STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kako variti RF-Inox

Kako variti RF-Inox

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Kako variti RF-Inox

OdgovorNapisal/-a šlosar » 9.3.2004 16:41

Spopadam se z težavo, kako variti Inox material. Cevi, različnih debelin in Inox-a v trakovih, recimo 30x4mm.
Uporabljam Argon in 18% Co2 in žico na kolutu (0.8mm),varilni aparat Mig 200 Iskra.
Nikakor mi ne uspe (potegniti) enakomernega vara, kljub poizkusom in spreminjanju paramatrov, kot so hitrost žice, smer, in varilni tok.
Res, pa je, da nimam prakse. Velike probleme imam tudi z samim krivljenjem materiala po varjenju, kar mi pravzaprav povzroča največ težav.
Prosim za kakršnokoli pomoč, tako teoretično, zelo dobrodošla bi pa bila praktična pomoč. Torej kdorkoli se ukvarja z varjenjem inox-a,(rostfrei).
Prav vsaka pomoč in razlaga dobrodošla.
Pozdrav, Marjan
_______
Marjan
šlosar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Dusaan » 9.3.2004 20:00

Ali uporabljaš tudi RF žico? Pri plinu upam, da gre za Cronigon.
Če želiš preprečiti krivljenje materiala boš moral pločevino nekam vpeti.
Najboljše je z bakrenim flohajznom debeline cca 10mm. Enega daš pod koren zvara, dva pa iz zgornje strani vara na vsako stran enega in jih trdno spneš z spono. Upam da bo pomagalo.
Dušan
Dusaan
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Gost » 9.3.2004 21:08

Seveda, uporabljam tudi RF žico.
Plin je Argon.
Postavil bom konkretno vprašanje.
Rešetka iz ploščatega materiala 30x4mm, takšna kot je pred vrati, torej pohodna.Dolžine cca 1300mm, širine cca 500mm, z prečnimi povezavami in okvirjem iz materiala, katerega sem navedel.
Kako variti, zanima me sam postopek, vrtstni red, način vpenjanja in na koncu z kakšnim postopkom bi bilo najprimerneje variti. Z žico, TIG-om, ali TIG z dodajanjem materiala, ali kako drugače.
Pozdrav.
Gost

OdgovorNapisal/-a Dusaan » 10.3.2004 19:16

Najprej sem mislil, da gre za sočelno varjenje dveh trakov.
Če imaš rešetklo razrezano na posemezne dele boš imel velike probleme, ker bo krivljenje močno zaradi obsežnega varjenja. Ponavadi se narežejo celi trakovi in se na rezalniku zareže utore globoke za polovice širine (višine), materiala potem pa samo zlagaš in na določenih mestih zavariš. Priporočam MIG postopek, pri TIG-u je segrevanje materijala močnejše in s tem se poveča tudi krivljenje.
Dušan
Dusaan
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a šlosar » 10.3.2004 21:05

Pozdrav
Mislim, da se mi že sanja, pravzaprav sem tudi sam začel razmišljati v to smer.
Kdaj pa uporabljati in v katerih primeri TIG postopek.Nameravam kupiti stroj pa nisem preveč seznanjen z ponudbo in zmogljivostjo le teh.
Dusaan ali lahko kaj svetuješ, kaj kupiti in kje.
Cena ni toliko pomembna, prvo kvaliteta in čimveč opcij.
Hvala.
_______
Marjan
šlosar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Dusaan » 10.3.2004 21:36

Mi uporabljamo TIG postopek za varjenje pločevine od 0,6 do 1,5mm.
Uporabljamo Iskrine varilne aparate. Se obnesejo dobro in nimamo problema z njimi. Obrni se na podjetje Iskra varjenje v Ljubljani. MIG pa varimo z Froniusom in Merkle. Kaj boš kupil se moraš odločiti sam glede na to kaj boš varil.
Dušan
Dusaan
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a šlosar » 12.3.2004 16:47

Hvala za pomoč Dusaan.
Ali je še kdo, ki se ukvarja z RF varjenjem, oziroma, ali obstaja kakšna literatura na to temo.
Pozdrav
_______
Marjan
šlosar
Strokovnjak
Strokovnjak

Varjenje inoxa

OdgovorNapisal/-a Stenni » 27.2.2009 10:01

Imam eno amatersko vprašanje. Z MIG/MAG varilnim aparatom varim dokaj uspešno "črna jekla" s plinsko mešanico Stargon C18. Zanima me, ali je možno z ustrezno žico in plinom s tem aparatom variti tudi inox? Kakšen mora biti potem plin oz. mešanica?

Sem pregledal forum in večinoma se varjenje inoxa povezuje s TIG postopkom, mene pa zanima, če gre tudi s tem načinom.

Hvala.
Stenni
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a luka87 » 27.2.2009 13:50

No najprej je treba vedeti da je največji problem inoxa, da dokler se ne ohladi ga zvija ko hudič, ko pa se ohladi pa ostane tak kot je.

Za MIG MAG varjenje se uporablja inox žica, argon z 2% Co2, priporočljivo je imeti teflonsko vodilo in pa pritisk kolesa ki poriva žico mora delovati z večjo silo.

Najlažje je variti elektro obločno ker je postopek skoraj enak varjenju navadnih konstrukciskih jekel.
luka87
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Alu.pro » 27.2.2009 17:45

luka87 napisal/-a:Najlažje je variti elektro obločno ker je postopek skoraj enak varjenju navadnih konstrukciskih jekel.

Pozdravljei, tu se popolnoma strinjam ,sam varim dosti inoxa in materil z večjo debelino varim izključo elektro obločno, saj je postpek eostaven, hiter, kvaliteten ter tudi vizualno če imaš "foh" zelo lepo izgleda. Če želi kdo variti tanjšo inox pločevino, pod 3mm priporočam TIG ,kjer je zvar izjemno lep in kvaliteten, le mogoče sam postpek je malo počasnejši. ampak se pa splača. Elektrode za inox naprimer INOX R 19/9NC, ki jih mimogrede tudi priporočam, so v merkurju cca 80€ eur paket 3.8kg.
Kdor obdeluje deluje.
Alu.pro
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a JETI » 27.2.2009 19:31

POZDRAVLJEN
Že leta se ukvarjam z varjenjem inox-a. Po TIG postopku se super dela samo ko variš z TIGom gre v globino do 3mm. Če moraš material pretopiti globje moraš variti z elektrodo ali MIG postopek. Kar se pa aparatov tiče pa imam zelo slabe izkušnje z aparati Iskra. Meni vse servisira in tudi kupujem pri njemu in to je VARIKON iz HORJULA. Zelo dobro znajo svetovat lahko tudi probaš varit z različnimi aparati. Meni gredo zelo na roko. Kupiti pa moraš tak aparat da ti ga bo lahko čez leta še kdo popravil kar pa je problem iskre in raznih kitajcev. Pa veliko uspeha.
JETI
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a luka87 » 28.2.2009 1:13

Sam imam sicer iskrin aparat (mig/mag) imam ga sicer ža kakšnih 5 let porabil cem pa okoli 3 kolute železne žice in slaba 2 koluta inox žice zamenjal sem pa že skoraj pol aparata. Tako da bo treba vrjetno razmišljati o kakšni drugi znamik aparata in mogoče malenkost mognejšega.
luka87
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a JETI » 28.2.2009 18:45

Še eden ki ima probleme z Iskrinim aparatom. Jaz sem sicer zagovornik domače industrije in imam orodje od ISKRA PERLES kar pa zalo veliko rabim pa MAKITA od tega me ne premakne noben. Imam sicer varilni aparat ISKRA E450 star mislim da preko 20let ampak je res zakon. Mislim da je težak okoli 300kg. novejšega pa lahko nosiš v eni roki. Meni je serviser od Iskre rekel da je samo ohišje še iskra ostalo pa kupujejo danes tu jutri tam.
JETI
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a hobit » 28.2.2009 20:13

Se pridružujem jetiju. Tudi jaz varim s staro iskro 400, žica je v ločenem kovčku in dela super. Vsak dan.
hobit
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a rudi1 » 9.3.2009 5:36

pozdravljen.

Glede varilnih aparatov, plinov in postopkov varjenja:
POKLIČI PODJETJE FRIDRO d.o.o. - imajo zelo dobre varilne aparate nemškega proizvajalca EWM - poglej WWW.ewm.at
Dobil boš vse potrebne informacije glede varjenja, varilnih aparatov in samih postopkov varjenja, pa tudi o samih plinih lahko kaj izveš in še kup drugih stvari.
Poglej WWW.fridro.com
Lahko pokličeš 051 355 339

Pokliči.

Lep pozdrav
marko
rudi1
Pripravnik
Pripravnik

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov