STROJNISTVO.com • Poglej temo - Gugalnica

Gugalnica

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Gugalnica

OdgovorNapisal/-a čopi » 14.7.2009 12:19

Po želji naročnika moram narediti gugalnico, na kateri se lahko gugata dva otroka, gugaslnica mora biti tudi zložljiva. Gugalnico bom naredil iz profilov 50x50. Nosilci bodo v obliki črke A povezana pa bosta s profilom 50x50 in sicer dolžine 210. Gugalnica ne bo nikamor pritrjena zato me zanima koliko mi vi prioročate da bi bil spodnji razpon krakov pri nosilcu da bi bila zadeva stabilna!

In ker še nikoli nisem delal take konštrukcije me zanima koliko lahko takšno zadevo računam samo delo, vsaj približne imformacije saj se mi niti približno ne sanja!
Lahko je delati težje je komandirati
čopi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a keops » 14.7.2009 13:26

Prosim za tvoj e-mail, da ti pošljem ZS.

Lp
keops
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 14.7.2009 15:19

Za izračun stabilnosti bo potrebno povedati še: višina obesišča, min. višina težišča gugajočega, največja masa gugajočega s sedežem, max. odklon (kot) pri guganju od nevtralne lege. Maso ogrodja pa se da določiti, ko bo znana višina.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čopi » 14.7.2009 18:28

čopi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a moi » 16.7.2009 11:12

za igrala obstajajo tudi neki standardi, katere moras upostevati.
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a reber » 16.7.2009 13:32

Standardi za otroška igrala so zelo stroga, prav tako standardi za samo otroško igrišče. No, čeprav so standardi strogi, je marsikje kakšno igralo še vedno nevarno.

Torej, gugalnica, zaradi varnosti je bolje narediti bolj stabilno, žal pa to potegne za sabo večjo težo, več materiala, višjo ceno, zato priporočam, da naročnika obvestiš o visokih varnostnih standardih in temu ustrezno narediš boljšo konstrukcijo, opozoriš pa tudi na višjo ceno.

Za večjo stabilnost lahko tisti del, ki je na tleh, podaljšaš, seveda je vse možno narediti montažno. Podaljški za večjo stabilnost naj bodo narejeni tako, da jih lahko narediš dolge po želji, tako da lahko narediš dovolj stabilno, če bi se pogoji uporabe spremenili.

Če naj bo gugalnica zložljiva, nisi napisal kako zložljiva, ali bo to trebasestavit in razstavit z vijaki ali kako drugače.
reber
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Bled

OdgovorNapisal/-a gregors2 » 16.7.2009 13:51

Še nekaj primerov gugalnic z youtuba

- slaba konstrukcija
- boljša konstrukcija
- ekstremna :)
gregors2
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 16.7.2009 15:54

je bolje narediti bolj stabilno,
Bolj stabilno od česa?

Najprej je treba imeti osnovne podatke (sem jih zgoraj navedel) - namen, konstruktivna izvedba,.... Z neko minimalno (v skladu s predpisi)varnostjo se določi potrebna stabilnost. Z investitorjem se potem lahko dogovarja za višjo ceno za povišano varnost.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čopi » 16.7.2009 18:43

no hvala za odgovore, gugalnica gre že h koncu. Gugalnica je narejena za "mularijo" do 40 kg, vsaj takšni so podatki na sedežu, ki mi ga je naročnik predložil, gugalnica bo imela dve gugali, delal sem po priročniku ki je prišel zraven sedežev. Gugalnica je višine 2100mmdolžine 2060mm, za nosilce sem zvaril dva kraka v obliki črke A ki sta ojačana z dvemi prečnimi profili na sredini in na dnu kraka imata razpon 1400mm(na dnu)nakar pride vse to previjačeno v betonski temelj, delal sem iz debelostenskih profilov 40x40, za prečni nosilec ki nosi sedeže sem uporabil profil 50x50 debelostenski, Na vrhu nosilcev (A) je privarjen profil 60x60 dolžine 350mm skozi katerega gre ta nosilec sedežev 50x50 da je stvar montažna, na profilu 60x60 sem zvrtal tri luknje na katere sem privaril matice M12 da se lahko vse fiksira.
čopi
Strokovnjak
Strokovnjak

Gugalnica-dimenzije

OdgovorNapisal/-a matejcek » 17.7.2009 6:10

Tut sam mislim nardit za otroke gugalnico.
zanima me predvsem razmak A-krakov na terenu da se gugalnica ne prevrne.
Dimenzije pa so sledeče:
-višina A-kraka je 3m....vrtišče gugalnice
-2 gugalnice na vsaki 1 otrok....se pravi 50kg zaradi
varnost...lahko se guga tudi odrasel 80kg
- pritrditve v temelj ni

Prosim za pomoč in HVALA že v naprej
matejcek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 17.7.2009 9:49

matejček Povej še kot guganja (max odlon od srednje lege) in ocenjeno maso ogrodja.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a matejcek » 17.7.2009 9:58

Žerjavar napisal/-a:matejček Povej še kot guganja (max odlon od srednje lege) in ocenjeno maso ogrodja.

Kot guganja? ...predvidevam da do70st. iz ravnovesne lege
Teža ogrodja?...še nevem ali bo les ali kovinski profili...gremo na to da bodo kovinski profili in sicer cev 2"..ocena 6 kg/m

lp
matejcek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 17.7.2009 11:00

Verjetno te bo rezultat presenetil. Višina vrtišča 3 m, min višina težišča gugajoče mase 0,5 m. Za maso ogrodja 90 kg, gugajočo se maso 85 kg in kot odklona 70[nad]o[/nad] je potrebna spodnja širina 3,90 m (varnost 1,25). Pri gugajoči masi 55 kg varnost naraste na 1,65. Pri zibajoči masi 85 kg pa varnost pade pod 1 (se začne prevračati) če je odklon preko 85[nad]o[/nad]. Očitno obstoja razlog za sidranje v tla (betonski temelj, ki je dovolj težek).
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Gugalnica-dimenzije

OdgovorNapisal/-a ms1951rd » 19.7.2009 7:25

matejcek napisal/-a:Tut sam mislim nardit za otroke gugalnico.
zanima me predvsem razmak A-krakov na terenu da se gugalnica ne prevrne.
Dimenzije pa so sledeče:
-višina A-kraka je 3m....vrtišče gugalnice
-2 gugalnice na vsaki 1 otrok....se pravi 50kg zaradi
varnost...lahko se guga tudi odrasel 80kg
- pritrditve v temelj ni

Prosim za pomoč in HVALA že v naprej

Ni kaj "Žerjavarjev" izračun v celoti drži. Brez sidranja je možno sicer krake gugalnice primakniti recimo na mero 2m, spodaj vodoravno pa položiti pod vsak krak 4m cev, ter kraka priviti na ti dve cevi.
Če travnat teren to dopušča - odpreti travnato rušo, narediti žlebova in vanje položiti omenjeni cevi in ju prekriti. Gugalnica bo estetska in stabilna.
ms1951rd
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 20.7.2009 5:56

Malo razmišljam o tej temi.

čopi ima problem, dobi vprašanje za potrebne podatke, podatkov ne poda. Dobi namig za ZS in ga poda (je dobil nasvet ali načrt?). Gugalnica gre h koncu in jo opiše. Nameraval jo je prosto postaviti, sedaj jo bo sidral v betonski temelj. Izračun stabilnosti (niti iz radovednosti ali je zastonj forumski nasvet pravilen) ga ne zanima.

"Tut" matejček bo delal gugalnico in pove podatke. Dobi rezultat stabilnosti. Izračun ni ravno enostaven, delujeta teža (masa s pospeški) in centrifugalna sila s svojimi komponentami. Kritičen kot odklona je treba ugotoviti (ni maksimalen odklon). Če pogledam po privatnih dvoriščih vidim, da je cel kup raznih proizvajalcev in samograditeljev. Ali vsi ti vedo kontrolirati stabilnost, vendar bog ne daj, da bi na Forumu dali komu nasvet. Ni ga radovedneža, ki bi želel spoznati način računa.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov