STROJNISTVO.com • Poglej temo - Šeping - vodoravni pehalni stroj - prosim za pomoč

Šeping - vodoravni pehalni stroj - prosim za pomoč

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Šeping - vodoravni pehalni stroj - prosim za pomoč

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 7.7.2009 14:16

Pozdravljeni,

imam možnost dobiti takorekoč zastonj šeping. Sedaj me pa zanima na kaj je treba paziti, vodila sem že pregledal, zračnost tudi... Vse zgleda tako ohranjeno, še barva ni okrušena...

Zanima me tudi kako prav zaprav zadeva deluje, videl sem samo enkrat kako deluje tisti hidravlični, ta je pa električni (ali se motor vrti samo v eno smer ali se mora naprej/nazaj?) zato ker kabel gre samo od motorja in je odščipnjen, ni pa nobene električne omarice.
Ali se motor mora vrteti z različnimi hitrostmi, ali se ga lahko samo priključi na omrežje in vmes stikalo?
Težava je v tem, ker moram odpeljati čim prej (najbolje takoj)pa ne želim domov privleči 1.5t odpadnega železja(no saj če ne drugega je primež vreden za ene 4×ceno stroja...)

Bega me, ker večina ima tudi el. omarico, naprimer tukaj tale pa zgleda kot bi šla elektrika direktno na motor http://www.machinestock.com/site/msdata ... =1003-1773
lastniki mi pa ne vedo pomagati, ker je ta stroj iz šole, ki pa že lep čas ni več tehnična...

Hvala za odgovore!
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Šeping - vodoravni pehalni stroj - prosim za pomoč

OdgovorNapisal/-a BLABLABLA » 7.7.2009 14:23

Šeping uporablja kulisni mehanizem. Kulisa + kulisni čep.

Motor se pa vrti enakomerno v eno smer.

Konstrukcija kulise in kulisnega čepa je pa taka, da je povratni hod hitrejšo od delovnega.
BLABLABLA
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Šeping - vodoravni pehalni stroj - prosim za pomoč

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 7.7.2009 14:27

BLABLABLA napisal/-a:Šeping uporablja kulisni mehanizem. Kulisa + kulisni čep.

Motor se pa vrti enakomerno v eno smer.

Konstrukcija kulise in kulisnega čepa je pa taka, da je povratni hod hitrejšo od delovnega.

Torej se lahko potem motor priključi direktno na omrežje (seveda vmes neko stikalo...)?

Pomojem se bom kar zmenil za prevoz in pripeljal domov :D potem se bom pa počasi že naučil kako in kaj... Seveda pa že zdaj naprošam, če lahko poveste kako se lotiti dela s tem strojem... Kje se nastavi dolžino enega "zamaha", rezalno hitrost, kako se nabrusi nože, ali se uporablja enake kot za struženje, ali se uporablja kaj emulzije, itd..?
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hscnc » 8.7.2009 18:39

ma ti majstr...

Ne moreš, niti ne smeš stroja kar priklopit preko nekega stikala direktno na omrežje. Veš, lahko se zgodijo nesreče, majhna nepazljivost in kmalu si ob roko ali glavo.

Najmanj kar moraš narediti, pa še daleč to ni kar mora biti, je to da vgradiš elemente nekako tako: Glavno stikalo, primerne varovalke, kontaktor katerega vklopi gumb ali stikalo za vklop in izklop motorja ter rdeč varnostni gumb ki ima funkcijo izklopa v sili in je vgrajen na lahko dosegljivem mestu....to je najmanj kar lahko narediš da boš imel cele prste..
hscnc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kolumb » 9.7.2009 23:03

Šeping je enostavna, a preživeta stvar. Lahko ga prideš pogledat k meni in ti razložim mojega. Imaš pa 15km do mene. Če ne boš tako skrivnosten, kot ko sem ti zadnjič ponujal pomoč. :o
kolumb
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 10.7.2009 6:10

kolumb napisal/-a:Šeping je enostavna, a preživeta stvar. Lahko ga prideš pogledat k meni in ti razložim mojega. Imaš pa 15km do mene. Če ne boš tako skrivnosten, kot ko sem ti zadnjič ponujal pomoč. :o

Saj nisem bil skrivnosten, pa tudi vesel sem bil vaše ponudbe :wink: samo sem se potem hodil učit k sovaščanu...
Tudi to vem, da z njim ne bom mogel delat nekih čudežev, ampak rezkarica je zaenkrat zame še prevelik finančni zalogaj, tole sem pa dobil za simbolično ceno (toliko da so naredili odpis) me bo pa rešilo raznih eksperimentov s fleksarico.

Bi se pa priporočil, če lahko enkrat pridem na eno kratko predstavitev.

@hscnc, varnostno stikalo bom pa res tudi namontiral, hvala za opozorilo, omarice z varovalkami pa pomojem ni treba, ker bo stroj priključen samo 3m od omarice v hiši.
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hscnc » 10.7.2009 15:24

To je že res da bo tri metre od varovalk toda tiste varovalke so morda 16 amperske motor šepinga pa vleče tok ki je sigurno manjši kot 16 amperov. To pomeni da se bo iz motorja pokadilo takrat ko bo preobremenjen, ko zariješ s pehalnim nožem in motor ne zmore več.
Ponavadi se vgradi motorno zaščito, bimetal na kontaktor ali dm stikalo ki je natavljivo in z njim nastaviš dovoljen tok ki ga motor še lahko vleče. Kolikšen je ta tok piše na tablici na motorju.
hscnc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nicomajstr***???*** » 11.7.2009 15:22

Mi je kolega zvezal... Sedaj je tudi stikalo proti preobremenitvi, ubistvu se dobi že takšno stikalo, ki ima vgrajen bimetal...

Hvala za nasvete.

g. kolumb, enkrat bi se pa res oglasil, saj ostalo sem že "dojel" kako deluje, samo še to kako se nabrusi nože, pa zagotovo so kakšni triki...
Ali se bova dogovorila preko ZS.
Nicomajstr***???***
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov