STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kakšen kolutni brusilnik?

Kakšen kolutni brusilnik?

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 17.3.2008 21:56

vili, hvala za nasvete, jih bom upošteval.
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Blau » 16.11.2008 22:22

Lep pozdrav vsem!

Prosil bi za pomoč oziroma nasvet. Imam kolutni brusilnik na katerem sta dva brusna koluta velikosti 200x25mm. Problem je v tem , da mi brusilnik med delovanjem zelo vibrira, misilm pa da bi stroj moral teči mirno. Brusni koluti na njem se "jajčasto" vrtijo, površina koluta se premika proti in izven središča osi. Torej kako naj uravnotežim oziroma poravnam kolute, da bi se vrteli brez opletanja? Na vsak način želim, da mi stroj mirno teče. Kako vi to rešite? Hvala!
Blau
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 17.11.2008 7:50

Najprej preveri, ali izvrtina koluta odgovarja osi. Nekoč sem imel 1 mm večjo izvrtino. Z zobotrebci sem jo "centriral" in dobro zategnil. Začetek je bil sprejemljiv, vendar mi je po prvem malo večjem pritisku stvar odpovedala. Simptomi enaki, kot jih ti opisuješ. Nabavil sem ustrezno plastično pušo in obstoječo zamenjal. Stvar še danes funkcionira.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 17.11.2008 7:53

Samo ploščo je treba že pri sami montaži postaviti čim bolj v center, ker pa je zadeti čisti center skoraj nemogoče se jo dokončno poravna s poravnalom.
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a samouk » 17.11.2008 10:01

Žerjavar je zelo dobro povedal-brez plastične puše ne gre.Le to že imajo vgrajene dražje brusilne plošče, cenejše pa žal ne.Če imaš stružnico si jo sam postruži.Upam da ima ta brusilna plošča na obeh bočnih straneh papirnati prirobnici, drugač si s šestilom izriši iz kartona(za primer-karton na katero je speta nova srajca), ker ni dobro da se brusilna plošča direktno stika s kovinsko prirobnico.Za posnemanje brusilne plošče na kolutnem brusilnem stroju priporočam posnemalec iz korunda, ki je na dolgem ročaju,medtem ko se posnemalec vrti skupaj z brusilno ploščo se ta enakomerno obrablja.

Lp, Janko
samouk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Blau » 17.11.2008 19:06

Hvala za odgovore! Sem odšraufal brusne kolute in res je nekaj zračnosti med pušo in kolutom. Puša je aluminjasta in je istočasno notranja prirobnica. Koluti že imajo karton na vsaki strani. Bom poskusil tem bolje vpet v center in poravnat. Kako poravnavate, držite poravnalo v roki ali ga kam naslonite? Ne predstavljam pa si najbolje poravnala ki se vrti z kolutom, kot je napisal samouk. Kje lahko to nabavim?
Blau
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a masinist » 12.2.2009 8:54

Jaz bi rad diamantno br.ploščo z luknjo fi 20, namontiral na os fi 16. Zanima me iz katerega materiala naj bo vmesna puša? A mora biti papir med prirobnico in ploščo? Baza brusne plošče je iz Al.
Vmesno pušo bi naredil kot samostojen element, pa me zanima, če se bo vrtela z isto hitrostjo kot os in plošča, da ne bo prihajalo do obrabe?

lp, masinist
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a lepljiviavto » 12.2.2009 14:45

Ni važno iz kakšnega materijala je puša
najbolj važno je da vse skupaj lepo leti
da ni opleta in da je brusilni stroj
dobro pritrjen.Ostale brusne plišče
se dajo pravnati z posebnim diamantom.

LP Veliko uspeha
lepljiviavto