STROJNISTVO.com • Poglej temo - Dinamični faktor pri hoji

Dinamični faktor pri hoji

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Dinamični faktor pri hoji

OdgovorNapisal/-a runocar » 20.10.2009 13:10

Pozdravljeni.
Rabil bi kakšen nasvet, podatek ali pa kakšen link, kjer bi lahko vsaj približno izvedel, kakše so vertikalne sile noge na podlago pri npr. hoji.
Velikost te sile je sigurno odvisna od podajnosti podlage, stisljivosti obutve, načina hoje, teže ...
Pohodna podlaga bi bile lesene OSB plošče (d=22mm), podprte na razdalji max. 75cm. Obutev klasična, hoja kolikor toliko normalna. Kolikšen bi lahko (vsaj okvirno) bil dinamični faktor.

Hvala in lep pozdrav.
runocar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 20.10.2009 13:42

Ne vem čemu to rabiš. Nisem še srečal takega načina pristopa k obremenitvi podlage.

Gradbeni predpisi določajo obremenitev tal kot vzdržati mora toliko kg/m[nad]2[/nad] odvisno od namena uporabe ( od 150 do 500)

Predpisi o žerjavih so definirali predvideno obtežbo hodnikov 300 kg oziroma 150 kg ("kjer ni bilo možno, da bi dva nekaj nesla"). Vedno so bile debate o nedorečenosti predpisa: ali je to obremenitev ene točke, enega metra hodnika ali enega m[nad]2[/nad] hodnika. Kako je danes s temi predpisi ne vem.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zaspanc » 20.10.2009 14:49

In potem bo prišel na obisk 130-kilski sosed, ki bo od kakšnega presenečenja skočil v zrak, pa se ti vsa teorija posede do trdne podlage...
Zaspanc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a runocar » 20.10.2009 19:42

Zanima me predvsem s stališča ugodnosti hoje po podajni podlagi. Rad bi vsaj približno izračunal povese pod koncentrirano obtežbo in s tem prišel do nekega občutka za kakšne povese bi šlo v tem primeru. Iz tega razloga pa me zanima, s kakšno nadomestno statično točkovno silo, ki jo povzroči hodeča noga npr. 100kg težkega soseda, bi obremenil pohodni element.

P.S.: Za 130 in več kg težke osebke bo pa itak pred možnim dostopom opozorilna tabla. (puj..m vstop prepovedan ...) :D
runocar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ms1951rd » 20.10.2009 21:42

Za ishodišče vzemi Žerjavarjev pristop. Obremenitev na 1m2,
ki je lahko 1000 kg za ABK plošče in do 450 kg za rapid plošče, manj kot 200 kg/m2 pa naj nebi jemali, razen v specifičnih primerih.
Bojazen Zaspanc-a da bi 130 kg dedc skočil v zrak in vse porušil je odveč, saj se statika nanaša na celotno površino-
in na površini 4x4m2 menda nikoli ne bo skočilo 16 - 130 kg dedcev vzrak - in tu je še varnostni faktor in dopustna obremenitev glede na max. obremenitev.
Torej max.obremenitev po m2 in razpon pohodne površine in iz tega poves-tu startaj
LP.
ms1951rd
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Zaspanc » 20.10.2009 23:28

Nekateri niso dojeli malešale...

Pravzaprav sem hotel le malce "zabremzat" delanje doktorata iz nečesa tako relativnega (od 20kg otroka do 130kg pujsa).
Zaspanc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 21.10.2009 6:15

predvsem s stališča ugodnosti hoje po podajni podlagi
Ocenjujem, da faktor sunka ob normalni hoji ne more presegati 1,3 pri teku pa ne 2. To je moja osebna ocena.

Lahko narediš preizkus. Vzami osebno digitalno (analogna mehanska ne bo prav pokazala, ker ima v sebi vztrajnostne mase) tehtnico, z obeh strani namesti na istem nivoju pohodno desko, nanjo nariši razdalje korakov in pojdi normalno po deski, da boš vmes še stopil na tehtnico. Nekdo naj gleda, kaj bo tehtnica pokazala. Spreminjaj način hoje. Me prav zanima.
Nekateri niso dojeli malešale...
To ni šala, je kruta resnica, ki jo je treba upoštevati, če gre za lokalne obremenitve. Globalno na konstrukcijo tal sobe nima vpliva, ker predpis zahteva več.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a runocar » 21.10.2009 9:02

Hvala vsem za namige.
Tisto o tehtnici sem tudi sam razmišljal ...
G. Žerjavar je prav opomnil, da gre za lokalno zadevo. Nosilnost sama ni problem, tudi če bi 130kg težak možakar poskakoval. Mučijo me deformacije.
Naj povem še naslednje. Pri iskanju podatkov o mehanskih lastnosti OSB ploš, sem naletel na precej različne podatke predvsem mislim na E (modul elastičnosti). V neki tuji strokovni literaturi (dimenzioniranje lesa po EC)je bil podatek, da je E=6680MPa (upogib vzdolž nosilne smeri), v drugih literaturah pa precej nižji, tudi do 50%. V vseh primerih je šlo za plošče z enako oznako (OSB/4)
Mogoče se zdi, da preveč kompliciram, vendar zakaj si problema ne bi malo bolj razjasnil. Problem je namreč vsakdanji in se ga vsi izogibamo, morda, ker mu vsaj na prvi pogled nismo kos ...

LP in hvala za komentarje.
runocar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 21.10.2009 12:01

podatkov o mehanskih lastnosti OSB ploš, sem naletel na precej različne podatke
To je povsem razumljivo. Sestavljena je iz različno velikih, debelih kosov lesa in lepila v različno debelih slojih. Tudi kvaliteta lesa je različna. Sestava je čisto slučajna - lastnosti so čisto slučajne.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a promehanik » 21.10.2009 12:50

Če hočeš natančen podatek, moraš narediti preizkus točno na tistih ploščah, ki jih boš vgradil.
Sedaj pa sam oceni, kakšno zanesljivost želiš (ali iz dostopnih podatkov ali pa lasten preizkus).

lp, prom
promehanik
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov