STROJNISTVO.com • Poglej temo - Mehanska lesna briketirka

Mehanska lesna briketirka

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Mehanska lesna briketirka

OdgovorNapisal/-a poster » 14.4.2009 19:03

Lep pozdrav,

upam da je kdo na tem forumu, ki se razume na te zadeve, problem je sledeč:

da nakratko predstavim, že pol leta imamo briketirko za izdelavo lesnih briketov, kapacitete 300-400kg/h, mehansko, nemške izdelave, letnik 85', moč motorja ki poganja ekscenter je 11kw, vendar zelo ohranjena in malo delovnih ur, zato smo jo tudi kupili.

Princip delovanja: žagovina gre v silos, žagovina se preko polža dozira v komoro kjer žagovino stiska bat, preko ekscentra. Žagovina gre skozi konično pušo, katera dejansko določa trdnost briketa.

Sedaj naš problem, briketi so nekako preveč krhki, ko pridejo ven iz briketirke so dobri in stabilni vendar po nekaj minutah ko se ohladijo razpokajo in se nato drobijo. Nad pušo imamo senzor temperature in nam meri da je temperaturo ob proizvodnji okoli 150-160 stopinj celzija. Notri so tudi grelci, za predgretje, tako da temperaturo lahko tudi povečamo. Naredili smo že eno novo konično pušo in je pokazalo da je malo boljše, briketi so tudi malo bolj "zapečeni". Vendar nevemo kaj bi še prineslo povečanje konusa.

Če se kdo kaj razume na te zadeve, prosim če se lahko javi ali nam posreduje kakšno telefonsko številko.

Hvala in lep dan vsem.

Nejc
poster
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a xstrojnik » 14.4.2009 19:12

Poskusi z dodajanjem škroba kot lepila. Količina naj bo seveda minimalna, da še zadosti potrebam. Pomembna je tudi vlažnost surovine.
xstrojnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a masin_men » 14.4.2009 19:12

Samo ugibam:
mogoče ima vpliv na krhkost vlaga v žagovini??? Ali pa je potrebno dodajati kakšne druge snovi za boljšo vezavo???

lp, m_m
masin_men
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a poster » 15.4.2009 6:07

Na vlažnost sem že tudi razmišljal, kaj vem , les sušimo na okoli 8-10% vlažnosti, tu nekih sprememb ne moremo izvest. Potem bi morali vlažiti žagovino že v silosu, nekako z šobami razpršit vodo.

Mislite da ni problem da se ne ustvarja mogoče dost velika temperatura v puši in zaradi tega lignin ne veže, ena od mojih teorij...

Lep pozdrav.
poster
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a direktx » 15.4.2009 7:35

Kot vezivo nekateri dodajajo tudi parafin.

Nekaj takih trikov sem videl na Youtube.
direktx
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Marko73 » 15.4.2009 10:17

Pom mojem uporabljaš les s preveč vlage, podobno se dogaja tudi proizvodnji peletov. Ko pride kos ven iz matrice enostavno eksplodira (hočem reči da je premer kosa večji od premera matrice) pod pritiskom pare znotraj njega. To se najbrž zgodi pri tebi in nekako zgleda kos v redu, ko ga primeš v roke pa se sesuje v prah.
Marko73
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Marko73 » 15.4.2009 10:27

Še nekaj glede konusov: Ko smo zaganjali linijo za peletiranje, so se pojavili problemi in zato smo vsak del posebej si ogledovali, med njimi je bila matrica. Kot zanimivost vam lahko povem, da zgleda približno tako: na začetku se cevka iz večjega premera, hitro (pod velikim kotom) zoža na manjši premer, nato pa je cev konične oblike pod zelo majhnim kotom, vendar ne na način da se proti izhodu premer manjša, ravno nasprotno premer se blago poveča.
Marko73
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a poster » 15.4.2009 13:51

Nebi rekel da je premokra, kot sem napisal je žagovina vlažnosti 8 - 10%, se pravi da je umetno suha. Zračno suh les ne pride pod vlažnost 14%.

Pri proizvodnji briketov se seveda konus zelo ogreje okoli 160 stopinj, zato tudi para izhaja pri proizvodnji. Briket je Fi 50mm, puša je 48,5mm, tako da se tudi ne razširi dosti.

Izgled naše puše je takšen, dolžina 12 cm, vhod v pušo je 52mm, izhod 48,5mm. Dolžina konusa je ca. 4cm, naklon je 3 stopinje, nato je do izhoda skoz 48,5mm.

Najbrž bi pomagalo da bi kot malo povečali? Kakšen material bi bil najboljši za takšno pušo, sedaj smo uporabili OCR 57-80, pušo smo naredili in nato površino nitrirali.

Lep pozdrav.
poster
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a zasavc » 15.4.2009 14:28

Mogoče bi moral kovinsko pušo zamenjati s keramično. Pokliči v ETI Izlake in ti bodo izdelali pušo iz kvalitetne keramike. Manjša obraba in manjši prenos temperature.
zasavc
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Marko73 » 15.4.2009 16:21

Kar se materiala tiče nebi vedu, jaz bi posvetil posebno pozornost glede konusa. Kot sem že omenil pri peletirni matrici sem na lastne oči videl, da se fi luknje proti izhodu povečuje in ne zmanjšuje. Material se mora na začetku komprimirat iz večjega fi-ja v manjši, nato potuje skozi pušo s konstantnim premerom in nato potuje skozi pušo, ki se ji premer veča. Premer se poveča mogoče za 5%, drugače pa je smiselno da material potuje skozi pušo in pri tem se ga ne stiska več, temveč se ohlaja.
Vlažnost lesa je najbolj pomembna, poskusite ga še bolj osušiti za videt razliko.
Marko73
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a poster » 15.4.2009 16:29

ja, sistem je pri nas podoben, ko pride briket iz konične puše, še potuje skozi nekakšno daljšo pušo, katera se prilagaja glede na velikost briketov, iz vsake strani ga stiska, regulira se pa pnevmatsko, do pritiska 8barov.

Smo tudi že delali z žagovino ko je bila 6 procentna, pa se mi ni zdelo nič boljše. Bomo probali še koničnost puše spremenit, ma kdo kako idejo kakšen material, ali je ta dovolj dober?
poster
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a v468t » 22.4.2009 14:39

Se opravičujem, če sem kje spregledal - katero vrsto lesa pa uporabljaš? Določene vrste se slabše obnesejo za stiskanje v brikete.
Domnevam, da les sušite v sušilnici in potem obdelate, nastalo žaganje pa porabite za brikete. Vlažnost 8-10% je verjetno izmerjena v sušilni komori. Zavedati se je potrebno, da lahko kasneje žaganje nase potegne vlažnost iz zraka ali okolice, zlasti če ni pravilno skladiščeno. Tako lahko kasneje žaganje hitro doseže vlažnost 14% ali več. Za brikete naj bi se uporabljal material z max. 12% vlažnosti.
Pri uporabi veziva (običajno je to škrob) bodi previden, odvisno kam prodajate brikete, na nekaterih trgih zakonodja omejuje dovoljeno vsebnost dodatkov.
v468t
Novinec
Novinec

Ciklus?

OdgovorNapisal/-a zamot1 » 23.4.2009 13:21

Koliko hitro pa lezejo ven teli briketi, poizkusi podaljšati/skrajšati ta čas ali povečati/zmanjšati temperaturo grelca na šobi :roll:

LP Zamot
zamot1
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 23 gostov