STROJNISTVO.com • Poglej temo - Problemi z rezkanjem

Problemi z rezkanjem

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Problemi z rezkanjem

OdgovorNapisal/-a deai » 17.6.2004 9:35

Gospodje CAM-isti, operaterji, tehnologi...

Na vas bi naslovil nasledne tezave....

Imam primer rezknja vlozkov (54HRC-UTOP) po kaljenju... rezka se 3D oblika in v tej kombinaciji sodelujejo rezkarji od fi 12 do fi 4, tako kugle kot tudi tisti z vogalnimi radiji in povsem cilindricni (brez radija)... umerjeni so s pomocjo 3D tipala in "gobice"... stroj je nov in naj bi bil visjega ranga (150.000 EUR)...
problem je pa v tem da mi na vlozkih dela "stopnice" na prehodih med razlicnimi rezkarji (tudi do 0,04mm! po Z-ju)... na CAM simulaciji mi pokaze porezkani model v toleranci 0,01 mm....

zanimam me ce imate izkusnje s takimi stvarmi, kako jih resujete, ali pa je morda stvar v obdelovalnem stroju...

lp
matej
deai

OdgovorNapisal/-a CAM » 17.6.2004 9:57

Lahko je tudi od vpetja orodja. Mogoče ti rezkarje odriva (vpeti na dolgo), ali pa celo rine v vpenjalne puše. Prehodov se boš zelo težko znebil, rešitev je le da rezkaš kompletno obliko z enim orodjem, pa tudi če bi še enkrat spustil orodje po isti poti bi verjetno še vedno kaj odvzemalo.

lp
CAM
Sodelavec
Sodelavec

Re: Problemi z rezkanjem

OdgovorNapisal/-a Gost » 17.6.2004 10:10

Kaj mislis s tem po Z-ju ?
A ti v dno tudi reze ? Probaj slikat in dat na net.
Preodi pa se itak vidijo to pol naj rocni spolirajo. 8)

deai napisal/-a:Gospodje CAM-isti, operaterji, tehnologi...

dela "stopnice" na prehodih med razlicnimi rezkarji (tudi do 0,04mm! po Z-ju)

lp
matej
Gost

OdgovorNapisal/-a deai » 17.6.2004 10:36

Vpetje je nakrcevanje in vsi rezkarji so odzagani, tako da so kar najkrajsi...

Glede prehodov... 0,04 po Z-ju pomeni, da tam kjer prideta skupaj operaciji (na radiusu) za polozno rezkanje in rezkanje sten nastane globinska razlika 0,04mm... polozno mi dela fi 4 kugla - globevnik, navpicno pa fi4R05 - globevnik (obe operaciji imata podmero -0,01mm)...pa tudi premere rezkarjev sem popravljal (fi 4 recimo 0,015mm -3,985mm pod mero)....

lp
matej
deai

OdgovorNapisal/-a Gost » 17.6.2004 11:00

Morda pa je finta v preveliki toleranci pri programiranju 3D-ja. Jaz programiram vse FINE obdelave v toleranci 0.001 ali 0.002 mm , vklopljen imam filter v toleranci 0.0005 oziroma 0.001 mm z opcijo
kreiranja G2 ali G3 v ravnini XY, kjer je možno. Na ta način sem ugotovil,
da prehodov med različnimi frezarji skoraj ni! Delam na MC9!

LP 8)
Gost

OdgovorNapisal/-a deai » 17.6.2004 12:14

Tudi jaz imam MC9

nastavljene imam:

filter tolerance - 0,0025 - 0,0035
cut tolerance - 0,0025 - 0,0035

torej: total tolerance 0,005 - 0,007 mm

kreira pa ARC-e v XY, XZ, YZ

mislis da je toleranca prevelika?... koliko casa ti pa potem racuna pri 0,001mm toleranci????

lp
matej
deai

OdgovorNapisal/-a Gost » 17.6.2004 12:57

Najprej naredim program v toleranci 0.01 mm, da vidim, če je vse vredu.
Nato spremenim toleranco na 0.002 (edit common parameters--> filter ).
Regen path in grem na malico, ko se vrnem je narejeno! Imam P4 1.7 GHz in dela kar hitro!

LP :o
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 17.6.2004 13:06

Še to, filter toleranca mora biti nastavljena na 0.5 vrednosti cuting tolerance (priporoča v helpu CNC Software)

cuting 0.002 mm ----> filter 0.001 mm ( ti imaš obe enako kar ni dobro )

LP :)
Gost

OdgovorNapisal/-a deai » 17.6.2004 13:36

ali vpisujete dejanske izmerjene vrednosti ali pa za rezkar fi 4 enostavno vpisete 4????

problem je namrec v tem da 4-ica in 12-ica nimata enake podmere (vsaj za stotinko ali pa dve na premer...)

lp
matej
deai

OdgovorNapisal/-a Gost » 17.6.2004 21:30

Jaz sem pa opazil da je odvisno tudi od parametrov rezkanja.
Recimo v kaljeno 52-54Hrc za rezkar fi 10/r1 imam 1800 vrtljajev in okoli 400 pomika in dela precej točno čeprav ga se vedno odmika samo je manjša stopnica med več nastavljenimi rezkarji!!!
opažam pa tudi razlike med programi ki so narejeni z pro/enginirjem in hypermillom!!
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 18.6.2004 13:48

Pomembna je tudi obraba orodja in točnost izdelave novega frezala (ali je kugla res kugla in robni radij res tak kot ga navajajo proizvajalci).

lp
Gost

OdgovorNapisal/-a deai » 21.6.2004 6:45

Ali imate kaksne "šablone" za preverjanje radijev...??? Ali delate to s projektorji...??? Ali je kaksen proizvajalec po vasem se posebej zanesljiv oziroma zelo odstopa....

lp
matej
deai

OdgovorNapisal/-a Gost » 21.6.2004 13:42

glede na to da imaš vpenjanje z nakrčevanjem še ne pomeni da bo vse točno bo pa togo, vprašanje je kje se trni in nakrčna mašina kupi. trni morajo biti vsekakor zbalansirani. glede samega rezilnega orodja vprašanje je tudi kako toleranco ima vpenjalni del rezkarja.rezni del če imaš hude tolerance ga daj nekam umirit najbolje tam kjer kupuješ rezkarje če ga prodajo naj ga še umirijo. Za štenge se probaj še malo poigrat z parametri malo višji obrati +pomik. rezkarje pa probaj s kako novo kvaliteto prevleke + osnovni HM na bo malše trši glede na to da delaš v kaljeno. lp primož
Gost

Problem ni pri tebi

OdgovorNapisal/-a biker » 7.7.2004 9:40

Skoraj 100% sem prepričan, da je problem pri avtomatskem merjenju dolžine orodja.
Vaš operater naj po avtomatski izmeri dolžine orodja (gobica), dolžino pa naj potem prekontrolira še po klasičnem postopku (z dotikom) in videli boste, da prihaja do razlik.

Lp
Biker
biker
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Gost » 14.7.2004 9:14

Po mojem Vas muči geometrija rezkarjev. Za kugle in rr je standard +/-0,02mm. to je kar huda, ponavadi natisnjeno v najmanjšem fontu. Rezkarji se dajo naredit tudi bistveno natančneje tam do +/-0,004mm, kar je za nekatere interni standard za druge pa večna želja. Problem mogoče ni tolikšen če je radij radij, ponavadi krogelni in rr rezkarji odstopajo bolj po konturi radija, se pravi imamo namesto radija kačo.
lp
Matjaž :wink:
Gost

Naslednja

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov