STROJNISTVO.com • Poglej temo - Očala za delo pred računalnikom

Očala za delo pred računalnikom

Vsa ostala vprašanja, mnenja... (kar ne spada v zgornja področja lahko objavite v tem forumu: GOSPODARSTVO, POLITIKA...)

Moderator: -M-

Očala za delo pred računalnikom

OdgovorNapisal/-a Andre21 » 22.11.2009 9:34

Fantje lep pozdrav vsem skupaj.
Mogoče čist taka tema mimo vsega strojniškega sveta.
Glede na to da vsi veliko delamo za računalnikom, in smo izpostavljeni sevanju monitorja in da skoz gledamo v to "škatlo" s tem tudi (po mojem mnenju) kvarimo vid.
Znano je da, ko gledamo v monitor ne zapiramo oči in s tem ne vlažimo oči nas začnejo pečt (vsaj mene).
Zdaj pa me zanima ali si je že kdo kdaj omislil ali pa si še ima namen omisliti kakšna očala, ki nebi tako obremenjevala oči od sevanja monitorja, to se pravi očala, ki bi uporabljal izključno za delo za računalnikom. Vem pa da je tukaj zelo pomembna kakovost monitorja.
Hvala za vaše mnenja.
LP
Andre21
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a DolencM » 22.11.2009 10:47

ja, jaz jih imam in moram reči, da so mi včasih zelo pomagala, ko sem uporabljal še CRT monitor, zdaj z LCD-jem jih ne uporabljam več toliko

LP
DolencM
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a jaka23 » 22.11.2009 22:23

Jaz sem imel tudi problem z očmi, ko sem začel konstruirati in sem cel šiht presedu za monitorjem potem pa še doma neki časa in sem se malo pozanima, če kdo uporablja očala in so vsi nekako govorili, da ni nič bolje tako, da se nisem odločil zanje in sedaj je OK ko so se oči navadle pa tudi splošno še nimam problema z vidom.
Tako da, jest jih nebi kupoval.

lp,
Jaka
jaka23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zaspanc » 22.11.2009 23:07

Tralala....

Pametno si nastavi svetlobo in kontrast, pa ne boš mislil na še eno dodatno vmesno sranje, od katerega bi imel samo žulje na smrčku.
LCDji itak ne "sevajo" kot so to počeli CRTji, pri CRTjih pa si zaradi zatemnjenih filtrov moral povečat svetlost, pa si bil na istem.

Tisto z ne-mežikanjem je pa res, a se da z določeno mero samokontrole obvladat.
Zaspanc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Andre21 » 23.11.2009 17:20

No jaz sem se tut mal pr okolistik pozanimal glede teh stvari, pa ti kar nekako ne znajo čist jasn povedat.
Tako da bom tut še za enkrat raje brez očal delal.
AJA Zaspanc :)
Kar se tiče nastavitev LCDja se čist strinjam s tabo in glede samokontrole, in to je še najboljša varjanta. Drugač pa a ni tako da VSE elektronske naprave sevajo :D
LP
Andre21
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Punkt » 23.11.2009 17:59

Najprej pravilno osvetljeno delovno okolje. Nato pa seveda brez kakršnih koli pomislekov LCD monitor!

Iskreno upam da nimate več CRT monitorjev!

Pomembno je tudi da se nič ne blešči. Od sončne svetlobe do nepravilno postavljene luči.

Naprimer sam sem na monitorju imel težavo s tem da je bil rob podstavka posnet in srebrn. In to je dražilo moje oči brez da bi sploh se tega zavedal. Dokler enega dneva nisem tam preko položil kos papirja in ugotovil da je nekaj drugače. Se pravi že posnet rob ki se blešči in na prvi pogled ni opazen ali moteč pri tem ko dalj časa gledamo v monitor in napenjamo oči jih to utrudi. Tako da pravilna osvetlitev je v bistvu naj pomembnejši faktor poleg seveda LCD monitorja!
Punkt
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a MC » 23.11.2009 18:13

Punkt napisal/-a:Najprej pravilno osvetljeno delovno okolje. Nato pa seveda brez kakršnih koli pomislekov LCD monitor!

Iskreno upam da nimate več CRT monitorjev!

Pomembno je tudi da se nič ne blešči. Od sončne svetlobe do nepravilno postavljene luči.

Naprimer sam sem na monitorju imel težavo s tem da je bil rob podstavka posnet in srebrn. In to je dražilo moje oči brez da bi sploh se tega zavedal. Dokler enega dneva nisem tam preko položil kos papirja in ugotovil da je nekaj drugače. Se pravi že posnet rob ki se blešči in na prvi pogled ni opazen ali moteč pri tem ko dalj časa gledamo v monitor in napenjamo oči jih to utrudi. Tako da pravilna osvetlitev je v bistvu naj pomembnejši faktor poleg seveda LCD monitorja!

Pa vsaki 2 uri je dobro narediti malo pavze, da se oči "spočijejo" potem gre lažje naprej!

LP
MC
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zaspanc » 23.11.2009 18:59

Andre21:
Ja, vse naprave sevajo, pa tudi prenekateri "cigl" iz katerega so zidane hiše oddaja radioaktivni radon.

Ampak če gremo nazaj na monitorje: CRTji so pravi vulkan magnetnega in rentgenskega sevanja napram LCDju. Komur delovanje obojih ni tuje kot Uzbekistan bo že vedel.
Čeprav nekako dvomim, da je že kdo umrl izključno zaradi buljenja v ekran...

Poleg tega skoraj vsak smrtnik prejme za faktor x večjo dozo sevanja iz vesolja kakor v celem življenju od medicinskih rentgenskih slikanj, pri čemer je x vsaj 2-mestno število.
Tisti pa, ki od medicine prejme več sevanja kakor iz vesolja, ga pa tudi vesoljsko sevanje z vsemi monitorji, TVji, varčnimi sijalkami itd. ni/ne bo pokopalo...
Zaspanc
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Vse ostalo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov