak

Pomojem pa, da bo kakšna tale lepilno-tesnilna masa delovala, zato ker to ni neko hudo spuščanje...
Bom poizkusil, če pa ne bo, bo pa treba eksperimentirati naprej
Bom poizkusil, če pa ne bo, bo pa treba eksperimentirati naprej
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

Sem zamazal z eposkijem in kolikor kaže za enkrat bo delovalo
Sedaj imam pa še 2 vprašanji:
kje na Gorenjskem (ali pa na splošno) se dobijo različni produkti od Loctita, ker v Merkurju imajo zelo slabo izbiro - zato sem namesto predlagane tekoče kovine, moral vzeti kar navadno epoksi lepilo brez kovinskih primesi... zanima me pa, ker sem gledal pa ima Loctite precej uporabne produkte (prej sem poznal samo tisto proti odvijanju vijakov).
Sicer tam kjer sem slišal, da spoj pušča, sem zalil, sedaj pa nekje še res zelo narahlo (v 1 uri se je samo v ceveh (cca. 5 litrov zraka) tlak zmanjašal za 0,5bara) pušča.
Kako to najlažje preveriti, sam imam v mislih z milnico?
Hvala za vse odgovore!
kje na Gorenjskem (ali pa na splošno) se dobijo različni produkti od Loctita, ker v Merkurju imajo zelo slabo izbiro - zato sem namesto predlagane tekoče kovine, moral vzeti kar navadno epoksi lepilo brez kovinskih primesi... zanima me pa, ker sem gledal pa ima Loctite precej uporabne produkte (prej sem poznal samo tisto proti odvijanju vijakov).
Sicer tam kjer sem slišal, da spoj pušča, sem zalil, sedaj pa nekje še res zelo narahlo (v 1 uri se je samo v ceveh (cca. 5 litrov zraka) tlak zmanjašal za 0,5bara) pušča.
Hvala za vse odgovore!
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

Nicomajstr***???*** napisal/-a:Sem zamazal z eposkijem in kolikor kaže za enkrat bo delovalo![]()
Hvala za vse odgovore!
Loctite dobiš tukaj:
LJUBLJANA
POŠTA: 1000 LJUBLJANA
M & M INTERCOM D.O.O. LJUBLJANA
LETALIŠKA CESTA 27
TELEFON: (01) 5200128
TELEFON: (01) 5200118
Eventuelno puščanje najlažje ugotoviš z milnico. koristno je tudi cevi prebarvati. Za zrak je madra barva.
Popolega tesnenja pa praktično ni mogoče zagotoviti. Najbolje je zapirati ventil na tlačni posodi, kadar si odsoten.
Vprašanje je tudi, kaj pomeni pri tebi zmanjšanje tlaka za o,5 bara. Že kadar se ti zrak v instalaciji in tlačni posodi ohladi, pride do razlike.
Brez nič ni nič
- Slavc
- Strokovnjak

Slavc napisal/-a:Loctite dobiš tukaj:
LJUBLJANA
POŠTA: 1000 LJUBLJANA
M & M INTERCOM D.O.O. LJUBLJANA
LETALIŠKA CESTA 27
TELEFON: (01) 5200128
TELEFON: (01) 5200118
Eventuelno puščanje najlažje ugotoviš z milnico. koristno je tudi cevi prebarvati. Za zrak je madra barva.
Popolega tesnenja pa praktično ni mogoče zagotoviti. Najbolje je zapirati ventil na tlačni posodi, kadar si odsoten.
Vprašanje je tudi, kaj pomeni pri tebi zmanjšanje tlaka za o,5 bara. Že kadar se ti zrak v instalaciji in tlačni posodi ohladi, pride do razlike.
Hvala za odgovor.
Tista razlika je bila posledica puščanja (sem vse spoje pregledal z milnico in našel kar nekaj res zelo rahlih puščanj).
Zakaj je koristno prebarvati cevi? Ali bodo drugače začele rjaveti? Sam sem jih prej tudi mislil barvati, ko pa sem vse sestavil, so se cinakne cevi prav lepo vključile v stil z vodili garažnih vrat, tako da sem si premislil...
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

Pobarvati zato ker je predpis, da morajo biti napeljave cevi pobarvane glede na to ker medij se pretaka po njih. Naprimer acetilen je rumena, kisik modra...
Standard pa je DIN 2403
Tukaj imaš tabelo označevanja:
http://www.e-pipe.co.kr/eng/DIN/2403.htm
Nevem pa zakaj ima večina delavnic za stisnjen zrak modre cevi, čeprav je po standardu modra barva za kisik, za komprimiran zrak pa siva!
LP
Standard pa je DIN 2403
Tukaj imaš tabelo označevanja:
http://www.e-pipe.co.kr/eng/DIN/2403.htm
Nevem pa zakaj ima večina delavnic za stisnjen zrak modre cevi, čeprav je po standardu modra barva za kisik, za komprimiran zrak pa siva!
LP
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."
A.Einstein
A.Einstein
- T_Eclipse
- Strokovnjak

Sergej napisal/-a:Ko izbirate 'lepila' za tesnenje, bi vam svetoval, da izberete taka, ki zagotavljajo razstavljive spoje!
Ta epoksi, ki sem ga uporabil se ob segretju na cca. 200°C zmehča...
@T_Eclipse, torej je to mišljeno samo zaradi predpisa... zato ne bom nič pobarval, saj je za domačo uporabo, pa tudi to je edina napeljava in ni nevarnosti, da bi zamešal plin
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov