STROJNISTVO.com • Poglej temo - Brunirana površina

Brunirana površina

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Brunirana površina

OdgovorNapisal/-a masinist » 18.1.2009 17:36

Delam jekleno merilno pripravo, ki bo imela fino rezkane vodilne drsne površine. Zanima me ali naj te površine bruniram, pustim samo porezkane ali dam kakšno drugo zaščito?
Glede bruniranja sem v dvomih, ker se mi zdi, da bi se povečal torni koeficient oz. hrapavost? Drugi pomislek pa je tudi obstojnost brunirane površine (verjetno bi zaradi drsenja postala lisasta)?
Pod bruniranje mislim postopek v brunisolu in na temp. okrog 140°C.

LP, masinist
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a masinist » 30.1.2009 1:00

No ali ima kdo kaj izkušenj kako se obnese brunirana površina kot vodilo? To mislim na relativno gibanje dveh bruniranih površin? Ali je bolje pustiti samo fino rezkano in namazati z oljem?

lp, masinist
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Basmek » 30.1.2009 13:28

Nisem najbolj ziher, sam mislim da bi se dalo. Pred leti sem delal neke komade (za strojegradnjo), kateri so imeli utor, po katerem se je vozila kladica. In komadi so bili na koncu brunirani. Edini problem je, da ne vem kake sile so se uporabljale za premike kladic. Premisli kake sile bodo, velikost vodil in kakšna bo uporaba (prostor, kakšni so kosi in pogostost uporabe). Važna je tudi zračnost, kako fino boš obdelal vodila. Če misliš res fino delat, jih pusti raje blank.

ps kar pa se lis tiče pa se bodo ziher pojavile.
Kaj več ti ne morem svetovati, upam da ti bo vsaj to pomagalo
DEUS EX MACHINA
Basmek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 30.1.2009 14:19

Če si kdaj imel v rokah puško (novodobna mladina ne služi več v vojski), veš da je vse brunirano. Vendar, površine na zaklepu in ohišju, ki drsijo med seboj, se zagotovo obrabijo (brunitura), zato je treba redno čistiti in mazati z oljem. Bruniranje je zelo slaba protikorozijska zaščita in za drsne ploskve po mojem ni.
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov