STROJNISTVO.com • Poglej temo - Cena razvojnega dela strojnika.

Cena razvojnega dela strojnika.

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Cena razvojnega dela strojnika.

OdgovorNapisal/-a delta » 12.11.2009 22:46

Kolikšna je cena za storitev dipl. strojnika?
Pred kratkim sem dal ponudbo za ceno dela na časovno enoto ene (1)ure 5 EUR. Neverjeten odziv. Poglejmo zakaj so me naročniki tako oblegali.
Ura 9 zjutraj, nekdo želi imeti neke risbe za neki stroj narisane s programom INVENTOR (3D), nujno. Ni bilo problema to narisati (modelirati). Štiri ure dela na PC-ju. Storjena usluga je bila opravljena šele po 48 urah dela.
Zakaj? Poglejmo:
Zelo nujno! Se oglasi "manager" ki hoče imeti risbe, sestanek v LJ. tam nekje v Mostah (15km od moje hiše daleč). Razgovor o vrsti dela 15min (vse jasno). Nadaljna "nakladanja" še kar eno uro (brez veze). Nato poslušanje njegovih zgrešenih projektov še kakšno uro. itd.. itd...
Nadalje sledijo še trije obiski, zaradi nekih modelov in seveda sprememb o katerih se managerju niti sanjalo ni. Pa pošiljanje E: pošte in plotanja ...
In potem ta gospod še zahteva da poiščem "privatnika" ki bo ta del izdelal, zahteva, da mu priskrbim ponudbo in, seveda, prilagodim risbo njegovemu stroju, se dogovorim za roke izdelave, zagotovim resnično kvalitetno izdelavo (v tolerancah) in tudi odgovarjam za kvaliteto izdelanega komada, kot da model ni pravilno zasnovan. Sledi dokumentiranje. Model narisati kot delavniško risbo, kotirati, standardizirati, plotati, kopirati (3X).
Po končani izdelavi komada, preveriti ustreznost mer, ponovno modelirati "anomalije", plotati (zunanji izvajalec).
Tu je bilo namesto nekaj ur porabljenega časa 2 dni.
Kdo bo to plačal? Kako vrednotiti delo konstrukterja?

Moja ugotovitev:
Tisti hip ko se nekdo pojavi na tvojem telefonu v tvojem biroju ali te sreča na ulici in želi s teboj sodelovati vključi neke vrste "štoparico" ki začne šteti minute ure, dneve. Ura ne šteje samo delo na PC-ju, šteje tudi, prevoz, sestanki, plotanje, kopiranje....Ta čas je merilo za zaslužek in če bo to samo 5EUR na uro boš kot podjetnik uspešen.
Itak, pa se je iz 5EUR/uro izcimilo morda 1EUR ali 2.

Delta
Zadnjič spremenil delta, dne 13.11.2009 6:57, skupaj popravljeno 3 krat.
delta
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 12.11.2009 22:55

S 5 euri na uro ne moreš preživet-pri 200 urah je to 1000 eurov, odštej vse dajatve, ti ostane cca 600 eurov, odštej prostor, kjer delaš, elektriko, ogrevanje, malico, amortizacijo opreme (računalnik, programi, tiskalniki)itd, pa moraš še nekaj dodati od nekje drugje, da lahko delaš zastonj.
Vse letanje, ki ga nekdo hoče od tebe, se plača.
Tud gradbeni projektanti ti ne zrihtajo zastonj gradbenega dovoljenja in ne letajo zastonj po upravni enotiin občini. :lol:
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

Sajko

OdgovorNapisal/-a delta » 12.11.2009 23:17

Popolnoma se strinjam s tvojim pogledom na "zaslužek".
V mojem besedilu bi rad poudaril le to, da je potrebno zaračunati vsako minuto, ki si jo porabil za neko uslugo naročniku, in če je to le 5EUR na časovno enoto ene ure se pa kar nekaj nakaplja na računu.
Ali si že srečal podjetnika ki dela samo 8ur dnevno?
Jaz ga še nisem. In če delaš 12 do 15 na dan(kar je za nas normalno) in te ure pomnožiš s petimi euri , pa kar na mesec nekaj nanese, kaj ne da?
Bi pa izredno rad srečal junaka (strojnika), ki s poštenim delom zasluži nekoliko več.

Delta

SAJKO napisal/-a:S 5 euri na uro ne moreš preživet-pri 200 urah je to 1000 eurov, odštej vse dajatve, ti ostane cca 600 eurov, odštej prostor, kjer delaš, elektriko, ogrevanje, malico, amortizacijo opreme (računalnik, programi, tiskalniki)itd, pa moraš še nekaj dodati od nekje drugje, da lahko delaš zastonj.
Vse letanje, ki ga nekdo hoče od tebe, se plača.
Tud gradbeni projektanti ti ne zrihtajo zastonj gradbenega dovoljenja in ne letajo zastonj po upravni enotiin občini. :lol:
delta
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kafer1 » 13.11.2009 6:14

...v eno od mnogih debat okoli strojniškega dela me je negdo vprašal kaj imam toliko proti tistim ki ste "uspešni podjetniki" in delate več kot 8 ur....Prav to ker se vem to zdi normalno in ker se posledočno tudi našim šefom ki tako in drugače sodelujejo z temi celodnevneži zdi to normalno in ker ti celodnevneži potem sami postanejo šefi ki jim je to še bolj normalno. Tako se ta butasta normalnost seli na vse prebivalstvo.
No drugače pa za 5 EUR/h je škoda živcev. Druga ne delaš kot znižuješ ceno strojnikov. Pa če misliš da si naredil oslugo temu "manageru" - niti najmanj - ko boš ti zahteval 5,5 EUR/h bo začel iskati drugega.

LP
kafer1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a delta » 13.11.2009 6:51

Sprašuješ nas zakaj delamo več kot 8ur dnevno, pa zato ker rabimo denar, mar ne? Pa si ti kupi povprečen avto (5.000EUR), pa odplačuj kredite za hišo in vzdržuj svoje otroke..itd...itd...
Delat je treba. In če nimaš dela, kateri bi ti nanesel v eni uri 10, 15 ali 20EUR, potem pač delaš tudi za nekoliko manj npr. 5, 4 ali 3EUR/uro.
Bi se pa z veseljem pridružil "uspešnim podjetnikom" katerim bi dovolil da se poslužujejo mojega znanja in dela, pa čeprav bo to samo 5EUR/uro.
Da vidimo, te junake!

Delta

kafer1 napisal/-a:...v eno od mnogih debat okoli strojniškega dela me je negdo vprašal kaj imam toliko proti tistim ki ste "uspešni podjetniki" in delate več kot 8 ur....Prav to ker se vem to zdi normalno in ker se posledočno tudi našim šefom ki tako in drugače sodelujejo z temi celodnevneži zdi to normalno in ker ti celodnevneži potem sami postanejo šefi ki jim je to še bolj normalno. Tako se ta butasta normalnost seli na vse prebivalstvo.
No drugače pa za 5 EUR/h je škoda živcev. Druga ne delaš kot znižuješ ceno strojnikov. Pa če misliš da si naredil oslugo temu "manageru" - niti najmanj - ko boš ti zahteval 5,5 EUR/h bo začel iskati drugega.

LP
delta
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kafer1 » 13.11.2009 7:03

...lej saj jaz zadnje čase tudi delam vsaj 12 ur na dan, samo na kozlanje mi gre ko se to smatra na normalo - aja ne delam pa v isti branži, ker mam 8ur PC-ja dovolj.

S ceno pa le nekaj naredi, ker drugače je boljše delat kako "fikus" delo za ta denar :lol: .

LP
kafer1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a keops » 13.11.2009 7:19

Kakšne ure neki.... :o
Zakaj cena na uro... :-?

Edino merilo je vrednost tvojega dela v primerjavi z vrednostjo izdelka.
Cena na uro pride prav samo "menedžerjem", ker nimajo pojma, kolikšen je delež konstrukterskega ipd. dela in delajo po sistemu čimbolj poceni...tako res prideš na 5eur/h.In zbijaš ceno vsem ostalim...
BTW, prejšnji teden mi je "majstore" za ometati par m2 zidu računal po enaki ceni...keš 8)
keops
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 13.11.2009 7:20

Štiri ure dela na PC-ju. Storjena usluga je bila opravljena šele po 48 urah dela.
Ne vem, zakaj se vsi obregnete ob tistih 5 evrov na uro. Navsezadnje, če je to neto za vse porabljene ure, pa človek tudi preživi v kriznih časih.

Prav tako se vas večina obrega ob ceno delovne ure napram neto dohodka delavca, ki jo opravi. To je realnost. Da je delavec (tudi inženir - izvajalec) lahko delo opravil, je bilo potrebno prešnje dogovarjanje, sklepanje pogodbe, organizacija dela, nabava materjala, kontrola, dobava, primopredaja - vso to delo obremenjuje delovno uro izvajalca. Obregamo se ob razmerju režijskih delavcev proti proizvodnim v podjetju - pa pomislimo, kaj vse delajo režijci?

Vse zte stvari so potrebna realnost in jo je treba pri oblikovanju cene upoštevati. Razvoj (razvojno delo) pa je drugo vprašanje - je razmišljanje in pripravljalna dela za nov način dela, novo delo (ki ga do sedaj nismo delali), za bodočnost. Razvojnega dela ne moreš prodajati, je strošek, zajeti ga je treba v delovno uro (če konkurenca dopušča) ali ga opravljati, ko imaš slučajno višek dohodka.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a delta » 13.11.2009 9:37

keops napisal/-a:Kakšne ure neki.... :o

Cena na uro pride prav samo "menedžerjem", ker nimajo pojma, kolikšen je delež konstrukterskega ipd. dela in delajo po sistemu čimbolj poceni...tako res prideš na 5eur/h.In zbijaš ceno vsem ostalim...
BTW, prejšnji teden mi je "majstore" za ometati par m2 zidu računal po enaki ceni...keš 8)

No kolega strojnik, povej mi koliko je vrednih tvojih šest, sedem risb (modelov), ko pa niti ne veš za kateri projekt gre, kam bodo te risbe (kosi) vgrajeni, kdo je končni uporabnik in ali ja ta projekt sploh legalen (teroristična dejavnost, orožje, neposredna konkurenca...). Moje mnenje je. Svojo storitev računaj na podlagi urne postavke (v EUR) to je pravo merilo, vse ostalo je zgolj teoretično razglabljanje.

Delta
Zadnjič spremenil delta, dne 13.11.2009 10:15, skupaj popravljeno 1 krat.
delta
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a keops » 13.11.2009 9:51

delta napisal/-a:

No kolega strojnik, povej mi koliko je vrednih tvojih šest, sedem risb (modelov), ko pa niti ne veš za kateri projekt gre, kam bodo te risbe (kosi) vgrajeni, kdo je končni uporabnik in ali ja ta projekt sploh legalen (teroristična dejavnost, orožje, neposredna konkurenca...). Moje mnenje je. Svojo storitev računaj na podlagi urne postavke (v EUR) to je pravo merilo, vse ostalo je zgolj teoretično razglabljanje.

Delta

Spoštovani kolega, za šest, sedem risb oz. modelov niti kompjuterja ne vključim. :oops:
keops
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a KY » 13.11.2009 10:18

delta napisal/-a:

Delta

Zakaj bi nekdo za tehnično risanje sploh rabil diplomiranega strojnika. :o

LP
Ko bom velik, bom delal stroje!
KY
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ms1951rd » 13.11.2009 11:07

"Delta" - Razumem tvojo stisko in ti dajem nasvet. Nikar se ne pogajaj za delo na urno postavko. Sam sem pred več kot dvajsetimi leti začel enako - nikoli več. Voditi si moraš urnik dela, pojasnjevati stranki zakaj si porabil toliko ur, urnik te med delom priganja- živcira. Nikoli stranki ni jasno ali so porabljene ure tvoja sposobnost ali nesposobnost, sploh pa ure sešteješ na koncu in naročnika šokiraš, še sam si presenečen in celo mnenja da jih je veliko itd.
Ko boš imel že nekaj kilometrine bo lažje. Začni pa takole:
Poglej ponudbo, vzami čas za premislek (čeprav samo eno uro), naredi si plan pristopa in izvedbe ponudbe in oceni koliko boš porabil časa - recimo eno popoldne-dva dneva itd. Nato oceni delo 50, 100, 200 Eu (lahko uporabiš tudi svojo metodo 5Eu/uro če ti ustreza) in nato pojdi na pogovor za delo. Naročniku Takoj povej koliko bo to stalo.
Sledi vzemi ali pusti.
Vedi da se razmišljanje in umsko delo neda normirati, zato nisi nikomur dolžan pojasnjevati urnika dela. Ko boš posel sprejel pa začni delat in ne glej na uro in ne kalkuliraj več. Zgodilo se bo da boš nekje potegnil debelo, nekje tanko. Važno je da ti in ponudnik vesta znesek, ne pa da se nekaj dela - na koncu pa očitki ko je že stvar opravljena.
Še nasvet-nikoli ne išči nekomu podizvajalcev ali izvajalcev, saj bo nekoč kdo ostal komu kaj dolžan, prekljinali pa bodo tebe, ki si jim posel posredoval.
Torej narišem in konstruiram nekaj za tolikšno vsoto in odgovarjam za mere in narisano- konec. Ko boš že poznan pa še 50% avansa ostanek ob predaji načrtov, da neboš ostal z načrti in brez plačila kot se je dogajalo meni, dokler nisem začel pogojev postavljati jaz.
Kar hrabro naprej. Aja še to 5 Eu/uro je zelo malo, da veš.
ms1951rd
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Zmago1 » 13.11.2009 11:23

Za premislek o 5E/h
Sem ravno prenavljal stanovanje, komplet, rabil sem vse vrste obrtnikov, zidar, mizar, parket, knauf, vodovod, malar, elektrika itd, in naj sem se še tako trudil nisem našel nikogar ki bi računal manj kot 10E/h na roko (Ljubljana)! Najnižja urna postavka zidar, mizar 10E pa do 15E za vodovod in elektriko. Cene so drugače šle tja do 20 in tudi 30E/h,...vendar teh nisem najemal.
Čisto normalno je bilo, da sem majstru za dva dni (7-17h) plačal od 200-300E; ker ceneje enostavno ni bilo za dobit. Recimo za en teden dela vkljucno s soboto 700, ko to primerjam s svojo plačo-me je vsakič razjezilo, ampak kaj pa naj?
Tako da debata o 5E/h za delo konstrukterja ali programerja ali pa samo modeliranje je že bizarna.
zakaj potem ne delate zastonj, za dobro voljo?
Tisti strojnik ki vzame delo za 5E/h je ali obupan, ali dela počasi kot polž ali pa samo neumen, pa ne mislim nobenega žalit, dejmo vsaj malo cenit naše delo.
Zmago1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a delta » 13.11.2009 12:10

Zmago1 napisal/-a:Za premislek o 5E/h
Sem ravno prenavljal stanovanje, komplet, rabil sem vse vrste obrtnikov, zidar, mizar, parket, knauf, vodovod, malar, elektrika itd, in naj sem se še tako trudil nisem našel nikogar ki bi računal manj kot 10E/h na roko (Ljubljana)! Najnižja urna postavka zidar, mizar 10E pa do 15E za vodovod in elektriko. Cene so drugače šle tja do 20 in tudi 30E/h,...vendar teh nisem najemal.
Čisto normalno je bilo, da sem majstru za dva dni (7-17h) plačal od 200-300E; ker ceneje enostavno ni bilo za dobit. Recimo za en teden dela vkljucno s soboto 700, ko to primerjam s svojo plačo-me je vsakič razjezilo, ampak kaj pa naj?
Tako da debata o 5E/h za delo konstrukterja ali programerja ali pa samo modeliranje je že bizarna.
zakaj potem ne delate zastonj, za dobro voljo?
Tisti strojnik ki vzame delo za 5E/h je ali obupan, ali dela počasi kot polž ali pa samo neumen, pa ne mislim nobenega žalit, dejmo vsaj malo cenit naše delo.

Sem tudi sam razmišljal o varianti, da bi polagal parket, keramiko, malal stene, barval fasade in štrikal žice po hišah. Ampak sem se sprijaznil z dejstvom da mi visoka izobrazba tudi nekaj pomeni. In sem pristal tu, kjer sem, v recesiji. Poleg tega nisem več poskočni mladenič kateri bi se plazil po zidovih, kleteh, garažah, jeklenih konstrukcijah. Ampak denar vseeno rabim in želim si ga pošteno zaslužiti s svojim delom, sposobnostjo, pridnostjo... Pa ne kot polž, teoretik, nakladač ali ne vem kaj še vse... In še svoje delo izredno cenim, pa ga morda tudi drugi?

Delta
delta
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a mib » 13.11.2009 12:36

Aha sedaj vidim, da sem si svoj denar zaslužil nepošteno,z nesposobnostjo in nepridnostjo :o. Sam sem namreč delal po istem postopku kot ti ga je opisal ms1951rd. In nikoli nisem zaslužil manj kot 20 EUR/h. No seveda srednja tehniška, kasneje fax in leta kilometrine pri nabiranju izkušenj in samoučenja ne pomenijo nič. Če bi bil pošten, bi služil 5 EUR/h. Hja, saj slovensko je namreč vedno vsaj malo trpeti...
mib
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov