STROJNISTVO.com • Poglej temo - Agregat vojaški - Lombardini motor LA-250

Agregat vojaški - Lombardini motor LA-250

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Agregat vojaški - Lombardini motor LA-250

OdgovorNapisal/-a ceroki » 21.5.2009 14:16

Pozdravljeni!

Pred 2 tednoma sem kupil stari vojaški 1 fazni agregat z generatorjem Rade Končar 2,5KVA in bencinskim 4 taktnim motorjem Lombardini LA-250. Agregat je deklariran za 1,5kW moči. Motor vžge takoj, napetost je stabilna, skratka vse OK.
Slika

Vendar po 10-15 minutnem delovanju motor začne preskakovati in po nekaj minutah se popolnoma ugasne. Koliko dolgo bo delal je odvisno od obremenitve, med 10min in 40min in tipa svečke.
Olje je zamenjano, bencin je nov, svečka je čista...
Svetovali so mi, da svečka ni taprava in naj poiščem katera originalna svečka paše v ta motor. Navodil nimam in na internetu sem našel ena stara navodila za LA-250 (v Turščini) kjer piše da sta priporočeni svečki Bosch W90T1 ali Champion AB-8. Bosch oznake so se preimenovale in sedaj je to Bosch W10A. Takih svečk nikjer ne dobim. Potem sem dal neketere druge svečke enakih dimenzij vendar rezličnih toplotnih vrednosti. Serviserji so mi svetovali, da s temi svečkami nikoli niso imeli težave. Vendar pri meni svečka B-4H od N.G.K in F75 od Enker (ex. Bosna) delajo dobre pol ure, mogoče 45min potem pa motor mrkne. S to Bosna svečko motor dela najdlje!
Ko vročo svečko potegnem ven in jo dam na maso iskre ni! Ko pa takoj dam novo svečko in dam na maso iskra je. Po moji logiki je problem v svečki!
Originalna zamenjava za W10A je Bosna F40, vendar te svečke ne dobim nikjer. Ali je možno da je vse to tako občutljivo na tip svečke???
Kaj bi lahko bilo narobe?

Motor Lombardini La-250:
1 cilinder
252ccm
3000obratov/min
6KS

Imam nekaj vprašanj, če mi kdo lahko pomaga:
1. Ali ima kdo navodila za uporabo za ta motor/agregat? Z veselj bi jih skopiral ali scaniral. Plačam eventuelne stroške.
2. Verjetno marsikdo ima ta agregat na vikendu ali v kleti za rezervo. Ali bi bil kdo prijazen in prepisal oznako svečke s katero mu motor dela?
3. Kje bi dobil svečko Enker (ex. Bosna) F40?

Najlepša hvala,
Bojan
ceroki
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a kafer1 » 21.5.2009 15:12

LP

Tak motor so imele kosilnice od gorenje Muta - le da je imel 100ccm več. Original svečka je F40, deluje pa tudi vsaka druga - jaz mam noter neko boschevo. Navodil pa žal nimam.
Je pa pri tem motorju zelo pomembno da je dobro nastavljen uplinjač.
Tvoji simptomi pa bolj kažejo na okvaro vžigalne tuljave ali pa kapice ne svečki. Če še imaš platine in kondenzator preglej tudi te.

Pa še nekaj ta motor ima zelo slabo mazanje, zato moraš redno menjavati olje - nikoli ne sme začeti tvoriti usedlin in ko v njem opaziš prve svetle pikice ki lahko pomenijo kovinske delce je čas da motor razkopaš in očistiš mazalni kanal. Da to drži pove dejstvo da od 6 MUT ki so pokale po moji soseščini deluje po 15 letih le še moja vse ostale pa so zaribale.
kafer1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a poknjen » 22.5.2009 7:11

napaka je verjetno na vžigalni tuljavi ali na platinah če jih ima bi bilo priporočljivo jih zamenjat z elektroniko in stvar bi bla verjetno rešena. probaj poklicat v Agrosal - poišči njihovo spletno stran -Ajdovščina in povprašaj za elektroniko ali pa svečke je specjalizirana trgovina prov za take motorje. LP
poknjen
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zodiac » 22.5.2009 11:27

To je link strani na kareri so navodila za kosilnico muta
http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=10791
LP
zodiac
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ceroki » 10.6.2009 21:20

No, da povem rezultat. Napaka je bila v kondenzatorju! Ko sem starega dal ven in pritrdil kar enega iz predala (0.47uF) je zadeva čudežno začela delat! Brez kondentatorja pa kontakti zelo iskrijo in sploh noče delat.
Torej, en navadan kondenzator od 0,5EUR je bil kriv!
Hvala za pomoč!
ceroki
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Technician » 11.6.2009 7:58

Če ni skrivnost, koliko si plačal za agregat?
Technician
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ceroki » 11.6.2009 12:30

140EUR
Iščem še enega od 5kw, diesel.
ceroki
Novinec
Novinec

Re: Agregat vojaški - Lombardini motor LA-250

OdgovorNapisal/-a vpecenko » 11.8.2009 15:48

ceroki napisal/-a:Pozdravljeni!

Pred 2 tednoma sem kupil stari vojaški 1 fazni agregat z generatorjem Rade Končar 2,5KVA in bencinskim 4 taktnim motorjem Lombardini LA-250. Agregat je deklariran za 1,5kW moči. Motor vžge takoj, napetost je stabilna, skratka vse OK.
Slika

Vendar po 10-15 minutnem delovanju motor začne preskakovati in po nekaj minutah se popolnoma ugasne. Koliko dolgo bo delal je odvisno od obremenitve, med 10min in 40min in tipa svečke.
Olje je zamenjano, bencin je nov, svečka je čista...
Svetovali so mi, da svečka ni taprava in naj poiščem katera originalna svečka paše v ta motor. Navodil nimam in na internetu sem našel ena stara navodila za LA-250 (v Turščini) kjer piše da sta priporočeni svečki Bosch W90T1 ali Champion AB-8. Bosch oznake so se preimenovale in sedaj je to Bosch W10A. Takih svečk nikjer ne dobim. Potem sem dal neketere druge svečke enakih dimenzij vendar rezličnih toplotnih vrednosti. Serviserji so mi svetovali, da s temi svečkami nikoli niso imeli težave. Vendar pri meni svečka B-4H od N.G.K in F75 od Enker (ex. Bosna) delajo dobre pol ure, mogoče 45min potem pa motor mrkne. S to Bosna svečko motor dela najdlje!
Ko vročo svečko potegnem ven in jo dam na maso iskre ni! Ko pa takoj dam novo svečko in dam na maso iskra je. Po moji logiki je problem v svečki!
Originalna zamenjava za W10A je Bosna F40, vendar te svečke ne dobim nikjer. Ali je možno da je vse to tako občutljivo na tip svečke???
Kaj bi lahko bilo narobe?

Motor Lombardini La-250:
1 cilinder
252ccm
3000obratov/min
6KS

Imam nekaj vprašanj, če mi kdo lahko pomaga:
1. Ali ima kdo navodila za uporabo za ta motor/agregat? Z veselj bi jih skopiral ali scaniral. Plačam eventuelne stroške.
2. Verjetno marsikdo ima ta agregat na vikendu ali v kleti za rezervo. Ali bi bil kdo prijazen in prepisal oznako svečke s katero mu motor dela?
3. Kje bi dobil svečko Enker (ex. Bosna) F40?

Najlepša hvala,
Bojan

Poklici serviserja za Lombardini g. Kojnoka, Portoroz 041652380.
LP Vladimir
vpecenko
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Technician » 12.8.2009 19:12

Ceroki, a lahko opišeš na kakšen način ima tvoj agregat izvedeno regulacijo vrtljajev oz. moči na motorju ob spremembi izhodne obremenitve. Domnevam, da ima sinhroni generator.. ?
Technician
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ceroki » 22.8.2009 20:37

Šele sedaj sem videl vprašanje.
Generator je sinhron. Regulacija obratov je izvedena preko centrifugalnega regulatorja.
ceroki
Novinec
Novinec

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov