STROJNISTVO.com • Poglej temo - Pergola

Pergola

Dela v hiši in okoli nje, manjša popravila...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 28.6.2009 5:25

Poizkusi držati samo na enem koncu tanko in dolgo desko (n.p. opažno 1 x 10 cm 4 m dolgo). Ni je problem držati, le prosti konec se bo zasukal in znatno povesil - upogibna torzija. To je razlog za dve deski na neki razdalji, če bi bili skupaj, je ta nevarnost znatno večja.

Težko verjamem, da na žagi nima 6 m hlodov za razrez. Razmeroma enostavno lahko uporabiš tudi 4,5 m dolge deske, srednji del dve, oba konca pa samo ena - spoj 4 vijaki skozi.
Slika Roka ne zmanjša obremenitev v sami deski (enako, kot če roke nebi bilo), ampak omogoča upogibno trden spoj med stebrom in nosilcem.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mizar » 28.6.2009 20:23

Mogoče sem v prejšnjem postu napačno zastavil vprašanje. Zanima me ali bi lahko imel samo enojni prečni nosilec dol. 5,5 viš. 24 in deb. 5cm seveda podprtega z rokami. Zgoraj pa bo tako povezan z latami in privijačen z vijaki skoznje. Jutri pokličem še na eno žago kjer bo baje brez težav dobiti takšne "fosne"
Slika
mizar
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 29.6.2009 4:46

bi lahko imel samo enojni prečni nosilec dol. 5,5 viš. 24 in deb. 5cm
Ne!
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mizar » 29.6.2009 5:15

Kaj pa bi bila takšna konstrukcija kot je predvidena v osnovi z dvema prečnima nosilcema dovolj močna da bi nanjo namestil tudi lexan da ne bi deževalo skozi. Čez lexan pa bi namestil še eno plast lat v nasprotni smeri? Potem bi pač moral narediti nek manjši naklom strehe in na eni strani plastični žleb.
mizar
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 29.6.2009 7:03

Če pokriješ 22 m[nad]2[/nad] se lahko na njem nabere skoraj 3 t snega, jaz sem računal z 1 t skupne možne obremenitve (rastlina, sadeži, na mreži nabrana toča,...). Potrebna je nova statična kontrola - nosilci bodo sigurno znatno močnejši. Poglej si kakšen nosilni tram v ostrešju med dvema podporama na razdalji 5,5 m (običajno je 4 m).

Kako pa boš pobiral sadeže nad kritino?
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mizar » 29.6.2009 19:29

Ok bilo je samo neumestno vprašanje da vidim kaj se da in kaj ne. Mogoče bom naredil kakšno montažno zadevo za poleti ko dežuje (in dokler raslinje ne poraste strehe) in se lahko čez zimo sname.
mizar
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a mizar » 29.6.2009 20:52

Me zanima ali morajo biti roke vpete pod 45 stopinjskim kotom ali je kakšen drugačen kot bolj primeren
mizar
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a luka87 » 29.6.2009 21:53

Mislim da je 45 kot najbol primeren predvsem zaradi namena zakaj boš uporadil ti roke.
luka87
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 30.6.2009 5:28

Ni važen kot roke, ampak oddaljenost njene sredine (simetrale) od možne osi vrtenja med stebrom in nosilcem. Pri kotu 45[nad]o[/nad] dobimo najmanjšo dolžino roke za predvideno razdaljo, ki tudi določa obremenitev roke.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mizar » 30.6.2009 20:57

Me še zanima če se mogoče spoznate tudi na to zadevo. Sidra ki jih imam namen kupiti v bauhausu imajo približno 20 do 25 cm vretena, ki pride vstavljeno v beton. Koliko tega vretena lahko gleda iz betona da bo zadeva še stabilna. Ker teren ni popolnoma raven in ker bi beton temelja kasneje želel prekriti z zeljo bi moral na vogalih sidra nekoliko dvigniti da bi dosegel enakomerno višino vseh treh sider. Ali je bolje da luknjo najprej zalijem z betonom in nato glede na linijo samo vtisnem sidra? Malo me skrbi da se ne bodo pogreznila zaradi lastne teže.

Lep pozdrav

Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 1.7.2009 5:58

Temelj lahko vlivaš v dveh fazah. Najprej vliješ spodnji del samo v izkop (brez opaža). Ni slabo (obvezno pri zoženem vrhu temelja), če vstaviš vertikalno (malo poševno navzgor proti sredini) štiri žice 4 mm kot armaturo dolge tako, kot misliš imeti končno višino betona (ali malenkost več - lahko tudi pozneje odrežeš). Zgornji del temelja vlivaš v opaž ( boš tudi lažje postavil točen položaj stebra). Če ga boš delal iz 4 desk, delaj koničnega, da bo zgoraj 15 x 15 cm (lahko tudi le 10 x 10). Uporabiš lahko tudi obod kake 5 kg konzerve ali odrezano večjo plastično steklenico (lahko je tudi pravokotno). Opaž lahko tudi ostane v zemlji. Armaturne žice na vrhu malce zapogni nazaj in med sabo poveži(hirizontalno) z žico 4 mm, da bo sidro znotraj te povezave (važno zlasti pri ozkem vrhu temelja). Zgornji nivo vseh temeljev ni nujno, da je na isti višini - upoštevaj pri dolžini stebrov, ne pa koliko gleda sidro iz betona. Kupljeno sidro naj gleda iz betona največ 1/2 dolžine (max 15 cm). Da se ti v mehki beton ne posede in ostane lepo vertikalno, ga priveži ali pribij na kos horizontalne late, ki je na vsaki strani temelja podprta. Pri zoženem vrhu temelja, ga ni treba prekriti z zemljo, trava ga bo kljub temu prekrila.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mizar » 1.7.2009 19:34

Sem se odločil za drug princip sider. Temelje bom zalil in v beton vstavil armirano železo kot ste navedli le sidra imam drugačna. Saj menim da bom z njimi lahko lažje dosegel enakomerno višino saj si bom vse stebre izdelel na točne mere v delavnici in na samem kraju ne bo več večjih popravkov (vsaj upam). Prikazana sidra bom pritrdil z triglav vijaki v beton in zadeva bi po mojem morala držati dokaj dobro. Postavil jih bom tako da bo naležna ploskev ležala z daljšim delom v smeri nosilcev. Me zanima kako dolgo je priporočljivo da se beton suši saj mi malo nagaja vreme in bom betoniral jutri zjutraj pred službo. Postavljati pa bi želel les v nedeljo če bo vse po sreči.
Slika
mizar
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 2.7.2009 5:06

lažje dosegel enakomerno višino saj si bom vse stebre izdelel na točne mere v
Vsak se sam odloča, kako bo delal. Rad bi beton pokril z zemljo, teren ni raven - tej želji ustrežeš, če dolžino stebrov prilagajaš terenu. Na terenu oštevilčiš temelje in izmeriš njihov nivo, v delavnici določiš dolžine stebrov in jih oštevilčiš - dolžine na terenu ni treba prilagajati.
Kar se tiče izbora sidra, meni se tvoj zadnji izbor ne dopade - je dražji, več jekla in tanjše je izpostavljeno povečani koroziji na površini zemlje.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mizar » 3.7.2009 18:54

Mogoče sem se res prenaglil s sidri a zdaj jih že imam premišljeval sem če bi beton in kasneje tudi sidra premazal z ibitolom, ki mi je ostal še od lanske gradnje. S tem bi malo zaščitil kovino pred korozijo ali ne? Material (vijake sem že nabavil kot ste navedli) Po les grem jutri in potem direktno v delavnico na delo. Izbiram še primerne premaze za les ki se bodo najbolje odnesli zunaj.
mizar
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a mizar » 12.7.2009 19:09

Tako ena izmed glavnih faz dela je zaključena! Mislim da je zadeva izpadla vsaj približno tako dobro kot sem si zamislil. Sicer sem imel nekaj tažav na poti do končanja izdelka (npr. pokvarjen premaz oziroma napaka v celotni pošiljki barve iz danske) a je vseeno uspelo. Sedaj razmišljam prvo o tem da bi prečne nosilce z zgornje strani še prevlekel z obrobo iz kakšne pločevine saj je les tam najbolj izpostavljen in je v večini videnih pergol tam tudi najhitreje pričel trohneti oziroma razpadati. Late 8x5 že imam pripravljene le pobarvati jih še moram. Rezal sem jih pod kotom da ne bo na njih ostajala voda.

Slika
Kako se Vam zdi? Vse pripombe ali morebitne izboljšave od te faze naprej so dobrodošle.
mizar
Pripravnik
Pripravnik

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov