STROJNISTVO.com • Poglej temo - Vilice ribolov

Vilice ribolov

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Vilice ribolov

OdgovorNapisal/-a čopi » 12.3.2009 19:40

lep pozdrav!

imam naslednji problem. rabim nekoga ki bi mi naredi vilice za ribolov, bodisi izreskal ali izrezal spomočjo laserja ali vodnega curka, vilice naj bi bile iz kosa pločevine debele 6mm in bi imele 5 osti z zalustjo.

http://www.mnfishingmuseum.com/images/g ... Spears.jpg

podobno temu le da bi bile vilice izrezane iz kosa pločevine debeline 6mm in bi bile brez luknje oz tulca kamor se nasadi palico, to bi jaz naknadno zavaril.

zanima me še kakšen materijal priporočate, ker včasih se tudi fali in se zadane v kamen, torej rabim tak materijal da mi vilic ne bo potrebno stalno ostrit in mora biti tudi toliko elastičen da se ne zlomi ko udari u kamen.

hvala
Lahko je delati težje je komandirati
čopi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tu480 » 12.3.2009 22:08

Nikakršnega problema nimaš kajti s to stvarjo rib ne smeš loviti. Cena ki jo boš plačal ko te bodo ujeli bo mnogokratnik če že ne kvadrat cene izdelave vilic. Sicer pa te zadeve kupiš v vsaki bolje založeni trgovini z lovskim materialom.
tu480
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čopi » 12.3.2009 23:43

tu480

očitno se zelo slabo spoznaš na ribolov oz. se sploh ne.

tukaj sem kopiral del besedila ki opredeljuje s čim lahko lovimo če posedujemo športno ribolovno dovolilnico.

OPREMA ZA ŠPORTNI RIBOLOV

• Odmet (tunja) - skupaj do dva kosa, z največ po tremi trnki na vsakem • Povraz - skupaj do dva kosa, z največ po tremi trnki na vsakem • Vlečni povraz ali panula - skupaj do dva kosa, z največ po tremi trnki na vsakem • Podvodna puška - skupaj do dva kosa Z letno dovolilnico lahko uporabljamo še: • Stoječi parangal - eden ali več s skupno do 100 trnkov • Povraz za lov glavonožcev - skupaj do dva kosa • Osti z ali brez uporabe umetne razsvetljave - skupaj do dva kosa • Naprava (trapula) za lov velikega črva - skupaj do dva kosa • Umetna razsvetljava (feral) - en kos do jakosti največ 400 kandel.

takih vilic kot jih rabim jaz jih ne prodajajo nikjer. Ne zanima me kaj se mi splača in kaj ne, zanima me SAMO kakšen materijal priporočate in kdo je pripravljen to naredit seveda naj postavi tudi ceno ki se mu zdi primerna
čopi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Krpan » 13.3.2009 8:54

Zam sem izdelal nekaj takšnih vilic, nekaj pa jih je bilo doma še iz prejšnjih časov.

Ker na kmetih ni trgovine, da bi šel kupit material smo se znašli po svoje. Kot najlažje dostopen material so bile zlomljene vzmeti od traktorskega obračalnika za seno.Mislim, da so debeline 6 ali 7 mm.Zalust smo naredili tako, da smo zasekali konico ali pa zbrusili z pilo. Potem smo v kakšen kos železa 10x10 mm navrtali luknje in vanje vstavili od 6 do 10 konic. Včasih smo jih nato zadaj privarili, včasih pa smo vrezali navoj in jih privijačili, Slednje je bolj uporabno ker v primeru zloma enostavno zamenjaš ost.

Za pritrditev na ročaj sem naredil kovinski konični tulec, vanj pa spiralno privaril žico debeline 2 ali 3 mm. Tako si lahko enostavno odvil ročaj in vilice skril če se je približeval ribiški čuvaj.

Če bi delal vilice iz pločevine priporočam vzmetno jeklo 55Si7, ki ga je potrebno obvvezno poboljšati.

Enkrat sem naredil vilice iz 6mm debele žice iz prokroma, ki so se tudi dobro obnesle.
Z znanjem raste dvom!
Krpan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gslobod1 » 13.3.2009 19:12

Isti sistem imam kot g. Krpan le da na vrh vsake špice pod ostrim kotom privarim še kos žice in jo potem zbrusim, da se riba ne stakne. Isto kot na trnku. Tukaj je ščuka iz Kolpe.
Slika
gslobod1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čopi » 15.3.2009 21:53

tole bo prej som kot ščuka
čopi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Tackleberry » 16.3.2009 10:42

v vsakem primeru lepa trofeja za na steno.
boljše kot boogie fish;)
Tackleberry
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavc » 16.3.2009 15:52

Vilice so iz okroglega materiala iz določenega namena. Iz pločevine vsekakor ne bodo dobre. Okrogle se ob močnem udarcu skrivijo, upognejo nazaj in se z lahkoto poravnajo. Pločevinaste pa se zverižijo in so le še za v smeti. Material pa za morje prokrom 12 extra.
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 16.3.2009 16:48

Okrogle se skrivijo, upognejo nazaj . Pločevinaste pa se zverižijo
Če je enak materjal in dimenzijski ekvivalent, ni razlike. Če daš kvadratni presek s stranico 85% premera okroglega, pa si na istem.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavc » 16.3.2009 17:20

Žerjavar napisal/-a:
Okrogle se skrivijo, upognejo nazaj . Pločevinaste pa se zverižijo
Če je enak materjal in dimenzijski ekvivalent, ni razlike. Če daš kvadratni presek s stranico 85% premera okroglega, pa si na istem.

Teoretično je že res. v praksi pa je malo drugače. Diagonala kvadrata je večja kot debelina pločevine, zato je skrivljenje vilic popolnoma drugačno in vsled tega tudi poravnava na terenu skoraj nemogoča.
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čopi » 16.3.2009 18:17

vilice bi bilo na terenu praktično nemogoče skrivit saj noben udarec ni tako močen da bi jih dobesedno zvil oz. skrvil, gre se samo zato da bodo konice vzdržale vsaj 10 udarcev preden bi jih bilo potrebno naostriti oz. preden bi ratale tope.

sam imam vilice, ki jih je naredil kovač cca 50let nazaj iz kosa jekla problem se pojavi da imajo vilice zelo majhno zalust, saj jo je naredil s sekačem in zaradi tega tudi riba lažje uide.
čopi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tu480 » 16.3.2009 20:23

[quote="čopi"]tu480

očitno se zelo slabo spoznaš na ribolov oz. se sploh ne.

tukaj sem kopiral del besedila ki opredeljuje s čim lahko lovimo če posedujemo športno ribolovno dovolilnico.

-------------------------------

Je, oprosti no, sem sklepal po sebi ker sem velikokrat bežal iz potokov....na morju so stvari povsem drugačne.
Sam sem vilice izrezal na laserju iz hardoxa in lahko rečem da so preživele več kamenja kot rib.
tu480
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čopi » 16.3.2009 22:23

ali jih lahko mogoče izrežeš tudi meni?
čopi
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 26 gostov