STROJNISTVO.com • Poglej temo - Rezanje navojev na stružnici!

Rezanje navojev na stružnici!

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a Vodopivc » 15.2.2009 16:10

Na praksi med šolanjem sem vrezal kar nekaj navojev na stužnici in nikoli nisem pomikal noža po desetinko ali še več, prav tako ne mojstri s 20, 25 letnimi izkušnjami na stružnici, ki so me tega naučili ne, pa ni nikoli nikomur nič grabilo in vibriralo... :wink:

Seveda pa dopuščam možnost, da smo vsiskupaj delali narobe, čeprav ni blo videt, saj vibracij ni bilo...
Vodopivc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 15.2.2009 16:26

"vodopivec" poslušaj starega mačka magnuma, ker ni od včeraj, običajno je na stružnicah tako, da se nož pri rezanju s križnim suportom pomika za kakšno destinko naprej, to počnejo stari mački vedno pri rezanju navojev, to opcijo pa imajo tudi cikli na cnc strojih, upoštevajo izkušnje starih mačkov. za manjše korake to ni potrebno, če so pa koraki navojev večji in s tem globine je pa to priporočljivo ni pa obvezno, me pa zanima koliko navojev si ti sploh vrezal ali si samo gledal, tako kot tisti vajenec, ko so ga vprašali, kaj bo ratalo, ko je začel kovati, pa je dejal, če bo špičasto bo kramp, če bo ploščato pa lapata, mora pa ta občutek dobiti vsak strugar sam, lastne izkušnje, od tridest let nazaj
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 15.2.2009 16:44

Vodopivc napisal/-a:Čakaj ti držiš z roko pinolo medtem ko se glava od stružnice vrti? :o Si pa pogumen, ni kaj... Skrajno odsvetujem tako početje, ker stružnica ne ve kaj pelje....al obdelovanec v katerega vrtaš luknjo al pa tvojo roko... :wink:

Ne pinolo, saj je le ta pri miru, držim vrtalno glavo, ki se jo drugače nasadi v pinolo...
Pri 30obratih/min pa ni treba imeti prav nič poguma, pa tudi če bi bila sila prevelika bi enostavno vrtalna glava "zdrsela" po roki... je veliko bolj nevarno vrtati z ročnim vrtalnikom v kakšno cev s steno nekaj mm...

Sicer smo pa malo zašli iz teme, ali kdo ve povedati kako je s temi oblikami navojnih svedrov (A,B...)?
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Vodopivc » 15.2.2009 16:50

Gledal sem jih nekaj potem pa sem vrezoval... Pa bili so stari mački, pa vseeno niso pomikali po desetinko... V čemu je zdaj point? V ciklih za cnc mašino vem da je ta opcija...

Nico seveda, mislil sem vrtalno glavo, ne pinolo... No vseeno...jaz se s tem ne bi igral... Se je na stružnicah zgodilo že preveč nesreč... Vrtalni stroj se bo ob kakem nepredvidenem pogoju ustavil bistveno prej kot stružnica oz. boš ti prej vdaril stop tipko kot pa našel ročico na stružnici...
Vodopivc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 15.2.2009 17:23

sem napisal, da podajnaje noža ni bovezno je pa priporočljivo pri večjih korakih, še posebno ročno brušenih nožih s pozitivnim cepilnim kotom na prednji strani noža, če me razumeš, zadnja stran noža ima negativni cepilni kot in ta je neugoden pri rezanju in zna streti, pri "coromant" nožih pa ima profil tako na prvi in zadnji strani pozitiven cepini kot. no ker veš, da imajo tudi cnc krmilja to opcijo, kaj je zdaj tu problem. izkoriščajo pač izkušnje starih mačkov, ki so vrezali toliko in toliko sto in tisoče navojev. to podajanje je potrebno pri relativno tankih - vitkuh nožih iz hss-a, ker ne gre strugar vedno brusiti profila noža iz hss 30x30, s tem ni problema, ko pa nabrusi 15x15, ker ima manj dela, se pa rade pojavijo vibracije, če tega podajnja ni. torej "podajanje" je funkcija pogojev rezanja navojev. za ali ne se ponavadi odločiti strugar sam.

glede držanja orodij na vrtečih strojih pa samo toliko, orodja se "sme" :evil: :o pridrževati samo naj bodo brez ostrih robov in bog ne daj imeti na rokah rokavice. ko zagrabi so vse tipke in ročice predaleč, ko pride do piz..rije ni časa, da bi jih pritisni, verjami. to so izkušnje, ne moje, imam še vse prste, ampak sodelavcev, ko jim je pulilo prste in sem jih vozil na urgenco.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Vodopivc » 15.2.2009 17:25

Aja je prišlo do nesporazuma... Jaz sem navoje vrezoval s profilnim nožem s pozitivnim cepilnim kotom...
Vodopivc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 15.2.2009 17:36

no pa še malo o navojih, mi ne da mira, kolikšen je bil korak, je bil to zunanji ali notranji navoj. si predstavljaš "borštango" in z njo vrezati trapezni navoj ne vem na dolžini 50 mm, "borštanga" je debela 20 mm korak navoja 6mm :o :roll: , fant to trese ko svinja, nož mora imeti pozitivni cepilni kot in rezati mora samo prednji rob, drugače je krah in #$%&/()=?*"#$%&/(, da ne napišem vsega kar se tedja sliši, ker to lahko berejo tudi mlajši obiskovalci foruma.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Vodopivc » 15.2.2009 18:05

Aja uh to so neke druge dimenzije potem... Sem mislil da je govora o navadnem metričnem navoju, normalnih korakov... :-?

Jaz sem vrezoval zunanje in notranje do nekje M24 s profilnim nožem iz hss oz. z navojnim svedrom... Več ne...

Si pa lahko predstavljam tvojo situacijo ja...
Vodopivc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 15.2.2009 18:27

Vodopivc napisal/-a:Nico seveda, mislil sem vrtalno glavo, ne pinolo... No vseeno...jaz se s tem ne bi igral... Se je na stružnicah zgodilo že preveč nesreč... Vrtalni stroj se bo ob kakem nepredvidenem pogoju ustavil bistveno prej kot stružnica oz. boš ti prej vdaril stop tipko kot pa našel ročico na stružnici...

Govoril sem za ročni vrtalni stroj pri katerem ti lahko sveder v pločevini ali tanjši steni "zagrabi" v mometu pa gre zapestje...

Da pa se vrtalni stroj ustavi prej ne bo držalo (vsaj v mojem primeru ne), ker imam na stružnici elektromagnetno sklopko in to se ustavi v momentu (razen pri nad 1000 obratih, ker tam pa za par obratov vretena zdrsnejo jermeni...)

Je pa res, da če bi ga pri visokih obratih kaj "sral" z rokami na obdelovancu zelo nevarno, samo pri rezanju navojev z navojnimi svedri in maticami so pa obrati čisto nizki, pa tudi navadil sem se, da delam samo v kratkih rokavih :wink:
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Vodopivc » 15.2.2009 18:59

Da se ustavi v momentu težko verjamem, ker je vztrajnost glave kar velika... Da kak prst odleti pa ni potrebno dosti...

Poznam poklicnega strugarja s 25 letnimi izkušnjami, ki ga je 5cm dolg sveder zagrabil za rokav in mu na srečo le zlomil roko, ker je potem rokav na srečo popustil... lahko bi blo dosti dosti hujše...
Vodopivc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a lepljiviavto » 15.2.2009 19:44

Kakšna ceremonija zaradi navojev
jutri je nov delovni dan pa lepo k
enemu "drejarju" prosit naj vam pokaže
kako se režejo navoji.
Uspešen delovni teden želim.:roll:
lepljiviavto
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a majstor9 » 16.2.2009 4:48

Ruxi še moj nasvet. Če se hočeš naučiti rezati navoje na stružnici prični najprej z zunanjimi navoji, ker jih je izdelati veliko lažje kot notranje. NE zamikaj vzd. suporta, ker boš zadevo samo zakompliciral (razen pri velikih korakih navoja). Zelo pomembni so vrtljaji s katerimi režeš navoj(rezalna hitrost). Najbolj pomembno je, da paziš na iztek navoja, ki naj bo čim večji oz. kolikor material dopušča. Namreč, če je iztek majhen moraš biti zelo hiter pri umikanju noža iz utora, hkrati pa moraš še ustaviti stružnico.
Saj ni tako težko, samo občutek moraš dobiti potem pa gre za ŠALO.
majstor9
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a TS » 16.2.2009 19:27

Tudi jaz mislim da v praksi na klasični stružnici križni suport podajamo bolj v stotinkah kot pa desetinko in več.
Ker pri prvem rezu ponavadi ne pomikaš križnega suporta levo/desno ampak ga nastaviš "na nulo" v smer katero boš dodajal. Morda pri drugem rezu še, pri naslednjih pa mislim da je globina 0,2 mm (0,4 mm po premeru) malo veliko, vsaj za jekla.
Je pa res da to dodajanje ni nujno, narediš pa lepši navoj oz. orodje lepše odvaja ostružke, pa manj ponovitev izdelave navoja potrebuješ.

Odgovor na A,B,C... To je oblika navojnega svedra / koliko korakov navoja je prisekani (spodbrušeni) del.
Običajno je A 6xP, C je 3xP, E je 1,5xP (P=korak navoja).
macola za fino štelanje
TS
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Slavc » 16.2.2009 19:56

Vedno smo drejarji na klasični stružnici vrezovali navoje s pomikom križnega suporta. Kolikor v globino, toliko tudi naprej. Reže vedno le prvo rezilo, zadnje le pogladi in ne glede na vrsto navoja.
Žalosti me dejstvo, koliko znanja se izgublja, ko starejši prenehajo z delom in ni mladine, na katere bi se prenašale izkušnje. Predvsem pa je k temu pripomoglo dejstvo, da je na tržišču ogromno orodja, pribora, nabrušenih nožev in ploščic zanje. Res je s tem delo olajšano, toda...
Koliko je še mojstrov, ki znajo nabrusiti kakršenkoli nož iz HSS materiala. Ali veste, da smo do vidia nožev prišli le tako, da smo ploščice najprej nalotali na držalo in nati zbrusili. To je bila klasika.
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a majstor9 » 16.2.2009 22:07

Ja Slavc seveda smo prej tako delali, vendar teh časov več ni. Sam lahko naredim nož in potem vrežem navoj(to sem prej tudi delal), ampak kaj v teh časih komplicirate, ko pa je toliko orodja na razpolago za ne tako veliko denarja.
Primer: Z nožem s ploščico iz karbidne trdine vrežem navoj korak 3 v 5-ih "šponih".,brez premikanja križnega suporta na stružnici prvomajska tnp 250. To je cca 2min. s pripravo orodja vred.
Zakaj se vsi na tem forumu dajete kdo je boljši in pametnejši. Izrazite svoje mnenje in človeku pomagajte ne pa kar v tri dni nekaj nabijat.
Saj se bo naučil vrezat navoj vendar mu bo lažje, če bo začel na manj kompliciran način pa čeprav ga to stane nekaj nožev.
majstor9
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov