STROJNISTVO.com • Poglej temo - Inventor Studio

Inventor Studio

3D modelirnik enostaven, sodoben in zmogljiv. Vprašanja, nasveti, komentarji….

Moderator: -M-

Inventor Studio

OdgovorNapisal/-a masinist » 4.2.2009 20:09

V Inventor Studiu 2008 sem naredil foto-realistično sliko nekega parta, ki sem ga zmodeliral. Potem sem to sliko s copy-paste vstavil v Autocad. Vse to je še kar šlo, vendar je bil problem v tem, da je bila slika po dimenzijski velikosti zelo majhna, ko sem jo prilepil v Autocad. Saj sem jo potem povečal, tako da sem jo raztegnil po diagonali. Vendar se je poslabšala kvaliteta. Naj povem, da je bilo v Inventorju narisano v merilu 1:1 in bi stvar morala biti isto velika kot v Avtocadu. V Inventor Studiu sem lahko naredil resolucijo le 1024x768, slika pa je bila velika prib. 1,5 MB.
Zanima me kako bi prišel do dimenzijsko večje slike, ki bi v Autocadu bila približno tako velika kot so njene dejanske dimenzije???

lp, masinist
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a -M- » 5.2.2009 11:57

V Inventor studiu bi naj šlo narediti večjo sliko, samo po moje ne bo v merilu 1:1.Druga ti ne preostane, kot da narediš večjo resolucijo slike in jo potem povečaš v acadu.

Druga možnost je, da si pomagaš z risbo v Inventorju (*.idw). V tem primeru pa lahko imaš merilo 1:1, barve bodo takšne kot so na modelu(ne bo senc, osvetlitve...).Risbo pa lahko potem shraniš v različnih formatih (dwg, dxf, pdf).

Čeprav mi ni jasno, kaj bi rad naredil s sliko v autocadu?
-M-
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a erikb » 5.2.2009 14:34

Jpeg slika rendana v Inv Studiu nima popolnoma nobene veze z modeliranjem 1:1, pač pa z resolucijo, ki jo dolocis pri render parametrih.

Recimo, resolucija 1600x 1050 ustreza 22" wide monitorju (cca.470x290). In če jo insertiras v ACAD ter raztegneš preko njenih dimenzij se bo logično pomanjšala kvaliteta. Preračunaj torej kakšno resolucijo potrebuješ!

Ja in mene tudi zanima, zakaj rabis Jpeg importirat v Autocad?
Erik Bačar
erikb
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a masinist » 5.2.2009 15:04

Zadeva je takšna:
- V Autocadu imam narisano risbo nekega zelo kompliciranega strojnega dela. Ta del je bil narisan že v preteklosti v takratnem konstrukcijskem oddelku. Risba je še vedno ažurna in ustreza v vseh pogledih.
Gabariti tega strojnega dela so cca 200x200x100 mm.
- Jaz pa sem tehnolog in sem v Inventorju zmodeliral orodja (svedri, frezalne glave, povrtala) s katerimi obdelujemo ta strojni del. Nato sem naredil fotorealistične slike, zato, da je čim bolj podobno dejanskim orodjem. Ta orodja pa imajo tudi gabarite okorog 200 mm.
- Nato sem te slike prilepil v Autocad (v risbo tega strojnega dela) in zraven napisal določene tehnološke podatke, ki jih potrebuje operater.
Vendar so bile ta slike okorog 50x manjše kot strojni del. Bile so popolnoma nevidne, zato sem jih z miško raztegnil po diagonali. Vendar se je kvaliteta slik zelo poslabšala. V Inventor Studiu sem lahko naredil resolucijo največ 1024x768.
- Zanima me kako bi lahko prilepil slike zraven strojnega dela, da bi bila kvaliteta teh slik še vedno dovolj dobra?

lp, masinist

-
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a -M- » 5.2.2009 15:34

Pa morajo biti te slike fotorealistične? V tem primeru bi ti svetoval, ta zmodeliraš ta "zelo zakompliciran strojni del" in potem narediš render.DXF lahko brez težav importiraš v sketch v Inventor.

Če pa ne potrebuješ fotorealistične slike pa imaš tu še vedno risbo (*.idw)
-M-
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a masinist » 5.2.2009 16:20

Saj sem razmišljal o tem, da bi na novo zmodeliral in naredil risbo, vendar je preveč birokratskih zadev v ozadju.
Kot prvo je to delo konstrukcije, ki je več nimamo v podjetju, potem pridobiti vse podpise od šefov za veljavnost nove risbe, potem vprašanja zakaj nova risba, če ni nobenih sprememb, operaterji bi spet rabili pol leta da se navadijo na risbo, avtorske pravice,...
Skratka misija Nemogoče.
Po moje je glavni problem v tem, da Inventor ne omogoča dovolj velike resolucije v renderiranju.

lp, masinist
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a -M- » 5.2.2009 18:06

masinist napisal/-a:Po moje je glavni problem v tem, da Inventor ne omogoča dovolj velike resolucije v renderiranju.

Katero verzijo Inventorja imaš? V 2009 je max. resolucija 4000x**** (mislim, da 3000, nisem prepričan), za starejše verzije pa nisem prepričan.Datoteka (jpg) pa ima velikost tudi >30MB.

Drugače pa je res zelo nerodna situacija v tvojem primeru.

Ena možnost je tudi, da če že ne moreš slike (jpg) dovolj povečat, pa zmanjšaj model v acadu.To pa verjetno tudi ne pride v poštev.
-M-
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a moi » 6.2.2009 13:43

naredi risbo orodja 1:1 (lahko kar brez glave), jo shrani kot dwg in prenesi v acad (insert block, pa pokazes kar direkt na risbo dela bp meni).

blok das 1:1 (tudi ce tam ni blok, bo uvozilo kot blok), ga eksplodiras ali tudi ne in poravnas z tem zelo kompliciranim strojnim delom.

v solidworksu dela tocno tak postopek bp, sem ze dajal poglede na celotni layout.
fotorealisticno ne rabis nic, kvecjemu srafiras in komentiras, da se takoj vidi, kaj je kaj.

zakaj pa nimate nic vec konstrukcije?
pa ne vem, ce je sploh treba modelirat svedre, povrtala ipd. :-? to samo na risbo naredi leader na luknjo in komentar zraven. keep it simple stupid
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gregors2 » 6.2.2009 17:52

A4 list je velik 8,27 x 11,69 col, če bi hotel na to stran natisniti rastersko sliko pri 300 pikah na colo (DPI) - kar je spodnja meja za dober izpis. Mora biti rasterska slika velika 2480x3510 pik.

Možno je tudi da AutoCAD narobe prebere rastrsko sliko, zato jo poskušaj uvoziti z različnimi formati (jpg, png, bmp, ...)

Za prozivodnjo je res najboljša KISS metoda, če pa je to za kakšno predstavitev stranki pa se splača potruditi.
gregors2
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a masinist » 8.2.2009 11:49

Hvala za odgovore.
Različne formate sem probal uvoziti v Acad, a je bil rezulatat enak (majhna slika).
Za v proizvodnjo sem poenostavil in je čisto OK. Recimo, da bi pa rad naredil fotorealistično sliko (plakat) velikosti A3. A bi šlo to v Inventorju? Ali bi moral model uvoziti v kateri drugi program in tam renderirati?

lp, masinist
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a -M- » 9.2.2009 13:48

masinist napisal/-a: Recimo, da bi pa rad naredil fotorealistično sliko (plakat) velikosti A3. A bi šlo to v Inventorju?

Če ti je resolucija 4000x3000 dovolj, potem je odgovor na tvoje vprašanje DA.
-M-
Moderator
Moderator

Vrni se na Inventor in Inventor Professional

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov