STROJNISTVO.com • Poglej temo - Rabljen CNC stroj - pasti nakupa

Rabljen CNC stroj - pasti nakupa

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

Rabljen CNC stroj - pasti nakupa

OdgovorNapisal/-a gasper » 18.5.2004 8:53

Znima me kje bi lahko izvedel kaj informacij, kako se lotiti nakupa rabljenega CNC stroja - stružnice. Zanimajo me predvsem pasti, ki me čakajo, kakšno je dobro krmilje, kakšni so primerni standardi za programsko opremo ipd. Rabil bi stroj, pri katerem je potrebno doseganje mer v 0.1 mm toleranci.
gasper

OdgovorNapisal/-a Gost » 18.5.2004 11:16

Ha,past je samo ena.Lahko kupiš dobro ali slabo.Vmesne poti ni.Predvsem moraš izbrati tak stroj,katerih je veliko in rezervni deli niso problem.Lahko dobiš kaki poceni eksotični stroj katerega ti noben bog ne spravi k sebi,lahko pa dobiš stroj naših južnih sosedov.S tem mislim cnc stroje Prvomajske tj.RAŠA.Z njimi imam dobre izkušnje.So izredno natančni,ne ravno najhitrejši,dovolj zanesljivi,enostavni za uporabo in popravila in kar je najpomembnejše rezervne dele in tehnično pomoč še vedno dobiš original z Raše.
Paziti moraš na zračnosti v vodilih in vretenih,lepo je če stroj ni zanemarjen saj ti to da odločilno sliko njegovega vzdrževanja.Pomembno je koliko ur ima elektronika.S tem ne mislim delavnih ur stroja, ampak dejanske ure krmilja.Veliko uporabnikov namreč zaradi neznanja pušča stroje vklopljene tudi takrat ko na njih ne delajo to je čez noči vikende itd.
S tem se po nepotrebnem obrabljajo elektronski sklopi saj neprenehoma delujejo tudi če stroj miruje.Starejša krmilja pač niso toliko pametna kot novejša katera samodejno izklapljajo komponente ki niso v funkciji.
Načeloma se torej elektronika prej izrabi kot mehanika.Pomembni so režimi pod katerimi je stroj delal.Če so ga gnali na visokih vrtljajih je velika možnost okvare glavnega motorja,prav tako če je obratoval na pretirano nizkih.Starejši stroji imajo večinoma menjalnike za izbiro območja vrtljajev.Nepravilna izbira območja je vzrok za okvaro.
Poznam primer ko so na stroju z štirimi območji vrtljajev v četrtem območju katero je predvideno za 2000-4000 vrtljajev delali z 300-400 vrtljaji.Motor je z svojimi 40 kilovati to
zmogel,vendar le določen čas.Motor je zgorel,njegov krmilnik pa tudi ni daleč od tega.
Skratka pasti je ogromno,zato je najbolje da pelješ po nakupih nekoga ki se na te stvari spozna.Prodajalec bi se stroja pač čimprej rad rešil.
Gost

OdgovorNapisal/-a jan » 18.5.2004 16:51

Zdravo

Se kar nekako strinjam s predhodnikom. Dodal bi le to, da toplo priporočam raje nakup novega stroja. Predrag??? Nikakor ne. Ko se rabljen stroj pokvari čakaš servis, rezervne dele...., tebi proizvodnja stoji, izdelki pa bi morali biti že odpremljeni že v enem letu si zmečeš toliko denarja stran, lahko zgubljaš posle.., tako da se investicija v nov stroj vsekakor splača, seveda v priznano firmo, ne v exote. Ali pa moraš imeti res ogromno sreče pri nakupu rabljenih strojev. Osebno poznam ljudi ki so kupovali rabljene stroje tako od firm, ki obnavljajo stroje oziroma se ukvarjajo s prodajo le teh; in so v letu do dva v rabljen stroj vložili za še skoraj en nov stroj denarja, pa še vedno so imeli rabljenega!!
Seveda pa ne smemo metati vse v isti koš, dobiti se da tudi kvalitetne, katere lastniki menjajo zgolj zaradi zastarele tehnologije.

SREČNO!
jan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mitja_p » 19.5.2004 14:07

Se strinjam z zgoraj napisanim. poleg tega pa:

1. Stroj ki ga kupuješ naj bo v proizvodnji, naj še dela, da ga lahko pogledaš. Pomembna so jermena(so precej draga) in zračnosti vodil.

2. Mi imamo v proizvodnji nemške INDEX stružnice, ki so brezhibne a precej stare(15-20 let), zato gredo iz proizvodnje zaradi menjave programa.

Te stroje smo imeli kar nekaj let in delujejo brezhibno. Nekaj težav je bilo le s krmiljem, vendar je izkušen serviser to odpravil.

3. Morda se ne strinjam popolnoma s tem da kupiti nov stroj, marsikateri novi stroji so preslabo grajeni, naj rečem premalo glomazno, in zato se izkaže da zelo slabo držijo mero!( To seveda velja najbrž samo za poceni zadeve).

4. Pomembno je tudi krmilje in predvsem spomin računalnika, ki zna biti hitro premajhen. To se da sicer lepo rešiti s poceni PC jem (lahko je 486) ki ga povežeš zraven. Kolikor jaz poznam krmilja se najbolje obnese siemensovo.
Problemi v strojništvu so zato, da jih rešujemo!
mitja_p
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Gost » 19.5.2004 21:35

Izogibaj se INDEXOM katere je neko podjetje,mislim da Siming, nisem pa prepričan pred leti rabljene uvažalo iz Nemčije in jih "obnovljene"prodajalo naprej.V mojem podjetju smo kupili štiri take Indekse od katerih je le eden kolikor toliko sposoben za delo.Ostali trije so odpad, ne stroji.Krmilja so popolnoma iztrošena,revolverji se izgubljajo,itd...
Vsekakor je 20 let star tu480 z indramat revolvrsko glavo boljši kot enako star Index.
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 19.5.2004 22:35

Mi smo pa en stroj kupili tudi prek siminga, enega so nam pa obnovili. Dva smo pa kupili direkt v Nemčiji in vsi ti so indexi in vsi delujejo brezhibno. Kljub temu da se na njih obdelujejo razmeroma veliki kosi, cca. 6 kg, revolverji in vse ostalo deluje brezhibno.
Gost

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov