STROJNISTVO.com • Poglej temo - Grafična postaja

Grafična postaja

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Grafična postaja

OdgovorNapisal/-a Gost » 29.5.2004 11:33

Kolegi strojniki

zanima me kakšne računalnike in grafične postaje, monitorje in ostalo opremo uporabljate pri vašem delu.

Sam delam na področju CAD/CAM (Pro/e 2001, AutoCAD, MasterCAM), zato se odločam za grafično postajo. Najbolj se mi dopadejo Dell - ove zato prosim za vaše mnenje glede le-teh, vsekakor pa so dobrodošli tudi drugi nasveti in mnenja.

Zanima me tudi kateri CAD/CAM programi najbolje izkoriščajo prednosti dvoprecesorskih mašin (Prizanesite z nasveti kot so en procesor preračunava CAM in drugega pa koristi CAD ali Word...Zanimajo me programi, ki so sposobni obremeniti za opravilo zastavljene naloge oba procesorja! kot je npr. Photoshop).

Mastercam - na enem od forumov sem zasledil, da ne podpira dveh procesorjev. Kakšno prihodnost si lahko obetamo v bodoče.

Za vaše informacije in prispevke se vam iskreno zahvaljujem

Lep pozdrav
Damjan
Gost

OdgovorNapisal/-a marjan » 29.5.2004 12:28

Pozdravljen,

trenutno v službi uporabljam DELL-ovo delovno postajo in sem z njo zadovoljen. Sistem je stabilen (kar se tiče strojne opreme, glede programske - Windows 2000 Pro. - pa ne bi zgubljal besed :-? )

Glede uporabe dveh procesorjev: izredno malo programov omogoča dejansko izrabo dveh procesorjev, saj morajo biti operacije medseboj nepovezane. Za primer si lahko vzameš MKE (MKE - metoda končnih elementov) program LS-DYNA, ki (v grobo rečeno) preračunava trdnostne primere, kjer prihaja do velikih deformacij, rotacij etc. Pri preračunavanju z MKE program vedno izvaja oz. kreira matrike, ki pa so medsebojno odvisne (t.i. implicitna metoda). V tem programu pa so matrike med seboj neodvisne in se jih lahko preračunava vzporedno (t.i. eksplicitna metoda). Tukaj pa pride do prednosti uporabe dveh, štirih in več procesorjev. Če tega ne moremo zagotoviti je uporaba večprocesorskega računalnika brezpredmetna. Zato pa prodajalci vedno govorijo, da na enem lahko teče npr. Word na drugem pa Mastercam.
Glede prihodnosti: razviti bo treba matematični operacije, kjer se bodo problemi razbili na več nepovezanih matrik, katere se bodo lahko reševale neodvisno med seboj - šele takrat bo mogoče dejansko uporabljati večprocesorske mašine.

Za photoshop pa še nisem slišal, da bi lahko uporabljal dejansko dva procesorja, kaj mi lahko pošlješ kakšen link?

Lp
Marjan
marjan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Gost » 29.5.2004 13:47

Se opravičujem za napako glede Photoshopa in podpore dvem procesorjem, mišljeno je bilo to, da je večina operacij v Photoshopu večnitnih (multithred), katere se na dvoprocesorskih mašinah izvajajo občutno hitreje.

Lep pozdrav,
Damjan
Gost

OdgovorNapisal/-a marjan » 29.5.2004 16:00

Aha se mi je zdelo da bo kaj takega, samo selih sem upal, da zna res izkoristit dva procesorja. Kriza bo pa bila, ko bo Word zahteval, dva procesorja: enega za tipkanje in drugega za pomočnika :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Drugače če te še kaj zanima kar vprašaj

Lp
Marjan
marjan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Gost » 31.5.2004 18:05

To o večih procesorjih je delno res. Problem ni v softweru, temveč v operacijskemu sistemu, ta namreč za razliko od UNIx- a ne zna razdeliti dela (in še ga nekaj časa ne bo znal).

Tako za večopravilnost pod windowsi potrebujete softwer, ki to omogoča sam.

lp krist
Gost

OdgovorNapisal/-a pzagar » 5.6.2004 17:22

Predlagam DELL-ove delovne postaje.

Za ene 600 - 800 tisoč SIT dobiš odlično dvoprocesorsko postajo. Čeprav je dvoprocesorska mašina praktično neuporabna. V mislih imam dvoprocesorsko delo.

V ceni za procesor in takšno osnovno ploščo se bolj splača denar zapraviti za kaj drugega ( recimo eno res kul podlogo za miško :D )

Pred kratkim pa sem delal na MACih. Dober LCD monitor. 23". brrrr

LP, Peter
pzagar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Miha » 5.6.2004 23:20

A se sploh splača nabava drage grafične postaje?
Moje mnjenje je, da so računalniki "z imenom" precenjeni. Ne vem sicer kako je to z večprocesorskimi sistemi, pri navadnih pa zagotovo.

Z izjemo matične plošče, ki verjetno ni nevemkaka posebnost, lahko vse ostale komponente kupite v vsaki bolje založeni računalniški trgovini.
Pa še izbirate lahko po lastni presoji in denarnici.

Seveda pri tem ne dobite nalepke dell, intel ali hp. Prav tako ni tako dobrega supporta. Zagotovo pa enako kvalitetno delovanje in večje zadovoljstvo za manjši denar.
Miha
Miha
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Gost » 6.6.2004 19:51

Miha !

Potem si pa sestavi PC s kvalitetnimi komponentami.

Dva procesorja
Dvoprocesorska plošča
ECC RAM
2x DISK / MIRROR
...

Kaj kmalu prideš na 500.000 SIT. Delovna postaja, kjer so komponente preizkušene in med sabo optimirane pa je dražja za 100.000 SIT.

Ni več velike razlike.

LP, Peter
Gost

OdgovorNapisal/-a Coyote » 6.6.2004 22:32

Prednost v naprej sestavljenih računalnikov je tudi v tem, da imaš na vse komponente garancijo v isti trgovini, kar je po mojem mnenju za firme nujnega pomena.

Eni pa si jasno doma sestavimo računalo. Vsako komponento iz svoje trgovine po najugodnejši ceni je že prednost, ampak ne za podjetje, kjer si ne moreš privoščiti serviserja za vsako komponento posebej. Ali pač?

Slabost grafičnih postaj je pa sigurno v tem, da je lahko kaka kombinacija komponent boljša (pa če gre tu le za hitrost rama ali pa velikost diska...).
Coyote
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zagara » 7.6.2004 6:57

Živjo!
V službi uporabljam IBM-ovo grafično postajo, ki je bila nabavljena lani poleti, cena cca 600kSIT.
Kljub dobri konfiguraciji sem kar malo razočaran, pričakoval sem več.
Uporabljam ProeWF, ki ga nalaga sigurno 1min, tudi kakšen wordov dokument, ki ga nisem odprl dalj časa traja da ga odpre.
Včasih se zgodi kot da bi zamrznil, s časom pa le nekako potegne.
Pri delu sploh ni velike razlike med mojim domačim, ki pa je po karakteristikah občutno slabši, pa še veliko več programov imam doma naloženih.
Lep pozdrav, Andrej
zagara
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Gost » 7.6.2004 9:28

Da ne bo kdo mislu da dell, ibm, hp itd... vgrajujejo komponente lastnega razvoja. Vsak izmed teh ponudnikov sistemov ima sklenjene pogodbe recimo HP vgrajuje plošče ECS. Četudi veliki proizvajalci komponent so pripravljeni za "name" podjetja nalepiti njihove nalepke in morda tudi barve, ker je to velik trg.
Dvo-procesorske postaje lepo tečejo na unix in linux okoljih, kjer pa se tudi večina stvari simulira s kakim FEM-om. Bilokaka wondows platforma pa komunicira samo z enim procesorjem, drugi dela IDLE proces ali po domače nič. Obstajajo tudi 4 in 8 procesorske plošče a se jih uporablja samo v serverske namene in ne v grafične.
Nisem pristaš intel sistemov, vendar vem da kar nekaj podjetij v sloveniji sestavlja no-name sisteme s 3 letno garancijo, tako da ni panike da bi moral sam doma šraufat in tekat na 100 koncev zaradi kakih servisov. Sicer pa je najceneje če kupiš komponente pri različnih trgovcih in doma sestaviš; sicer boš mel na cd-je, disketnike, 1 leto garancije, osnovne plošče, diski, ram 3-5let, procesroji 2-5 let, grafične zgolj in samo 1 leto.
Procesor je lahko pentium4, athlon, xenon in athlon MP/fx ni toliko hitrejši ima pa manjši nabor ukazov. Ram ni potrebe po ecc-ju, ker je to kontrolni bit, ki preprečuje porušitev, porušitev zaradi rama je v razmerju 1:7 napram vsem drugim strojnim porušitvam, je pa dboro da je ram kaki corsair pair, ali kak drug name izdelek vse seveda v varianti dual. V bistvu se mašine večinoma rušijo zaradi software-ja in ne zaradi stroja. Tile quadro ali firegl so za one k jim ostaja denar kake ultra, pro in titanium so za večino 3D user-jev vrh glave. Morebiti če je programska oprema glomazna kot napr. catia potem se vgradi dva diska ki tečeta čez raid polje kot eden disk, hitrost zapisovanja in branja se tako podvoji. Če je nakup pameten je računalnik enako zmogljiv tudi do 50% cenejši razlika v zmogljivostih pa recimo deviira napram name okoli 1%.
Gost

OdgovorNapisal/-a franca » 7.6.2004 15:15

Morebiti če je programska oprema glomazna kot napr. catia potem se vgradi dva diska ki tečeta čez raid polje kot eden disk, hitrost zapisovanja in branja se tako podvoji.

To ravno čisto ne drži, z ostalim bi se pa kar strinjal :lol: :lol:

Lp B
franca

OdgovorNapisal/-a Miha » 7.6.2004 15:40

Marsikdo torej misli enako.

Garancija in servis zame ni razlog, da bom kupil firmo in jo krepko preplačal. Poiščeš si kakšno dobro trgovino, kjer ni težav z uveljavljanjem garancije. Tam sestaviš sitem in če kaj crkne neseš komponento nazaj in zamenjaš. Servisiranje pa je brezveze. Kaj pa boš servisiral. Kar crkne se zamenja in pika.
Uigranost tudi ni problem, če so zadeve kvalitetne, ali pa če se poprej vsaj malo pozanimaš. (Predvsem matična, rami in grafična) Vsaj jaz do sedaj nisem imel težav s tem.

Pa ne sedaj pravit, da je na firmi 10×večja potreba po stabilnosti in,... V resnici pa ima 90% firm itak zastarelo robo in se lahko skrijejo proti tem, kaj si eni doma vse načarajo.
Miha
Miha
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Gost » 7.6.2004 21:52

Se strinjam z mnenjem, da lahko sam doma sestaviš dobro mašino (vsaj po strojni opremi sodeč), vendar pa sam za to nimam potrebnega znanja in izkušenj za izbiro potrebne opreme. Poleg tega tudi nevem, če so vsi trgovci pripravljeni na moje preizkuse in usklajevanje komponent, če bom skakal od enega prodajalca do drugega.
Sem enkrat to preizkušal z samo z grafično kartico, vendar sem ob tem celoten sistem kupil pri tem proizvajalcu, preizkusil pa sem lahko samo grafične, katere so imeli stalno na zalogi in med temi izbral meni najprimernejšo.

Poleg tega se mi sistem običajno sesuje takrat ko je najbolj obremenjen in ko imam že sicer gužvo. Zato je servisiranje še kako pomembno, pri tem pa ne mislim popravila komponent za kar itak ni časa, temveč za support, ter nasvete za odpravljanje težav v določenih primerih. To pa prodajalci bolj kakovostnih grafičnih postaj srednjega in višjega razreda svojim uporabnikom tudi nudijo.

Poleg tega imajo grafične postaje boljšo podporo za določene programe ko so AutoCAD, Photoshop, Pro/e...

lp
Gost

OdgovorNapisal/-a deja » 9.6.2004 21:49

franca napisal/-a:Morebiti če je programska oprema glomazna kot napr. catia potem se vgradi dva diska ki tečeta čez raid polje kot eden disk, hitrost zapisovanja in branja se tako podvoji.

To ravno čisto ne drži, z ostalim bi se pa kar strinjal :lol: :lol:

Lp B

g. franca zanima me zakaj se ne strinajte s navedeno trditvijo? pri nas imamo raid 0 kar pomeni da je prenos podatkov razdeljen na 2 diska in hitrost je dejansko podvojena. Bilo je nekaj poskusov s 3 diski 8) vendar stvar nismo softversko dodelali do konca. Sicer pa vsaka graficna postaja bi naceloma morala teci na raid 5, ob predpostavki da so podatki dragoceni, drugo je ce podatki tecejo na server.
lp deja
deja
Novinec
Novinec

Kraj: slovenija

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov