STROJNISTVO.com • Poglej temo - šablone za izdelavo dog (sodarstvo)

šablone za izdelavo dog (sodarstvo)

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

šablone za izdelavo dog (sodarstvo)

OdgovorNapisal/-a jambo » 8.5.2009 20:34

malo sm u dvomih ali spada to v strojništvo, vendar useno bi vprašau, pripravljam se da bi doma izdelau hrastov sod, postopek sem teoretično ukapiral, edino kar nevem kako dobiti pravo obliko doge? glede kotov nagnjene stranice, širina doge , za koliko je šerša v sredini, debelina ...
jambo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Alu.pro » 8.5.2009 22:51

Jah en star sod razbij, pa premeri. Preprosto pa ziher :D
Kdor obdeluje deluje.
Alu.pro
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 9.5.2009 6:10

Če imaš možnost, si ga zmodeliraj v 3D in iz njega reži segmente različne širine na največjem premeru. Enostavno za risanje, težje za izdelavo je ukrivljenost doge po radiusu kroga. Za izdelavo boljše (taki so stari sodi) pa je, da je doga ukrivljena tako, kot se ukrivi konzolni nosilec, obremenjen s silo na koncu (tako se tudi praktično krivi). Isto obliko dobi tudi prostoležeč nosilec, obremenjen s točkovno silo v sredini.

Ko boš to obvladal, pa se loti še ovalnega soda (oblika ni krog ampak elipsa).
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jambo » 9.5.2009 11:55

to sm študerau da bi razbiu stra sod pa mal premeru, sam ga nimam :(
baje so imeli sodari posebno tabelo, v katerih so bile za določeno prostronino po dane vse dimenzije in ostalo ..

glede ovalnega soda pa tko, še okroglega nism naredit :D
degač je pa zanimiv ovalni bi bilo zanimivo ga izdelat.
jambo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 9.5.2009 14:56

Jambo, je en moj stric še pred leti delal sode. Ko mu je pa eden zgorel, je pa zaključil kariero sodarstva in nadeljeval samo z izdelavo lesenih kadi.
Menda je potrebno v sodu kuriti, da se doge upognejo....

A imaš, kaj "literature" o izdelavi sodov?

Če pa rabiš lesen sod, se verjetno lahko zmenimo...
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sasase » 9.5.2009 16:05

ko so enkrat duge-doge zrezane in pripasane se na enem konsu spnejo za jeklenim obrocem in se v sredini zakuri ogen z zunanje strani se pa doge namocijo gornji del se pa pocasi z trakom stiska ko dobijo svojo obliko se to pusti da se ohladi in se zacne izdelava stranic
ni pravice
sasase
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 9.5.2009 18:22

baje so imeli sodari posebno tabelo, v katerih so bile za določeno prostronino podane vse dimenzije
Stari mojstri (pa tudi današnji) imajo tako tabelo. Tabela je bila za nekaj velikosti sodov in vsi so si bili podobni. V neki drugi deželi pa so imeli tabelo (tudi dobro) ki je dala oblikovno drugačne sode.
Danes s pomočjo računalnika sploh ni problem narediti tako tabelo, le vedeti je treba za željeno obliko (večji premer, manjši premer, dolžina, min-max širina doge). Pri predvideni debelini doge in položaja dna tudi volumen ni problematičen (vsaj približno). Večji del starih sodov ima okrog 300 l, vendar težko najdeš takega s točno 300 l.

Kar se pa tiče kurjena v novem sodu, je pa tehnologija krivljenja lesa.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a M38885 » 10.5.2009 13:49

http://images.google.de/imgres?imgurl=h ... e%26sa%3DG

Sod se zakuri vedno dvakrat.
Prvic z velikim plamenom, da notranja stran povsem poogleni, s tem se unici lignin, ki je v lesu (celulozi). Lignin negativno vpliva na kasnejso vsebino soda. Z samo obdelavo lesa to nima veze.
Drugic se zakuri z majhnim plamenom, gori tudi vec ur vendar se sedaj uporablja les – odvisno od zeljene arome oz. zakaj se bo sod uporabljal.
Lep Pozdrav
M38885
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 10.5.2009 14:58

Prvič z velikim plamenom, da notranja stran povsem poogleni,
Prvič se dobro zakuri, da se les segreje preko 90[nad]o[/nad]C, se hkrati moči in s tem se ga da dosti lažje upogniti ne da bi počil. To kurjenje bi lahko nadomestil s potapljanjem v vrelo vodo ali s parno komoro. Za krivljeno pohištvo se les greje v vodni pari.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a M38885 » 11.5.2009 7:58

Saj nima smisla, da se tukaj pregovarjamo zakaj se v sodu kuri.
Ko sem bil leta 2007 v Manufakturi Krogemann (izdelujejo sodove „Barrique“ za francoski Cognac, lahko najavite skupino za obisk in vam pokazejo proizvodnjo) so nam to povedali.
Moj pokojni stric (okolica Krskega)je izdeloval vinske sodove. Kot otrok sem bil velikokrat zraven, pa se ne spominjam, da bi on kakorkoli ze kuril v sodu. Doge je kuhal in krivil, sod napolnil z vodo, da se je napel in gotovo.
Lep Pozdrav
M38885
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a direktx » 11.5.2009 9:10

Kot je bilo rečeno v odaji ˝How do they do it˝ ali pa ˝Dirty jobs˝ se zakuri v sodu zato da se dobi okus in ne zaradi krivljenja. V sodu so zakurili ko je bil praktično že narejen. Obod je bil cel manjkal je samo spodnji in zgornji del.
direktx
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: šablone za izdelavo dog (sodarstvo)

OdgovorNapisal/-a -M- » 11.5.2009 9:46

jambo napisal/-a:malo sm u dvomih ali spada to v strojništvo, vendar useno bi vprašau, pripravljam se da bi doma izdelau hrastov sod, postopek sem teoretično ukapiral, edino kar nevem kako dobiti pravo obliko doge? glede kotov nagnjene stranice, širina doge , za koliko je šerša v sredini, debelina ...

Pred leti je g. Ledinek(Hoče pri MB) naredil CNC stroj za izdelavo dog.Je pa v svojih mladih letih izdeloval sode. Verjetnio ima kakšne tabele, ki jih je uporabil pri stroju...
-M-
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 11.5.2009 12:40

Sem pa le radoveden. Če se v sodu kuri, da se uniči lignin, kako se ga uniči na dnu soda? Kuri se v sodu brez dna.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a M38885 » 11.5.2009 20:19

Kot sem ze napisal, do leta 2007 nisem nic vedel o sodarstvu. Nakljucje je naneslo(slabo vreme), da sem videl industrijsko nastajanje sodov v zivo.
Ker nisem te stroke in vi ocitno dvomite o kurjenju zaradi arome, sem po Netu malo podrobneje poizkal informacije o teh stvareh.
Prvo kurjenje:
Izkljucno se uporablja butan, temperatura ca. 800°C Sod se ozge od znotraj, pokrov in dno soda pa posebej le na eni strani – kasneje notranja stran soda.
To zogljevanje se vrsi do globine 1do 2mm (nekatere firme do 4mm – vsak ima svojo filozofijo tega, kje je prava globina). Pri tem se lignin/celuloza povsem unici.
Dokazani so elementi Gallotanin, Elagtanin in Cumarin, kateri potrebujejo lignin kot nosilni element in negativno (kislo/grenko) uplivajo na vsebino soda (npr. vino) .
Elementi kot so etericna olja, aldehydi, sladkorni derivati ,vanillin pa lignina kot nosilno sredstvo ne potrebujejo in kasneje prehajajo v (vino)
Drugo kurjenje:
Lahko bi temu tudi rekli dimljenje, (kot suho meso v dimni kamri- po gorenjsko)
Pri tem se uporablja „zlahten les“ Olke , brinje,…., ki gori v sodu pocasi tudi vec ur.
Katere vrste lesa in koliko, morda vec vrst hkrati, tega vam ne bo povedal nihce. V bistvu je to poslovna tajna.

Vcasih je kaksen sod potrebno „dezinficirati“
Sod se od znotraj segreva z paro pod pritiskom, toliko casa, da celotni sod doseze ca.40°C. Nato se ga zapre, pusti da se ohladi.V sodu se je stvoril vakum,ki iz lesni por potegne vso tekocino. Nato se sod odpre, izpere z vroco vodo, vanj nalije alkohol in zakuri.
Po taksnem postopku je sod znova uporaben.

Sedaj smo pa cisto zasli od prvotnega vprasanja!!
Mislim da je dovolj strokovne kitajscine.
Osebno sem mnenja, da se je jambo zastavil zahtevno nalogo, ce jo bo izpeljal vsaka mu cast.
Morda tabele res obstajajo. Mislim pa, da je moj stric(pokojni) delal to nekako na oko. Ne spominjam se, da bi on kdaj gledal kaksne liste. On je sekal,rezal,hoblal, stiskal, zabijal in narejen je bil sod.
Lep Pozdrav
M38885
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jot33 » 11.5.2009 22:17

Ce imas ravne doge-klasicna izdelava, se kuri zaradi upogibanja, to 100% drzi (pred kurjenjem sod izgleda kot stozec). Vsak konec ima svoj nagib in zozanje, nato se kuri in moci da se les lazje ukrivi.
Moderne CNC masine izdelajo komade, in kurjenje je "modni" dodatek da bi bili sodi cim bolj podobni nekadanjim, ker so ugotovili da vino nima isti okus-žmah.
Sicer je se kar nekaj sodarjev pa se zapeljite do njih, ce neverjamete napisanemu.
Lp
jot33
Pripravnik
Pripravnik

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov