STROJNISTVO.com • Poglej temo - Revolver na CNC stružnici - problem

Revolver na CNC stružnici - problem

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Revolver na CNC stružnici - problem

OdgovorNapisal/-a masin_men » 17.2.2009 2:45

Na CNC stružnici imam revolver DUPLOMATIC za 12 orodij.
Občasno se mi dogaja, da se revolver po obračanju ne zaklene in izpiše napako. Vse bolj se mi zdi, da se to dogaja, če mašina dalj časa ne dela (npr. 1 mesec). To se zgodi že ko prvič hočem obrniti revolver.
Bila sta že 2 serviserja pa nista mogla nič konkretnega ugotoviti. Menjali so oba kontaktorja za revolver in več žilni kabel, ki gre iz revolverja v krmilno omaro.
V revolverju sta 2 senzorja, katera najbolj sumim, da sta vzrok??? Ali je že kdo imel podoben problem?

lp, masin_men
masin_men
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sop » 17.2.2009 7:08

Na kakšni stružnici pa je navedeni revolver - je mogoče na Prvomajski?
sop
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a masin_men » 17.2.2009 8:15

Revolver je na stružnici Emco. Letnik je 1999.

lp, masin_men
masin_men
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Revolver na CNC stružnici - problem

OdgovorNapisal/-a Jekos » 17.2.2009 9:00

masin_men napisal/-a:Na CNC stružnici imam revolver DUPLOMATIC za 12 orodij.
Občasno se mi dogaja, da se revolver po obračanju ne zaklene in izpiše napako. Vse bolj se mi zdi, da se to dogaja, če mašina dalj časa ne dela (npr. 1 mesec). To se zgodi že ko prvič hočem obrniti revolver.
Bila sta že 2 serviserja pa nista mogla nič konkretnega ugotoviti. Menjali so oba kontaktorja za revolver in več žilni kabel, ki gre iz revolverja v krmilno omaro.
V revolverju sta 2 senzorja, katera najbolj sumim, da sta vzrok??? Ali je že kdo imel podoben problem?

lp, masin_men

Sam sem imel isti problem na SAUTER revolverju zamenjal sm senzor zadeva dela. l.p. Bojan
Jekos
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a janrus » 17.2.2009 9:23

pozdravleni,

pri nas so se v revolvrski glavi barufaldi srtrli plastični elementi ki so privijačeni v ohišje poleg rev.glave. Naredili smo nove in dela o.k.

lp janez
janrus
Novinec
Novinec

Kraj: lj

OdgovorNapisal/-a mitt » 17.2.2009 9:49

takrat ko se revolver ne zarigla treba v plc-status pogledat kater bit se ne postavi.
če je mehansko stikalo se lahko zatika, ker mašina dalj časa ni delala (olje se strdi, izrabljeno stikalo,...), če pa je induktivna sonda se verjetno zatika kakšen relejček. sonda ponavadi crkne do konca, se pravi dela ali pa ne dela nič. težave povzročajo mehanski elementi.
lahko tudi da revolver ni čisto v pravi poziciji, in zato ne more zariglat. če ga probaš na roke malo našponat pa zarigla?
mitt
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a masin_men » 17.2.2009 11:13

Senzorja v revolverju sta induktivna.
Če revolver ne zarigla, ga je problem ročno zariglati. Samo z ročnim vrtenjem ni možno. Potrebno ga je vrteti s pritiskom na kontaktor in spustiti v točno določenem položaju. Parkrat ponovim in mi uspe.
Sumim, da je kakšen slab kontakt na kakšni žici od obeh senzorjev v revolverju ali pa je kaj narobe s kakšnim mehanskim elementom na katerega ima vpliv časa (rele, vzmet pri senzorju,...).

lp, masinist
masin_men
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a TS » 17.2.2009 11:45

Napake ki se pojavljajo občasno so vedno problem. Kako pogosto se to dogaja, večkrat dnevno?
Ali se to dogaja vedno na isti poziciji? Ena od možnosti je da je enkoder za pozicije v okvari - običajno imajo mehanska stikala in tu se nabere "volk" in ima slab stik.
Če prav razumem ima revolver za naprej/nazaj elektro motor z dvema kontaktorjema. Kako ga pa "zarigla", na hidravliko? Zna bit problem na releju ki vklaplja ventil. Če imaš elektrosheme poišči ta rele pa poglej kontakte če so črni. Ali pa glej releje med obračanjem revolverja koliko "šmelca".
macola za fino štelanje
TS
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a masin_men » 17.2.2009 13:01

Na revolverju ni nobene hidravlike. Vse je izvedeno električno. Ima elektromagnet, ki potegne rigel.
Stvar se pojavlja prib. 1x na mesec.

lp, masin_men
masin_men
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov