STROJNISTVO.com • Poglej temo - Gugalnica

Gugalnica

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a matejcek » 20.7.2009 7:35

Žerjavar napisal/-a:Malo razmišljam o tej temi.

čopi ima problem, dobi vprašanje za potrebne podatke, podatkov ne poda. Dobi namig za ZS in ga poda (je dobil nasvet ali načrt?). Gugalnica gre h koncu in jo opiše. Nameraval jo je prosto postaviti, sedaj jo bo sidral v betonski temelj. Izračun stabilnosti (niti iz radovednosti ali je zastonj forumski nasvet pravilen) ga ne zanima.

"Tut" matejček bo delal gugalnico in pove podatke. Dobi rezultat stabilnosti. Izračun ni ravno enostaven, delujeta teža (masa s pospeški) in centrifugalna sila s svojimi komponentami. Kritičen kot odklona je treba ugotoviti (ni maksimalen odklon). Če pogledam po privatnih dvoriščih vidim, da je cel kup raznih proizvajalcev in samograditeljev. Ali vsi ti vedo kontrolirati stabilnost, vendar bog ne daj, da bi na Forumu dali komu nasvet. Ni ga radovedneža, ki bi želel spoznati način računa.

Spoštovani g. Žerjavar,
najprej hvala za podatke oz. preračun.
Nažalost mi doma ne dela računalnik in čez vikend nisem bil na forumu.
Cel viken sem po malem razmišlal kako prit sploh do tega izračuna in sem hotel tut vprašat a glej ga zlomka me prehitite.
Če ni skrivnost vas prosim da nam podate formule po katerih oz. potek preračuna ste zračunal.

lp
matejcek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čopi » 20.7.2009 13:53

žerjavar ne morem ti pomagati, če naročnik reče da najprej nebo sidral, čez dva dni pa da bo. Kako naj ti jaz vem kakšen bo kot guganja nej grem do naročnikovih unukov ki živijo v italiji pa povrhu so še mongoloidi in jih vprašam do kakšnega naklona se mislijo gugat, tudi nisem stalno po forumu ker pač nimam časa, in potem ko mi je naročnik rekel da bo sidral v beton se mi je zdelo da ni potrebnih nekih "velikih" izračunov in sem naredil širino krakov 140cm.
Lahko je delati težje je komandirati
čopi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a keops » 20.7.2009 15:06

čopi napisal/-a:žerjavar ne morem ti pomagati, če naročnik reče da najprej nebo sidral, čez dva dni pa da bo. Kako naj ti jaz vem kakšen bo kot guganja nej grem do naročnikovih unukov ki živijo v italiji pa povrhu so še mongoloidi in jih vprašam do kakšnega naklona se mislijo gugat, tudi nisem stalno po forumu ker pač nimam časa, in potem ko mi je naročnik rekel da bo sidral v beton se mi je zdelo da ni potrebnih nekih "velikih" izračunov in sem naredil širino krakov 140cm.

Na konce nog privari pl.50mm in premera 300mm (27,7kg) ter bodi zraven pri guganju :wink: .
keops
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 21.7.2009 5:34

da nam podate formule po katerih oz. potek preračuna
Kot sem že povedal, kritični odklon ni največji. Računamo za splošni kot odklona.
Zibajoča teža ima statično (v smeri radija deluje na vrtišče) in dinamično (v smeri gibanja povzroča pospešek - pojemek) komponento. V vrtišču statično komponento razzstavimo na vertikalno in horizontalno.
Iz višinske razlike med max in trenutnim odklonom dobimo hitrost (v[nad]2[/nad] = 2*g*h) in nato centrifugalno silo (F = m*v[nad]2[/nad]/R), ki jo v vrtišču razstavimo na vertikalno in horizontalno komponento.
Obe vertikalni komponenti in teža ogrodja (tudi temeljev) dajo s spodnjo širino stabilnostni moment. Obe horizontalni komponenti in višina vrtišča pa dajo prevrnilni moment. Varnost = Mp / Ms.
Jaz dam formulce v "excel" in računam za niz 20 (lahko bi tudi več ali manj) odklonskih kotov od 0 do max. Podatke spreminjam, da dobim ustrezno varnost.

Če pa ima kdo posebno veselje, pa lahko varnost odvaja po kotu, da dobi kot minimuma varnosti. Želim uspeh :lol:
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

žerjavar hvala

OdgovorNapisal/-a matejcek » 21.7.2009 5:56

žerjavar hvala za formule.
ko bom mel čas bom tut sam mal poračunal .
kot kaže pa brez temeljev nebo šlo.
lp
matejcek
Strokovnjak
Strokovnjak

Gugalnica

OdgovorNapisal/-a gvido » 21.7.2009 6:44

tema gugalnica je že bila aktualna, tam je tudi načrt:
http://www.strojnistvo.com/viewtopic.ph ... =gugalnica

Gugalnica je v uporabi že več let in na njej se lahko zibata dva odrasla. Uporabna je tudi za visečo mrežo in rusko kegljišče. V zemljo je fiksirana z 200mm dolgimi klini.
http://www.shrani.si/f/1f/il/1e4XKH2q/020520091319.jpg
gvido
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 21.7.2009 7:08

kot kaže pa brez temeljev nebo šlo
Ni nujno. Če hočeš imeti stvar razstavljivo in jo premeščati na različne lokacije, lahko na spodnji prečki ogrodja postaviš utež iz posode z vodo.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čopi » 27.7.2009 21:10

Naj povem samo da je gugalnica skončana in zmontirana.

Zanima me samo koliko bi lahko zadevo računal ker se mi ne sanja, krake sem delal iz debelostenskih 40x40 višine 2100 širina spodaj 1400.......No saj skratka opisal sem jo že zgoraj kako zgleda, zadeva sem še pobarval in zmontiral, stroški vsega materijala so bili cca. 100€ Zanima me samo koliko lahko računam delo, cca. 10 ur.
Lahko je delati težje je komandirati
čopi
Strokovnjak
Strokovnjak

Prejšnja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov