STROJNISTVO.com • Poglej temo - Izdelava delovne mize na kolesih

Izdelava delovne mize na kolesih

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 9.10.2009 7:52

včasih tudi kaj ravnaš in udarjaš s težjim kladivom.
To sem imel v mislih, ko sem rekel, da je treba vzeti nekaj močnejša kolesa. Kolesa so obložena z gumo in imajo elastično podajo ob obremenitvi. Tudi celotna masa mize ni zanemarljiva proti kladivu. Poznaš cirkuški prizor, ko si eden leže da na prsi veliko skalo (morda 50 kg), drugi pa kar krepko z večjim (dolgi ročaj) kladivom udari in razbije skalo. Ocenjujem, da pri 150 kg mizi za tvoje delo zadostuje za posamezno kolo nosilnost 150 kg.

Malo pazi pri nosilnosti. Pri tovrstnih proizvodih sem ob kataloških podatkih bil večkrat v dvomih, ali je nosilnost dopustna (za običajno rabo) ali max.(rušilna).
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 9.10.2009 8:24

Računati je treba, da se obremenitev razporedi na tri kolesa in ne na vsa štiri.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 9.10.2009 8:40

da se obremenitev razporedi na tri kolesa in
Če teren ni raven je skoraj vsa obremenitev na dve kolesi (po diagonali), eno od ostalih dveh je le za držanje malo poševnega položaja.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pzagar » 9.10.2009 9:05

Evo.

Sem našel podjetje za katerega vem, da ima kolesa s fiksno nogo. Teža bremena ne vpliva na silo s katero morate pritisniti kolo !!!

Slika

http://www.sigerist.ch
The art of simplicity!
pzagar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a WETA » 9.10.2009 9:25

osebno bi poskušal izdelati mizo tako, da bi lahko z eno ročico hkrati dvignil vse štiri noge hkrati. enostavno, ni težav, če je miza pri zidu itd.
izvedel bi pa nekako tako, da bi na vsako nogo z vijakom namestil ročico, na kateri bi bilo kolo. te ročice, bi nato povezal med sabo, da bi nato na enem mestu, z montažo daljšega vzvoda, vsa štiri kolesa pomaknila navzdol, da bi ob dotiku s tlemi dvignila noge od tal. Namesto ročice je lahko nameščena tudi preprosta hidravlična dvigalka...

p.s.nimam skenerja, da bi skico spravil na računalnik.
WETA
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a čopi » 9.10.2009 14:55

Zakaj delate iz muhe slonE, da ne boste odkrili tople vode, [cenzurirano] delate neke projekte kot da boste poslali mizo na mars. Verjetno nebo uporabljal mize vsakih 5minut oz. je ne bo dvigal in spuščal na kolesa 100krat na dan, zato ne komlicirat z nekimi zakompliciranimi sistemi in vzvodi da nasloniš mezinec gor pa ti jo že dvigne in še v livel spravi.

Dejte neko enostavno rešitev! saj se bo miza verjetno premikala dvakrat na dan, se pravi noter in ven, pa še to mogoče dvakrat na mesec. Enostavno daš gor ena močnejša kolesa z bremzami pa lahko tolčeš ali pa skačeš po mizi saj verjetno na njej neboš delal konštrukcij za žerjave!
Lahko je delati težje je komandirati
čopi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KY » 9.10.2009 15:19

čopi napisal/-a:Zakaj delate iz muhe slonE, da ne boste odkrili tople vode, [cenzurirano] delate neke projekte kot da boste poslali mizo na mars. Verjetno nebo uporabljal mize vsakih 5minut oz. je ne bo dvigal in spuščal na kolesa 100krat na dan, zato ne komlicirat z nekimi zakompliciranimi sistemi in vzvodi da nasloniš mezinec gor pa ti jo že dvigne in še v livel spravi.

Dejte neko enostavno rešitev! saj se bo miza verjetno premikala dvakrat na dan, se pravi noter in ven, pa še to mogoče dvakrat na mesec. Enostavno daš gor ena močnejša kolesa z bremzami pa lahko tolčeš ali pa skačeš po mizi saj verjetno na njej neboš delal konštrukcij za žerjave!

Končno eden, ki se rekel, da je cesar nag... 8)

LP
Ko bom velik, bom delal stroje!
KY
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 10.10.2009 5:12

da ne boste odkrili tople vode,
Smo jo že odkrili, očitno te ni poškropila.
Ocenjujem, da pri 150 kg mizi za tvoje delo zadostuje za posamezno kolo nosilnost 150 kg

Odločitev pa še vedno ostane investitorju. Zakaj nebi obravnaval vseh možnih variant in izbral ta pravo.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čopi » 10.10.2009 9:02

evo eno preprosto, rešitev profil postavimo v profil skozi oba zvrtamo luknje in blokiramo s štiftom kolesa ko hočemo spustit samo izvlečemo štift iz luknje, lahko pa na zunanji profil navarimo matico in notranji profilpritrdimo z vijakom kar je po eni strani boljše, namreč profila se ne prilegata tesno eden ob drugega in če bi s štiftom blokirali bi kolesa opletala z vijakom pa notranji profil stisnemo ob steno drugega in tega opletanja ni.
Slika
čopi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a masinist » 10.10.2009 12:59

Hvala za predlog. Pri tej varianti vidim en problem. Kako dvigniti mizo in vstaviti štift v luknjo? Sploh, če je kaj težjega na mizi je to problem. Tudi, ko bom potegnil štift ven iz luknje bo miza udarila ob tla.
Zato se mi bolj dopade varianta z vzvodom, kjer vse poteka "brezstopenjsko". Pa tudi na daljši poti izvedeš dvig, in potrebuješ manjšo silo. No upam , da razumete kaj sem hotel povedati.

lp, masinist
Zadnjič spremenil masinist, dne 10.10.2009 13:43, skupaj popravljeno 1 krat.
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čopi » 10.10.2009 13:43

tudi jaz vidim tale problem, zadevo je treba rešit tako da imaš lahko odspodaj še polico. Zdaj če bo imela miza od oka 100kg ti jo bo mogu eden dvignit na eni strani da ustaviš štifte in potem še na drugi enako za spustit mizo na tla, lahko pa uzameš okrogli profil in vanj ustaviš palico katera ima urezan navoj, nevem kako se mu reče ampak tak kot je na stružnicah za strojni pomik, na drugi strani daš pa samo matico na katero zavariš palico da boš to lahko ročno dvigal in spuščal.Sv tem lahko mizo tudi zliveliraš!!

Slika
čopi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jolica » 10.10.2009 14:01

Kaj takšna varianta kot sem ti jo jaz
Slika
predlagal ti ne pride v poštev?
jolica
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a masinist » 10.10.2009 18:16

Hvala tudi za tvoj predlog. Jaz bi rad enostavno zadevo in tudi, da je dvig in spust koles hiter. Dosedaj se mi zdi, da te pogoje najbolj izpolnjuje rešitev z vzvodom. Razmišljam pa še vedno o prvi Žerjavar-jevi rešitvi, s dvema fiksnima kolesoma na zadnjem koncu. Našel sem eno sliko s podobno rešitvijo pri krožni žagi s maso 130 kg. Samo sedaj mi ni jasno kako lahko to človek premika. Mora biti že prava gorila ali pa mogoče 2 človeka. Slika je iz strani od Gomark-a.

lp, masinist

Slika
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 10.10.2009 19:23

Že nekaj časa berem vse mogoče o navadnem ponku in ne morem verjeti, da se da tako zakomplicirati.
Pa saj ne boš dajal ponka ven in noter 100x na dan in treniral kot v F1 boksih na čas .
Reši zadevo s tremi kolesi in štirimi trapeznimi navojnicami magar od starih avto dvigalk.
Razen če ti ni pretežko parkrat obrnit vijak.
Pa še nekaj si pozabil.
Kakršna koli kolesa z vzvodom ali brez itd. ti na tvoji podlagi ne bodo zagotovila stabilnosti ponka brez podlaganja.Sedaj pa razmisli ali boš podlagal kolesa z kajlami in nikoli ne bo stalo kot je treba. Ali pa boš zapeljal ponk ven podložil 4x dilce in postavil ponk v vaservago.
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a masinist » 10.10.2009 19:37

Kakršna koli kolesa z vzvodom ali brez itd. ti na tvoji podlagi ne bodo zagotovila stabilnosti ponka brez podlaganja.

Saj že cel čas govorim ,da se mi varjanta s kolesi ne dopade. Kolesa bi imel samo za transport. Med delom, pa bi ponk stal na 4 nogah.

lp, masinist
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov