Rezanje navojev na stružnici!
Moderator: -M-
Se bom z vprašanjem kar pridružil tej temi.
Zanima me kakšna je razlika med različnimi oblikami navojnih svedrov (vem za A, B, C/40) in za kaj se določena oblika uporablja (slepe luknje, skoznje...)
Kakšna je razlika, če ima navojni sveder vzdolžne ali pa spiralne zareze?
Zanima me kakšna je razlika med različnimi oblikami navojnih svedrov (vem za A, B, C/40) in za kaj se določena oblika uporablja (slepe luknje, skoznje...)
Kakšna je razlika, če ima navojni sveder vzdolžne ali pa spiralne zareze?
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

Za opis navojnih svedrov je najboljše da dobiš
katalog od BTS tam vse piše,večinoma pa imajo
strojni navojni svedri spiralni utor , da
špene lepo odvije ven.
Pa lep pozdrav
špene lepo odvije ven.
Pa lep pozdrav
- lepljiviavto
- Strokovnjak

lepljiviavto napisal/-a:Za opis navojnih svedrov je najboljše da dobiš
špene lepo odvije ven.
Pa lep pozdrav
Sem ga gledal, pa nisem našel željenih podatkov. So samo podatki o tem za kakšen material je priporočen sveder...
Mene pa zanima tudi ali so za skoznje in slepe luknje različni navojni svedri, zakaj so različne oblike...
Vodopivc napisal/-a:Fantje ne ga sekat, da križni suport pomikamo za desetinko ali celo več naprej, ko režemo navoj... Tu se govori o stotinki morda dveh...Če bi pomikali desetinko in bi šli 5x skozi, bi bil navoj uničen....
Desetinka je verjetno mišljena za večje navoje (s korakom 5-6mm), pomikati pa se da samo zato, ker je nož špičast in zato med večkratnim rezanjem ne odreže preveč, na koncu (ko je pravilna globina) pa tako mora biti pravilna oblika profila... tako da navoj ni uničen, samo med rezanjem ne trese...
Zadnjič spremenil Nicomajstr***???***, dne 15.2.2009 12:10, skupaj popravljeno 1 krat.
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

Nicomajstr***???*** napisal/-a:lepljiviavto napisal/-a:Za opis navojnih svedrov je najboljše da dobiš
špene lepo odvije ven.
Pa lep pozdrav
Sem ga gledal, pa nisem našel željenih podatkov. So samo podatki o tem za kakšen material je priporočen sveder...
Mene pa zanima tudi ali so za skoznje in slepe luknje različni navojni svedri, zakaj so različne oblike...
moje navade(razvade)rezanja navojev:za slepe luknje jaz uporabljam ponavadi spiralno obliko,da špene vn vodi,za skoznje pa ravno,ravna oblika pri ročnem rezanju tudi lažje se vodi centrično po izvrtini,včasih pri kakšnih slepih luknjah začnem z ravnim ker ga takoj spraviš v center in nadaljujem z spiralnim svedrom.
gram prakse pove več kot tona teorije
- špena
- Strokovnjak

Vodopivc napisal/-a:Zakaj pa bi bli različni? Upoštevat moraš samo, da ima slepa luknja še iztek navoja, ker je to posledica oblike navojnega svedra...
Mogoče zaradi koničnosti (če boš z nekim svedrom za ročno vrezovanje delal navoj v nekaj mm slepo luknjo bo zaradi konusa na začetku svedra ta navoj nepravilen...), odvajanja odrezkov
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

Vodopivc napisal/-a:Zakaj pa bi bli različni? Upoštevat moraš samo, da ima slepa luknja še iztek navoja, ker je to posledica oblike navojnega svedra...
Kolk je meni znano, so spiralni navojni svedri za slepe luknje.
Kot je napisal "lepljiviavto", da se špena lepo odvije ven.
Lep pozdrav, Janez
- jan.23
- Strokovnjak

Super, sedaj vem da je spiralni za slepe luknje, ravni pa za skoznje
Zanima me pa še, če kdo ve kaj pomenijo različne oblike (A,B,C..) sem gledal slike v katalogu pa ne opazim kje naj bi bila razlika.
Saj, če tega ne bom vedel, ne bom nič slabše rezal navojev, kaj šele slabše živel, ampak me žene radovednost
Zanima me pa še, če kdo ve kaj pomenijo različne oblike (A,B,C..) sem gledal slike v katalogu pa ne opazim kje naj bi bila razlika.
Saj, če tega ne bom vedel, ne bom nič slabše rezal navojev, kaj šele slabše živel, ampak me žene radovednost
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

Za slepi navoj je vedno predvidena
dajlša luknja cca 10 mm tako da se za rezanje
navoja uporablja " račna " za ko pride določena obremenitev spusti tako da ne zlomi navojnega svedra
lahko pa vpneš navojni sveder tudi v vrtalno
glavo če imaš takšno držalo in režeš po občutku,
pri manjšem navoju pa je dodatek pač krajši.
Tudi pri vsakem ciklu pri navojih na CNC
stružnici je možnost dodajanja po Z osi ali rezanje
levo desno tako kot na klasiki kjer se dodaja
glede na velikost navoja.
Če pa kdo rabi inštrukcije glede rezanja navojev
ali brušenja nožev ter svedrov za vrtanje rad pomagam
pa uspešno delo vam želim.
dajlša luknja cca 10 mm tako da se za rezanje
navoja uporablja " račna " za ko pride določena obremenitev spusti tako da ne zlomi navojnega svedra
lahko pa vpneš navojni sveder tudi v vrtalno
glavo če imaš takšno držalo in režeš po občutku,
pri manjšem navoju pa je dodatek pač krajši.
Tudi pri vsakem ciklu pri navojih na CNC
stružnici je možnost dodajanja po Z osi ali rezanje
levo desno tako kot na klasiki kjer se dodaja
glede na velikost navoja.
Če pa kdo rabi inštrukcije glede rezanja navojev
ali brušenja nožev ter svedrov za vrtanje rad pomagam
pa uspešno delo vam želim.
- lepljiviavto
- Strokovnjak

Nicomajstr***???*** napisal/-a:Vodopivc napisal/-a:Zakaj pa bi bli različni? Upoštevat moraš samo, da ima slepa luknja še iztek navoja, ker je to posledica oblike navojnega svedra...
Mogoče zaradi koničnosti (če boš z nekim svedrom za ročno vrezovanje delal navoj v nekaj mm slepo luknjo bo zaradi konusa na začetku svedra ta navoj nepravilen...), odvajanja odrezkov
Sej tud strojni navojni sveder ima iztek... Sej strojno lahko ti vrezuješ navoje tudi z navadnimi svedri....končni rezultat bo isti... Delat moreš seveda bolj previdno... V vsakem primeru pa moraš uporabljat glavo, ki ima nekakšno momentno sklopko, ki preskoči ko pride sveder ko noca luknje ali pa sko se opilki zagozdijo, drugače boš garantirano zlomil sveder...
- Vodopivc
- Strokovnjak

Ja ima tudi strojni navojni sveder iztek - normalno, samo je precej krajši, ker pa je pogosto treba narediti kakšen bolj "poseben" kos, kjer ni prostora za prav veliko izteka je pa problem...
Namesto sklopke pa pri manjših premerih na stružnici uporabljam kar navadno vrtalno glavo, ki jo ne vpnem do konca v pinolo, ampak samo toliko, da dobim center, potem jo pa držim v roki... Pri večjih premerih je pa treba malo bolj paziti... - tako sem se naučil pri mojstru...
zanima me pa če kdo za rezanje notranjih navojev na stružnici uporablja ročna držala?
Namesto sklopke pa pri manjših premerih na stružnici uporabljam kar navadno vrtalno glavo, ki jo ne vpnem do konca v pinolo, ampak samo toliko, da dobim center, potem jo pa držim v roki... Pri večjih premerih je pa treba malo bolj paziti... - tako sem se naučil pri mojstru...
zanima me pa če kdo za rezanje notranjih navojev na stružnici uporablja ročna držala?
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

Vodopivc napisal/-a:Fantje ne ga sekat, da križni suport pomikamo za desetinko ali celo več naprej, ko režemo navoj... Tu se govori o stotinki morda dveh...Če bi pomikali desetinko in bi šli 5x skozi, bi bil navoj uničen....
Nimaš prav !
Primer: greš v globino 1 mm, navoj pa režeš 5 krat po 0,2 mm v globino. kot navojnice 60 st, polovični kot 30 st. Če hočeš, da ti pri drugem in vseh naslednjih rezih po 0,2 mm v globino ne grabi zadnji rob noža ampak samo prednji, se moraš premakniti s križnim suportom naprej natančno (teoretično) 0,2 x tg 30 st, kar znese 0,11 mm. Če režeš z globljimi rezi, potem več, s plitvejšimi manj, vedno po isti formuli.
Jasno ? Če ni, vprašaj koga, ki zna, pa ne samo teoretično
- magnum357
- Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov