STROJNISTVO.com • Poglej temo - Izstruževalna glava (boring head) z vpetjem MK-2

Izstruževalna glava (boring head) z vpetjem MK-2

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Izstruževalna glava (boring head) z vpetjem MK-2

OdgovorNapisal/-a reber » 6.7.2009 15:28

Naslov teme je nekoliko čuden, ker ne vem, kako se stvarem reče po slovensko... zato sem imenoval angleško, kakor sem našel na internetu.

Imam JMD-2 vrtalno-rezkalni stroj znamke JET in bi rabil t.i. boring head in seveda priključek za MK2

Še povezava na enega izmed prvih zadetkov:
http://littlemachineshop.com/products/p ... uctID=1266

Kdo v Sloveniji prodaja tole zadevo, kam naj pošljem povpraševanje?

Seveda bi želel še nekoliko obrazložitve za kaj vse se to rabi in kako se točno imenuje. No, rabi se za podobno zadevo kot "notranji" stružni nož za stružnico (spet ne vem, kako se točno reče) ...

Moje področje je elektrotehnika, po novem se bom za hobi in lastne potrebe ukvarjal še s strojništvom, saj sem kupil omenjeni rezkalni stroj in namizno stružnico BD-8 znamke JET.
Mnogo izrazov ne poznam, mnogo stvari ne poznam ali nimam pojma, se pa hitro učim in upam, da bom kmalu lahko marsikaj naredil sam, saj sem do sedaj moral tekati naokrog in iskati koga, da mi naredi to in ono. No, prijatelj ima eno precej veliko stružnico, tako da za večje stvari postružit grem tja, k sreči le dobrih 300m do tja :)

Da bo naslov teme bolj pravi in jasen, ga bom kasneje spremenil, ko seveda od vas izvem, kako se kaj imenuje.
Zadnjič spremenil reber, dne 10.7.2009 8:28, skupaj popravljeno 1 krat.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Bled

OdgovorNapisal/-a jan » 6.7.2009 16:04

Na povezavi imaš glavo za izstruževanje oziroma izstružilno glavo. Omenjeno orodje se uporablja za natančno izstruževanje izvrtin na rezkalnih strojih.S strani imaš vijak z merilno skalo s katero nato natančno izdelaš izvrtino na željeno mero. V glavo se vpenjajo za to namenjeni noži oziroma rezilno orodje.
Firme ki tržijo to imaš pa podane na desni strani pod rubriko "partnerji"
jan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 6.7.2009 16:33

Torej se to imenuje izstruževalna glava po slovensko, ali tako nekako :roll:

Namen uporabe mi je bil približno jasen, točno to sem imel v mislih, torej iščem pravo stvar :)

Na desni strani so res napisani partnerji, vendar vsi ne tržijo teh zadev, saj nekaj firm prodaja čisto nekaj drugega. Ker jih je veliko, sem želel informacijo, koga mi priporočate za nakup, rabil bi pa nekako nižji ali srednji cenovni razred, razumem, da je to pogojeno tudi s kvaliteto. Rabil bom največ za aluminij, medenino, in nekaj tudi za "navadno" železo.

Bom pogledal spletne strani partnerjev strojnistvo.com in poslal nekaj povpraševanj, vseeno pa bi prosil za kakšen namig.
Zadnjič spremenil reber, dne 10.7.2009 8:29, skupaj popravljeno 1 krat.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a promehanik » 6.7.2009 17:14

Povprašaj v naslednjih firmah:
- BTS Company Ljubljana
- MB Naklo
- Fridro Radlje ob Dravi
- Zibtr Litija
- WD tehnik Slovenska Bistrica

LP, prom
promehanik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 10.7.2009 8:50

Hvala za ideje.

Najprej sem poklical v MB-Naklo, potem pa še v BTS Company, od obeh pa sem že dobil kataloge, je pa nastal problem, ker glave se že da dobiti, žal ne z MK-2 vpetjem.

No, v sili mi konus lahko nekje naredijo po naročilu, za hec sem se včeraj popoldne malo poigral na stružnici in konus tudi naredil, zadaj M10 navoj, spredaj neobdelan konec fi24 :)
Seveda doma narejen konus ni tisto pravo, že zaradi materiala ne, saj sem imel pri roki le 24mm železo za avtomate. Za vpetje kakšnega malega orodja in male obremenitve bi že lahko bilo, kaj več pa najbrž ne, ker je premehko, konus bi moral biti brušen, pa sem ga samo na fino postružil, brusil z brusno gobico in poliral. Konus sem kopiral z merilno urico in nastavil križni suport... tako da mi je konus dobro uspel, napaka je le na debelejšem koncu za nekaj mikronov, ker je križni suport očitno popustil, ko je bil iztegnjen. Seveda sem stružil s pomočjo konjička in vrtljive konice.

Kakšen material je pravi za izdelavo konusa za tako glavo, kako ga obdelati in poboljšati, površinsko obdelati? to je vprašanje zaradi tega, ker me kar tako zanima, saj je jasno, da konusa ne bom delal sam, mogoče v primeru, če bom "boring head" delal sam po načrtih, oziroma slikah iz te strani:
http://workshop.frostland.info/projects.htm
Tale tip je pa tole res lepo pokazal lepo enostavno, ravno za amaterje, ampak izdelek je pa lepo naredil, kapo dol.

Pozanimal sem se, kako kupiti iz spletne trgovine v Ameriki, točneje iz Californije, Pasadena L.A.
http://littlemachineshop.com/default.php
Glava in konus prideta cca 70usd, poštnina tudi tam nekje, vse skupaj nekje 100eur, če preračunam po zdajšnjem tečaju, carine ni, davek in papirologija pa cca 30eur, torej me pride glava s konusom na dom cca 130eur.

Problem pri američanih so cole... imajo mere v colah, luknje v glavi so 1/2" kar znese 12,7mm in to postane rahlo nerodno pri nabavi vrtalnih palic. Sam navoj v konusu ni problem, se pač naredi nov vijak, ampak glava pa naj ne bi bila colska, tudi skala je najbrž colska.
Po slikah sodeč iz katalogov Vertex je to popolnoma enaka glava VBC-2 boring head http://www.stengineers.com/boring_head_sets.html za katero bi moral čakati 2 do 3 mesece, če bi naročali po nekah normalnih poteh v BTS Company :-? :cry:
Kot kaže, bom eno mini verzijo take glave poskusil narediti kar v samogradnji, saj sploh ni videti zapleteno, le še kotni rezkar kupim, pa ne vem ali naj bo to 60° ali 45° da lahko porezkam vodilo.
Zadnjič spremenil reber, dne 10.7.2009 9:00, skupaj popravljeno 1 krat.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a promehanik » 10.7.2009 8:59

ker glave se že da dobiti, žal ne z MK-2 vpetjem.

Dobijo se tudi reducirni trni, npr MK3->MK2, MK4->MK2,...

lp, prom
promehanik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 10.7.2009 9:29

Ja, seveda se, ampak jaz imam v rezkalnem stroju MK-2 luknjo, trne za omenjeno glavo pa ponujajo od MK-3 dalje, kar je preveliko za moj strojček. Vem, da obstaja adapter iz MK-2 na MK-3, ampak na ta način se vreteno podaljša, zato pa izgubim na togosti kar pa nikakor ni rešitev, če so bočne obremenitve, to je dobro le za vrtanje. Če se ne da kupit, se da naredit po naročilu, to je sigurno, le cena bo najbrž višja ali precej višja.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a lepljiviavto » 11.7.2009 6:00

Pozdravljen
lahko pa privariš na manjši konus
konec okroglega jekla in potem obdelaš po želji.
lepljiviavto
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zodiac » 13.7.2009 10:54

Mislim da kupiti izstružilno glavo z mk2 ne bi smel biti problem. V katalogu od WD TEHNIK kupiš posebej
izstružilno glavo ter držalo za glavo s konusom, ki ti ustreza
Link do kataloga
http://www.scribd.com/doc/13491981/Katalog-20082009
zodiac
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a napetost » 13.7.2009 19:41

Reber !
Si pogledal na ebay. Sam sem jo dobil jeseni za 32 €.
pa še za poštnino 15 €.
torej izstroževalna glava + trn MK3 za 47€.
Ampak te mašince so malo prenežne za to. kljub zategnjenim vodilom lahko kr fajn zavibrira.
napetost
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 14.7.2009 9:13

Hvala za vso pomoč in predloge.
Izstružilno glavo VBC-2, konus MK-2 za glavo in izstružilne nože za to glavo, imajo v WD-tehnik in sem že poslal naročilo. Cene so ugodne, so napisane v katalogu, za katerega je povezavo pripel zodiac. Še 1x hvala za pomoč. Upam, da bo tema še komu koristila :)
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 16.7.2009 13:39

Izstruževalno glavo imam že doma in sem jo tudi uspešno preizkusil. Za to ceno sem zelo zadovoljen. Glava je dovolj natančno narejena, vodila so brušena, površina za pritrditev konusa pa tudi. Edina napakica je bil nekoliko predolg konus na tanjšem delu, zato sem ga skrajšal, sedaj je v redu. Konus je lepo gladko brušen.
Luknje za vrtalne nože so brušene in natančne, prav tako noži, tako da se to zelo natančno prilega. Noži so grobo brušeni, tako da jih bo treba ustrezno in bolj natančno prebrusiti.
Kupil sem še 10mm vrtalne nože, ki so manjši in jih bom porabil pri stružnici.

Glava, konus, 2 garnituri nožev po 9 kosov in poštnina, je bilo skupaj dobrih 113eur. Od vseh ponudb najnižja cena.

Hvala še 1x za pomoč pri iskanju in pomoč pri idejah.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov