STROJNISTVO.com • Poglej temo - Domača stiskalnica/krivilnica

Domača stiskalnica/krivilnica

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Domača stiskalnica/krivilnica

OdgovorNapisal/-a kenny » 11.6.2009 21:33

Lep pozdrav
Sem domač mojster, ki rad kaj nariše, rad pa tudi kaj uporabnega naredim - rad imam izive.

Prišel sem na idejo, da bi v delavnici prav prišla ena majhna preša, na katero bi pritrjeval majhna orodja. Uporabljal bi npr. za krivljenje manjših kosov pločevine pod 90°. Razmišljal sem, da mora biti ročna, saj nimam denarja (kak € že) za hidravljične sisteme, pa tudi izkušenj z le-temi ne. Torej simpl preša iz stvari, ki so v delavnici oz. stanejo par €. Ni treba, da je 100% natančna, saj bi bila le za domačo uporabo, bolj kot iziv.

Kaj predlagate ???

Gledal sem ročne preše, ki imajo le ročko, s katero potisneš zgornji del orodja dol, je pa problem, da verjetno ta stvar nima moči...

Mi je pa tudi prišlo na misel, da bi za "pogon" uporabil okoli obrnjeno, ter seveda prirejeno hidravljično dvigalko, npr. 12tonsko dvigalko iz interdiskonta za 20€...
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a -M- » 11.6.2009 22:03

Iz same radovednosti: kaj misliš upogibat(pločevino, ploščato...) in kakšnih dimenzij?

Svak si je tudi naredil doma upogibno pripravo za ploščato jeklo (cca. 80x6mm). Če bi imel kaj takega, bi se moral odpeljati do njega da bi ti malo poslikal, pa ti poslal slike. No, saj on tudi ni sam izumljal "tople vode", si je pogledal v eni trgovini, kako takšna stvar izgleda in si jo izdelal po svoje.

Imaš morda kakšno idejno skico ali pa sliko iz kakšnega kataloga ali trgovine(če slučajno že obstaja kaj podobnega)
-M-
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a zodiac » 12.6.2009 12:23

tukaj je primer takšne hidravlične stiskalnice. Samo hidravlično dvigalko maoraš malo predelati, lahko bi ji dodal zunanji rezervoar.zna bit zelo uporabna zadeva, konstrukcija pa je zelo preprosta in niti ni draga(okoli 70evrov). nanjo pa lahko namestiš zelo različna orodja.

Slika

LP in veselo na delo
zodiac
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kenny » 12.6.2009 21:03

v mislih sem imel bolj namizno zadevo. Sicer pa nisem še nič zrisal, ker nemorem usposobit solidworksa, s katerim si pomagam, da dobim neko obliko iz katere izhajam. Temo sem odprl pa ker nočem izumljat (kot je omenil) tople vode.

Stvar je pa taka, da sem ravno končal 1. letnik strojne (tehnične da ne bo pomote). Med počitnicami si iščem kakšen strojniški iziv, pa sem premišljeval, kaj bi bil iziv, stvar pa bi tudi uporabljal. Uporabljal bi krivljenje pločevine (npr. debeline 2 mm), pa kakšne trakove (ki se jih uporablja za štancanje- 2x10mm). Potem je pa spet izziv, da bi naredil kakšno orodje, za kakšno x stvar...

Zanima pa me sledeče: Koliko t pritiska potrebujem in koliko pritiska proizvede npr 2t dvigalka- taka ali drugačna (meni bi bilo logično 2t). Kakšno dvigalko bi potem potreboval ?

Kar se pa same izdelave tiče, imam vrtalni stroj, zelo dober varilni aparat, ter ročno orodje, na voljo pa imam tudi brezplačno rezkanje/struženje pri prijatelju.
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a T_Eclipse » 12.6.2009 21:22

Za tvoje potrebe (za krivljenje) bi bil tak sistem dober
http://l2i.org/HydraulicPress.jpg
http://weldingweb.com/attachment.php?at ... 1201581658
http://weldingweb.com/attachment.php?at ... 1223598460

Za dvigalko pa lahko uporabiš kar tako iz http://www.interdiskont.si/on-line/index.php3?kat=08 Meni so všeč ker so poceni! :)

Ker sem tudi sam razišljal že o izdelavi namizne stiskalnice me zanima nekaj glede teh dvigalk iz interdiskonta in sicer, bi delovala dvigalka če bi bila obrnjena na glavo? Delovala najbrž bi samo kako dolgo? Je nevarnost da bi hidravlično olje kapljalo pri tesnilu če ni pritiska v cilindru?

LP
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."
A.Einstein
T_Eclipse
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kenny » 13.6.2009 10:51

tole, da je obrnjena na glavo tudi mene skrbi. Sicer sem imel namen 12t iz inter diskonta obrnit na glavo, pa jo privijačit zgoraj na ogrodje, spodaj pa na bat privarit ploščo z luknjami, da se privijači orodje.

Sedaj pa razmšljam, da bi naredil malo drugače, da bi bila tako kot na slikah, ki si mi jih poslal- na bat bi privaril ploščo, ki bi jo privijačil zgoraj na ogrodje, ploščo pa bi privaril tudi spodaj, da bi jo privijačil na drugo ploščo, ki bi bila na vodilih.

Ko usposobim SW bom probal kaj zrisat.
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 13.6.2009 16:14

Premična plošča je vodena po ogrodju - dvigalka (cilinder) mora biti vstavljen gibljivo, da nanj ne bodo delovale horizontalne sile. Varjenje plošče na bat in togo vijačenje na okvir ni primerno.

Tako na pogled bi rekel, naj bo vodilna puša na pomični plošči daljša. Pri domači izdelavi je vprašanje točnosti in paralelnosti vodil na ogrodju. Za lahko gibanje bo morala imeti vodilna puša znatno zračnost.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kenny » 14.6.2009 20:33

a potem bi bilo najbolje, da uporabim vzmeti, kot so na sliki ? Pa da dvigalka ni fiksirana ampak je samo vstavljena ?
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 15.6.2009 4:44

da dvigalka ni fiksirana ampak je samo vstavljena
To bo sigurno bolje. Tlačno vzmet pod pomičnim delom pa določiš na osnovi teže in hoda (pomika) paha (pomičnega dela), da v stisnjenem položaju ne bo preobremenjena, v zgornjem položaju pa bo še prenašala vso težo.

Morda še malo razmišljaš o izvedbi vodil. Če ti netočnost do 1 mm (verjetno bo bolj točno) ne igra vloge, lahko daš kotnik z oglom proti sredini. Vodilni drsniki pa so skupaj 4 privijačeni z možnostjo podlaganja. Prednost - možnost izdelave v domači delavnici. Za okrogla vodila moraš imeti obdelavo ogrodja in paha na stroju zaradi iste centralne razdalje.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zodiac » 15.6.2009 7:52

T_Eclipse napisal/-a:Ker sem tudi sam razišljal že o izdelavi namizne stiskalnice me zanima nekaj glede teh dvigalk iz interdiskonta in sicer, bi delovala dvigalka če bi bila obrnjena na glavo? Delovala najbrž bi samo kako dolgo? Je nevarnost da bi hidravlično olje kapljalo pri tesnilu če ni pritiska v cilindru?

LP

Kot vidiš imam jaz tako izdelano stiskalnico. Hidravlična dvigalka iz interdiskonta deluje obrjena na glavo brez problemov, samo dodati ji moraš cevko v sesalni vod, da je potopljena v olje, na cevko pa lahko dodaš tudi filter.Če misliš da ti bo kapljalo olje iz cilindra ji lahko izstrušiš dodatne utore in dodaš na bat in črpalko dodatna tesnila. Smiselno pa ji je dodati tudi manometer, da odčitaš silo stiskanja.Jaz imam pa še pred cilindrom vodilo za batnico.
LP
zodiac
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kenny » 15.6.2009 15:49

Hja, pa je ja bolj simpl, če je prav obrnjena dvigalka, saj ne potrebuješ nikakršnih predelav, pa še za kak drug namen se jo da uporabit.
glede vodil se bom še odločil, samo okrogla mi ne dišijo. Razmišljam o (nevem kako bi se izrazil) bolj pravokotnih vodilih. Bile bi 2 podpori, ki bi bili hkrati vodila, bili pa bi take oblike, kot tiri za vlak, samo, kar ima ravne robove - sem videl ta način pri doma izdelanem cepilcu.
Oprostite za izražanje, samo ne poznam imen za te "tire" in podobno...
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a T_Eclipse » 15.6.2009 16:30

Prilagam povezavo do strani, kjer lepo opiše delovanje dvigalke in pa stran kjer je opisano kako se dvigalko predela za manometer!

http://www.hyjacks.net/ani_extraction.htm

http://blog.skylighter.com/ (opis je proti koncu)

LP
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."
A.Einstein
T_Eclipse
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a krofko » 16.6.2009 12:34

T_Eclipse napisal/-a:Prilagam povezavo do strani, kjer lepo opiše delovanje dvigalke in pa stran kjer je opisano kako se dvigalko predela za manometer!

http://www.hyjacks.net/ani_extraction.htm

http://blog.skylighter.com/ (opis je proti koncu)

LP

Prilagam direktno povezavo
krofko
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a kenny » 16.6.2009 21:36

usposobil sem solidworks, sedaj pa me zanima ali mi lahko kdo posreduje mere za 12t dvigalko iz interdiskonta.
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zodiac » 17.6.2009 10:23

kenny napisal/-a:usposobil sem solidworks, sedaj pa me zanima ali mi lahko kdo posreduje mere za 12t dvigalko iz interdiskonta.

Zdi se mi da imajo v interdiskontu še več dvigalk na zalogi, ki imajo različne dimenzije, toda enako silo dviga. Nekaj podatkov je pa tudi na tem linku z interdiskonta
http://www.interdiskont.si/on-line/prikaz.php?idn=567
Del, v katerem je olje pa premer okrog 90 mm(70mm pri 6 T) dvigalki. Spodnja plošča je pa okrog 120x125-ni pravokotna. Aja pa premer cilindra-batnice je 58mm(40 pri 6 T).
Upam da sem kaj pomagal
zodiac
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov