epošta: info@strojnistvo.com
(C) 2001 - 2012 STROJNISTVO.com
Moderator: -M-
TS napisal/-a:
Odgovor na A,B,C... To je oblika navojnega svedra / koliko korakov navoja je prisekani (spodbrušeni) del.
Običajno je A 6xP, C je 3xP, E je 1,5xP (P=korak navoja).

Slavc napisal/-a:Vedno smo drejarji na klasični stružnici vrezovali navoje s pomikom križnega suporta. Kolikor v globino, toliko tudi naprej. Reže vedno le prvo rezilo, zadnje le pogladi in ne glede na vrsto navoja.
Žalosti me dejstvo, koliko znanja se izgublja, ko starejši prenehajo z delom in ni mladine, na katere bi se prenašale izkušnje. Predvsem pa je k temu pripomoglo dejstvo, da je na tržišču ogromno orodja, pribora, nabrušenih nožev in ploščic zanje. Res je s tem delo olajšano, toda...
Koliko je še mojstrov, ki znajo nabrusiti kakršenkoli nož iz HSS materiala. Ali veste, da smo do vidia nožev prišli le tako, da smo ploščice najprej nalotali na držalo in nati zbrusili. To je bila klasika.

majstor9 napisal/-a:Ja Slavc seveda smo prej tako delali, vendar teh časov več ni. Sam lahko naredim nož in potem vrežem navoj(to sem prej tudi delal), ampak kaj v teh časih komplicirate, ko pa je toliko orodja na razpolago za ne tako veliko denarja.
Primer: Z nožem s ploščico iz karbidne trdine vrežem navoj korak 3 v 5-ih "šponih".,brez premikanja križnega suporta na stružnici prvomajska tnp 250. To je cca 2min. s pripravo orodja vred.
Zakaj se vsi na tem forumu dajete kdo je boljši in pametnejši. Izrazite svoje mnenje in človeku pomagajte ne pa kar v tri dni nekaj nabijat.
Saj se bo naučil vrezat navoj vendar mu bo lažje, če bo začel na manj kompliciran način pa čeprav ga to stane nekaj nožev.

majstor9 napisal/-a:Če je jermenica iz aluminija ali iz sive litine potem jo naredim največ v 15 min. (seveda stružnica joka).
No pa hvala za ponudbo vendar službo s stimulacijo že imam. Pa ne biti hud- sem pač hiter, ker sem imel dobrega mentorja.
Diši po stavi.

TS napisal/-a:majstor9 napisal/-a:Če je jermenica iz aluminija ali iz sive litine potem jo naredim največ v 15 min. (seveda stružnica joka).
No pa hvala za ponudbo vendar službo s stimulacijo že imam. Pa ne biti hud- sem pač hiter, ker sem imel dobrega mentorja.
Diši po stavi.
To bi pa res rad videl,verjetno pa bi se lahko tud za stavo zmenila!
![]()
Mal za hec: s tvojo hitrostjo si že konkurenca CNC-ju
.

majstor9 napisal/-a:Če je jermenica iz aluminija ali iz sive litine potem jo naredim največ v 15 min. (seveda stružnica joka).
Diši po stavi.

Diši po stavi.

SAJKO napisal/-a:Pri takih, ki tega nimajo, pač režeš navoj naprej, na koncu odmakneš nož, pa vrtiš nazaj spet na začetek. Če je navoj kratek, ni problem, če je pa dolg, je pa žalost. Prešaltaš na hitreje za nazaj.

vili napisal/-a:če imaš ta "števc" si moraš nastaviti prvi vklop recimo na nulo in potem vedno vklopiš, ko se pokrije nula in to je to, če pa tega števca ni pa moraš suport vedno vrniti v isto lego, kot je bil pri prvem vklopu, najbolje je da nastaviš omejevalec "graničnik" in do njega vračaš

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov