STROJNISTVO.com • Poglej temo - Orodja in plastika iz Kitajske

Orodja in plastika iz Kitajske

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a jU_m3Jn » 19.2.2009 3:34

Zdravo,

1. Pred časom sem naletel na plastične kose ki so bili uliti na Kitajskem in so bili narejeni dokaj kvalitetno, cena pa je bila občutno manjša.
V času recesije pa je priporočljivo znižat stroške in sedaj me zanima vaše mnenje oz. izkušnje (če je že kdo kdaj uporabljal oz. razvijal plastiko in orodja na kitajkem).

2. Kaj mislite ali se splača nabavit s Kitajske tudi stvari kot so (frezalne glave, fr. ploščice, (potrošni material)...)
Zanima me iz vidika kvalitete in cene?

Hvala za pomoč in odgovore :)

Lp
jU_m3Jn
Novinec
Novinec

Orodja iz Kitajske.

OdgovorNapisal/-a marjanez » 19.2.2009 7:58

Upam,da boš tudi svoje proizvode prodajal kitajcem,saj z takšnim razmišljanjem,Slovenija ne bo več potrebovala orodjarjev in strojnikov in tudi ne bo dohodka da bi lahko kupovali, pa če tudi kitajsko robo.

Marjanez.
marjanez
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a BountyH » 19.2.2009 8:39

Nikoli ne reci nikoli.
Drei Doktoren, Wirtschaft ist verloren.
BountyH
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jU_m3Jn » 19.2.2009 8:44

Sej ni treba tok na ostro, ker nikogar ne napadam in tudi jst sn strojnik tak d se zavedam tveganj in pasti, ki bi jih to za sabo potegnilo, sploh če bi se tega ljudje množično posluževali...

Zanima pa me informativno...

lp
jU_m3Jn
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a magnum357 » 19.2.2009 9:04

Ena ISKRA (ni važno katera), ki ima na Kitajskem tudi svoje mešane firme, je vozila ulitke pa tudi orodja od tam. Cena orodij taka, da pri nas še materijala in toplotne obdelave s tem denarjem ne plačaš. Ulitki niso niti tako slabi, orodja vzdržijo - preverjeno-samo polovico ali manj od naših. Trenutna kriza dela tudi Kitajčkom probleme - velika kitajska rast je bila "na kredit", zato danes oni nimajo niti za surovine, in naročenih kosov danes NI.
Direktorčki in menažerčki, ki vidijo samo pet centimetrov pred svojim lastnim nosom, predvsem se jim pa ge za lastno denarnico, se ne zavedajo, da danes lačni kitajski "fizikalci" predstavljajo nelojalno konkurenco našim delavcem, jutri pa bodo tudi ti kratkovidni (in kratke pameti) direktorji nepotrebni. Na žalost bodo oni dobili, skupaj z brco v rit, mastne odpravnine in bodo lahko preživeli, delavčki bodo pa jedli travo, kot jo danes jedo že kitajčki
magnum357
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pss52ro » 19.2.2009 9:23

Ni vse zlato kar se sveti!
Lep dan.
Stanislav Primožič

Sodelavec

Kitajska

OdgovorNapisal/-a cadlab » 19.2.2009 9:36

Sam imam izkušnje z odlitki(Indija, Kitajska), ki so sicer bili slabše kakovosti vendar 3.5krat cenejši. Za njih se nisem odločil ker sem na prvih 500 kosov po obdelavi prišel na 45% izmeta (lunkerji, poroznost), tudi pri dobrih kosih je vizuelni izgled površine bil neprimerljiv z Slo izdelkom. Ker kupca nočem vzpodbuditi k iskanju novih dobaviteljev mu nudim kakovost, ki je malce višja od pričakovane. V tem pogledu je kitajska slaba izbira.
Če bi gledal cenovno si še vedno v +.
Osebno nisem naklonjen tej opciji.

Od rezilnega orodja uporabljam dve kitajski glavi za frezanje v trdo. Ploščice z enakimi parametri zdržijo isto kot izdelek našega znanega trgovca. Cena pa je za glavo okrog €270 +DDV in za set ploščic(10) €25+DDV brez popustov. Trenutno pa testiram še nekaj drugih orodij vendar bolj zaradi radovednosti.

Ker pri ponudniku X primerljiv izdelek stane €580+DDV je
odločetev jasna. Ker se od svojega dela živim sam in moji zaposleni ne gledam od koga kupim, važno da dela kot mora. Od mene tudi nihče ne kupuje zaradi nacionalnosti. In kaj mi pomaga če se dobro živijo slovenski proizvajalci in trgovci če sam crknem.

Ni pa to kakšna kritika na račun naših domačih proizvajalcev ker po mojem mnenju delajo dobro, je pač moj pogled na zadevo.

Lp
cadlab
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a CAD/CAM-S » 19.2.2009 10:16

Pozdravljeni

Iz dosedanjih izkušenj s kitajskimi izdelki (orodja za brizganje plastike in plastični izdelki) lahko povem, da se kvaliteta tudi ustrezno plača, vmes pa je še transport.

lps
CAD/CAM-S
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a jU_m3Jn » 20.2.2009 9:12

Hvala za vse odgovore.

Se pravi v primeru da se spustim v to je potrebna velika pazljivost...

Lp
jU_m3Jn
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a doc603 » 20.2.2009 12:45

Če nabavljaš robo preko posrednikov ali firme, ki ima sedež v Evropi pa proizvodnjo na Kitajskem si potem vsaj nekako glede kakovosti zazihran. Če nabavljaš direkt iz Kitajske potem je to drugačna zgodba.
Oddaljenost Kitajske zelo povečuje transportne stroške, zato je potrebno naročiti velike količine (letno zalogo), vsaj toliko, da je za en kontejner. Potem obstaja možnost viharjev v Kitajskem morju in kontejner pade z ladje... (podobno situacijo smo doživel). Glede kakovosti je treba tudi biti zelo pozoren, saj velikokrat kakovost dobavljenih izdelkov zelo varira glede na kakovost začetnih vzorcev. Reklamacije in plačanje nekih odškodnin zaradi slabe kaovosti so večinoma znanstvena fantastika.

Še eno dejstvo je treba upoštevati pri nabavi robe iz Kitajske. Namreč v letošnjem letu je stopila v veljavo REACH direktiva evropske skupnosti, kjer bo vsak proizvajalec, ki daje določeno snov na trg EU, moral to snov registrirati. Stroški registracije so zelo različni (glede na količino in nevarnost posameznih snovi). Torej bo uvoznik kitajske robe imel dve možnosti: 1. Ali bo sam registriral snov 2. ali bo pa prepričal kitajsko podjetje, da odpre firmo/predstavništvo v EU in registrira snov.

Moje mnenje je: Ne se zaletavat in dobro preanalizirajte stroške,upoštevajte izmet zaradi slabe kakovosti, velikih zalog materiala... preden se kaj odločite.
Od trdega dela dobiš bolečine...
Naredimo Slovenijo deželo brez bolečin-DELAJMO PAMETNO!
doc603
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a DynaVox » 20.2.2009 12:51

jU_m3Jn napisal/-a:Hvala za vse odgovore.

Se pravi v primeru da se spustim v to je potrebna velika pazljivost...

Lp

Ne samo to ! Pri Kitajcih tudi podpisane pogodbe bolj malo veljajo. Ker se pri njih razmere hitro spremenijo, jim je to zadosten razlog, da enostransko spremenijo parametre iz že dogovorjenih pogojev.
Nemci, ki so jim prodali in postavili nekaj jeklarn, sedaj kupujejo jeklo od njih po bistveno višjih cenah kot je bilo to dolgoročno dogovorjeno. Rezultat od tega je v glavnem to, da imajo Kitajci sedaj lasten kakovosten strateški material, ostali pa pomanjkanje tega izdelka.
In vse v temu stilu naprej...
Samo peščica ljudi pa ima od tega velike osebne koristi. Predvsem mladi ekonomisti, pravniki in politiki, ki so lansirali in uresničevali pojem svetovne "globalizacije".
Vsi ostali pa imamo sedanjo krizo in negotovo prihodnost.
Še en dokaz, kako lahko je manipulirati z množicami.
CAD / CAM / CAE
DynaVox
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a 33test » 20.2.2009 14:25

Predlagam, da vsa orodja kupujete na Kitajskem. Imajo super cene, kvaliteto, ....

Ko pa potrebujete spremembe ali popravilo le teh.... se pa ne čuditi računu, ki ga bo izstavil Slovenski orodjar.

Smešno je, da se nek kvazi manager spravi primerjat eno in drugo orodje.
Na račun česa imajo kitajci smešne cene ? Na račun nesocialne države, kjer delodajalcu ni potrebno razen tiste skodelice riža, plačati delacu ničesar. Tam ni 8 urnih delavnikov, pa prostih sobot in sindikalnih izletov (porkadus).
Poleg tega pa je tam, ko je orodje v zabojniku za njih posla konec. Pri nas se pa ponavadi začne.
33test
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a miha_mm » 20.2.2009 14:36

Točno to, oni naredijo orodje in ko kupec sprejme, to ni več njihov problem. Nimaš nobene garancije, nobenega jamčenega vzdrževanja. Potem so pa slovenske orodjarne drage, ker popravlajo tuje napake :wink:
miha_mm
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a iki » 20.2.2009 23:29

Kvaliteta močno varira.
Dva kontejnerja OK, tretji pa reklamacija in nimaš komu reklamirat, sami izgovori.
Zato je potrebno vzeti to v zakup in previdnost tu ni odveč.

p.s.
Za mal dnarja - mal muske.
iki
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a rmatija » 21.2.2009 7:03

Na Kitajskem sem bil cca 15 krat
kjer sem prevzemal izdelana orodja.
Pri poceni orodjih seni niti enkrat ni zgodilo, da bi bila orodja brez napake. Res je, da so napake odpravili zelo hitro in izdelek je bil "OK".
Glavne napake pa se pokažejo šele po nekaj časa obratovanja in potem vidiš da so orodja za ku-ac.
Ni se zgodilo, da ne bi bilo treba orodij v zelo kratkem času popravljati.
Problem je tudi dokumentacija (2D 3D). Navadno se ne ujema z dejanskim stanjem
Dobiš pač tisto kar si plačal.Malo denarja, amalo muzike.
Je pa res, da smo uvozili kvalitena orodja toda, cena je bile enaka kot tukaj. Samo rok dobave je bil zelo kratek. Oni si lahko privoščijo, da na enem orodju dela tudi 30 delavcev, če je potrebno. Na kratko povedano - mravljišče.
Še to. Majhna orodjarna je imela cca 120 delavcev
Stroji: od najmodernejših do predpotopnih tudi z 2mm zračnosti na vodilih
Če imaš srečo je orodje izdelano na dobrih stroji, če ne, je pač .....
Nič na svetu ni tako pravično razdeljeno kot inteligenca.
Vsak misli, da je ima dovolj![René Descartes]
rmatija
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov