STROJNISTVO.com • Poglej temo - Teleskopska vrata

Teleskopska vrata

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Teleskopska vrata

OdgovorNapisal/-a tihi » 5.4.2009 8:00

Pozdravljeni
Prosil bi za en nasvet glede teleskopskih vrat za vhod na dvorišče. Problelm imam z dolžino vrat ki naj bi bile dolge 6000mm ,te naj bi se zapeljale ob ograji vendar pa ni prostora,ker se mi močno lomi ograja.Prostoea je komaj 3540mm.Krilne ne pridejo v poštev,zato mi je prijatel rekel naj naredim teleskopske,nekje jih je namreč videl vendar se ne spomni kako to deluje.
Za vsak nasvet bi Vam bil zelo hvaležen.
Vnaprej hvala za pomoč.
tihi
Sodelavec
Sodelavec

Re: Teleskopska vrata

OdgovorNapisal/-a luka87 » 5.4.2009 13:11

tihi napisal/-a:Pozdravljeni
Prosil bi za en nasvet glede teleskopskih vrat za vhod na dvorišče. Problelm imam z dolžino vrat ki naj bi bile dolge 6000mm ,te naj bi se zapeljale ob ograji vendar pa ni prostora,ker se mi močno lomi ograja.Prostoea je komaj 3540mm.Krilne ne pridejo v poštev,zato mi je prijatel rekel naj naredim teleskopske,nekje jih je namreč videl vendar se ne spomni kako to deluje.
Za vsak nasvet bi Vam bil zelo hvaležen.
Vnaprej hvala za pomoč.

To imaš namen narediti samo viseče ali z vodili po podnu.
luka87
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tihi » 5.4.2009 16:13

ne vem kaj je bolje in pa seveda bolj praktično.Rad bi samo da bo to potem tudi delovalo kakor koli bo že.
lp
tihi
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a luka87 » 5.4.2009 16:46

Če delaš z vodili po podnu potem boš moral pač vedno paziti da vodil ne zlomiš. Ponavadi jih kdo odlomi ob plušenju drugače pa skoraj ni bojazni za poškodbe. Če delaš ta sistem kupiš 6 kolesov, ki so narejeni da pašejo nakotnik. Narediš 3 segmente vrat na tla spostaviš tri kotnike in zadeva dela. Na vrhu vrat narediš samo neko vodilo in omejevalec do kam se vrata odprejo in zaprejo.
luka87
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tihi » 5.4.2009 17:20

ali potem el. motor ne odpira in pa seveda zapira vrat tako da se same premikajo,najprej eno krilo potem pa še drugo ali pa gresta istočasno?
lp.
tihi
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a tomi100 » 5.4.2009 18:08

to se izvede tako da imaš vrata v dveh delih in vsak del se mora peljati po svoji šini, ki sta vbetonirane v tla in potem ena vrata poganja normalno motor z zobato letvijo in na spodnjem delu vodilo ,mislm manjšo jermenico na katero je napeta pletenica in ta pletenica je na nekem delu trdo vpeta na vratno krilo vrat drukih vrat in praktično ko motor poganja ena vrata le te vrata prek pletenice odpirajo druga vrata.
tomi100
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a tihi » 5.4.2009 18:23

hvala za odgovor vendar,če pravrarumem se oba krila odpirata hkrati ali kako? Ali lahko Naredite kako skico?
lp
tihi
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a tomi100 » 5.4.2009 21:00

ja v bistvu sem pozabil povedati, da je pletenica pritrjena še na strani motorja ki je spredaj in nato na druga vrata zadaj,in ko motor poganja prva vrata se druga peljejo praktično z dvojno hitrostjo s pomočjo pletenice tako daleč da se druga vrata ki so na začetku pripeta na škripčevje prvih na koncu pripeljejo na drugo stran .je patukaj problem zaradi dolžine 6 metrov bom pa jutri do večera probal zrisati točno ,če imate točne mere LP
tomi100
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a tihi » 6.4.2009 6:27

še enkrat hvala za informacijo,bi pa res prosil če lahko Zrišete kako skico. Mera odprtine vhoda pa je 6020mm med betonskima stebrama.Betonski steber pa je 280x280x1700mm.
Vnaprej hvala.

lp
tihi
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a tihi » 7.4.2009 12:22

ponovno se obračam na vse ki bi mi lahko svetovali glede prnosa med dvema krilima vrat, kako naj bi to sploh izgledalo? Naredil sem si nekako maketo dveh kril in to prepeljal z vrvico ki ponazarja jeklenico vendar ta stvar mi je funkcijonerala samo v eno stran(odpiranje) zapiraranje pa ni in ni šlo .Zato še enkrat prosim za kakršno koli dobrodošlo informacijo.
lp
tihi
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 7.4.2009 17:23

Če bi rad dosegel med kriloma dvojno (oziroma polovično) hitrost s pomočjo jeklene vrvi, rabiš dve vrvi in dve vrvenici. Prva vrv gre s fiksne točke preko vrvenice na prednjem delu počasnega krila na zadnji del hitrega krila. Druga vrv poteka iz fiksne točke preko vrvenice na zadnjem delu počasnega krila na hitro krilo. Priporočam zatezanje obeh vrvi z vzmetjo. Pogon je lahko na katerokoli krilo, enostavneje je na počasno krilo.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tihi » 7.4.2009 19:02

hvala za odgovor,sedaj mi je že bolj jasno.Imam pa še eno umesno vprašanje,kaj pa če bi dal namesto jeklene vrvi zobnik in pa še eno zobato letev?

lp
tihi
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 8.4.2009 6:46

Ne vem, kako si to zamišljaš, je pa možno.

1. Ena zobata letev je fiksna v področju poti prednjega dela počasnega krila, druga pa na hitrem krilu. Med njima je zobnik, ki vprijema v obe zobati letvi in ima pogon. Pogon je na prednjem delu počasnega krila. Težava z zobato letvijo v področju vratne odprtine.

2. Letev je na počasnem krilu tako da: vanjo vprijema zobnik fiksnega pogona in zobnik enakega pogona na hitrem krilu.

Mislim, da bo rešitev z vrvema cenejša. Tudi pogon lahko narediš z vrvjo. Fiksna pogonska enota na stebru vratne odprtine ima širšo vrvenico z dvema (dejansko 1,5 ali 2,5) ovojema vrvi . En konec vrvi je pritrjen na zadnji konec počasnega krila, drugi pa gre preko fiksne vrvenice tudi na zadnji konec počasnega krila. Potrebna je vzmet (ali utež) za zatezanje vrvi.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tihi » 8.4.2009 10:32

najlepša hvala za Vaš trud g.žerjavar.Po pravici povedano to varijanto sedaj probavam z maketo(dve letvice) kot bi bala dva krila in s pomočjo vrvice poiskušam ta sistem a mi z mojo (tumasto)glavo vseeno ne gre.Zato bi Vas lepo prosil če lahko na kakšno vižo to skicerate.Mislim da bom pri teh vratih postal čisto siv.
Za vse nadaljne napotke se Vam lepo lepo zahvaljujem.
tihi
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 8.4.2009 10:44

Katero varianto? Imaš dve z letvijo in eno z vrvjo.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: Bing [Bot] in 1 gost