STROJNISTVO.com • Poglej temo - O stroju za brusenje verige nove žage

O stroju za brusenje verige nove žage

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

O stroju za brusenje verige nove žage

OdgovorNapisal/-a TRAVNIK » 5.4.2009 17:20

ta stroj sem si ogledal in me zelo zanima,zato bi prosil da mi kaj več napišete o delovanju učinkovitosti v podrobnostih.v prihodnje ga nameravam kupiti.stroj pa je mini ostrilec na 12 voltov. najlepše se vam zahvaljujem. lep pozdrav
TRAVNIK
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a marjanez » 5.4.2009 18:50

O brusilnem stroju,za katerega se zanimaš,je bilo veliko razprav na tem forumu v mesecu februarju pod rubriko "Brušenje motorne žage" Poglej si forum z dne 11.2.2008.
Pozdrav Marjanez.
marjanez
Sodelavec
Sodelavec

Brušenje motorne žage

OdgovorNapisal/-a pepa » 12.4.2009 12:32

Jast sem si kupil strojček v Bauhausu,ki ima pogon ročni vrtalni stroj.Jast sem si ga predelal na majhni el. motor.Moram rečt,da mi dela dobro.Res ni profesionalen samo za moje potrebe je čist ok.
pepa
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pepa » 12.4.2009 12:51

Tako nekako izgleda strojček.
Slika
Slika
pepa
Strokovnjak
Strokovnjak

Brušenje verige

OdgovorNapisal/-a tamac » 16.4.2009 20:08

če hočeš dobro nabrušeno verigo ,pozabi razne strojčke.
Kot prvo ,verigo pregreješ,brusni kolut pri prvem zobu zgubi obliko(vsak rezilni kot je drugačen)itd,itd..
Če hočeš verigo kot se šika,samo stran od strojčkov.
PILA JE ZAKON ,samo malo volje je treba,ni nikakršen bav bav
lp
kdor kasneje zavira,je dalj časa hiter
tamac
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zmark » 16.4.2009 20:32

Ja sam ne mi pravit da vsak zob nabrusiš vedno pod pravim kotom. :lol:
Ta stroj je namenjen temu ,da po določenem času ročnega brušenja ponovno nabrusiš vse enako.Če je pravi stroj in če boš pravilno delal ne boš pregrel zob in tudi brusni kolut se ne obrablja tako hitro.
zmark
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a kopron » 16.4.2009 21:04

Se pridružujem Tamac. Pila je zakon, samo dobre roke da bi pravilno vlekla kot pa nima vsakdo.
LP Jože
kopron
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a aaron007 » 17.4.2009 8:50

Tudi jaz sem do lani vozil verigo na brušenje.Sedaj to počnem doma in moram rečt, da ko se navadiš žaga reže perfektno, pa še ceneje je...
"Bomo vidli" so rekli slepi...
aaron007
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pepa » 19.4.2009 9:05

Lahko je verigo nabrusit,če ti samo popravljaš ostrino po tovarniškem brušenju.Prežagaj žebelj ali kamen pa date vidim kako boš ti s pilo nabrusil verigo?Potem se pa čudiš zakaj ti postrani reže žaga!Z roko NIKOLI ne potiskaš pile enakomerno in pod enakim kotom.Pa še to,da je pila najceneje nevem,če drži,ker pravite,da za vsako verigo novo pilo!Mogoče pa kupujete vsakih pet let eno?Zato so pa namenjeni strojčki za brušenje verig!Stroj je stroj.
pepa
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a aaron007 » 19.4.2009 9:17

pepa napisal/-a:Lahko je verigo nabrusit,če ti samo popravljaš ostrino po tovarniškem brušenju.Prežagaj žebelj ali kamen pa date vidim kako boš ti s pilo nabrusil verigo?Potem se pa čudiš zakaj ti postrani reže žaga!Z roko NIKOLI ne potiskaš pile enakomerno in pod enakim kotom.Pa še to,da je pila najceneje nevem,če drži,ker pravite,da za vsako verigo novo pilo!Mogoče pa kupujete vsakih pet let eno?Zato so pa namenjeni strojčki za brušenje verig!Stroj je stroj.

Ti strojčki so dostopni vsakomur, ne vem mogoče 10 let.Kako pa misliš da so ljudje brusili verige doma pred 25 leti?Na strojček?Ja,right!!!
Ne rečem, tudi jaz dam verigo enkrat na toliko časa na strojček poravnat...
aaron007
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 19.4.2009 9:36

Meni pa to s pilami res ni jasno : Še ene verige ne zbrusiš do konca, pa je pila že fuč! V čem je finta - čemu in zakaj delajo tako zanič pile? Zobje žage so vendar precej mehki, pa pobere zobce, da se pila kar sveti?
Edino iz tega razloga razmišljam o nakupu strojčka, toda različne verige zahtevajo različne premere pil in kote brušenja. Nikjer pa še nisem opazil, da bi se na strojčkih to nastavljalo in / ali oblikovalo radij brusne plošče. S brusi vse enako po principu "kar bo pač ratalo"? Potem najbrž res bolje režejo s pilo brušene verige.
Ali se da s temi strojčki tudi zniževati višino vodilnih (pred)zob?
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 19.4.2009 9:43

Aja, še to: Pri strojčkih je najbrž treba upoštevati, da bre za BRUŠENJE - primik brusa mora biti zelo počasen in nežen, da ni pregrevanja in se brus ne kruši. Pogosto pa vidiš, da "majstri" rukajo v zobe, kot bi z brusom žeblje zabijali ...
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a aaron007 » 19.4.2009 10:17

Slavcr napisal/-a:Meni pa to s pilami res ni jasno : Še ene verige ne zbrusiš do konca, pa je pila že fuč! V čem je finta - čemu in zakaj delajo tako zanič pile? Zobje žage so vendar precej mehki, pa pobere zobce, da se pila kar sveti?
Edino iz tega razloga razmišljam o nakupu strojčka, toda različne verige zahtevajo različne premere pil in kote brušenja. Nikjer pa še nisem opazil, da bi se na strojčkih to nastavljalo in / ali oblikovalo radij brusne plošče. S brusi vse enako po principu "kar bo pač ratalo"? Potem najbrž res bolje režejo s pilo brušene verige.
Ali se da s temi strojčki tudi zniževati višino vodilnih (pred)zob?

Sam sem kupil komplet za brušenje verig od Stihl-a.Priložene pile niso tako slabe...nabrusil sem že kar nekaj verig pa so pile še OK.Za v gozd imam pa namen naredit primež ki ima spodaj konico ki jo zabiješ v štor, da lahko vpneš list in popiliš verigo.
Koti se na strojču nastavljajo, vsaj kolikor sem jaz videl...
Zadnjič spremenil aaron007, dne 19.4.2009 11:53, skupaj popravljeno 1 krat.
aaron007
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a masinist » 19.4.2009 11:42

...ki ima spodaj konoco ki jo zabiješ v štor...

Samo malo bo problem potem ven potegniti iz štora.

lp, masinist
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a aaron007 » 19.4.2009 11:52

masinist napisal/-a:
...ki ima spodaj konoco ki jo zabiješ v štor...

Samo malo bo problem potem ven potegniti iz štora.

lp, masinist

Sej ni treba zabit do amena :lol: Je treba z občutkon stvari delat.Kolk pa misliš da rabiš da ti list drži?Drgač imaš pa cepin pri roki ali pa gozdarski vitel :lol:
Fantje, ne komplicirat...
aaron007
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov