Vetrne elektrarne tretjič!
Moderator: -M-
Modelarski motorček kot generator
Žal moram povedati, da modelarski motorček ne bo primeren za generator. Večji (dražji) BLDC motorji bodo za 100W izhoda potrebovali cca 1000 rpm. Manjjši (cenejši) pa za 100W cca 10000 rpm. To so dejstva in se ne spremenijo niti z modifikacijo navitja. Sedaj pa si izračunaj izgube v prenosu:
1. recimo da imaš veter 5 m/s, kar je že kar lepo za naše kraje (povprčna hitrost vetra je okoli 2 m/s).
2. recimo, da je aktivna površina vetrnice 2 kvadratna metra in TSR 0,5 (tu je maximalni izkoristek za Sav. turb.) - torej boš dobil cca 45 rpm
3. Maksimalni izkoristek Sav. rotor je 15%, kar ti pri takem vetru da mehansko moč 22,5 W (v praksi še manj)
4. Za uporabo BLDC boš moral vrtljaje dvigniti za cca 30X, če hočeš uporabiti jermene, boš moral imeti 3-stopenjsi multiplikator, ki bo imel izkoristek cca (0,9 x 0,9 x 0,9) 70%. recimo da bo imel motor izkoristek 80%, in še potrebna elektronika 90% in dobiš ven 11W .
Sliši se porazno, žal pa je res.
[/b]
1. recimo da imaš veter 5 m/s, kar je že kar lepo za naše kraje (povprčna hitrost vetra je okoli 2 m/s).
2. recimo, da je aktivna površina vetrnice 2 kvadratna metra in TSR 0,5 (tu je maximalni izkoristek za Sav. turb.) - torej boš dobil cca 45 rpm
3. Maksimalni izkoristek Sav. rotor je 15%, kar ti pri takem vetru da mehansko moč 22,5 W (v praksi še manj)
4. Za uporabo BLDC boš moral vrtljaje dvigniti za cca 30X, če hočeš uporabiti jermene, boš moral imeti 3-stopenjsi multiplikator, ki bo imel izkoristek cca (0,9 x 0,9 x 0,9) 70%. recimo da bo imel motor izkoristek 80%, in še potrebna elektronika 90% in dobiš ven 11W .
Sliši se porazno, žal pa je res.
[/b]
Če neka naprava brezhibno deluje, pomeni, da se jo površno opazuje.
- toti_žejni
- Novinec

Papir use prenese.
Ne vem , očitno nisem dovolj jasen kaj hočem z mojo poizkusno vetrno elektrarno doseč. Vsi ti zračuni so lahko pravi in če upoštevam vse sistemske napake kot so prenosi, trenja ipd., še zmeraj pričakujem iz elektrarne -generatorja narejene po moji zamisli za polovico več električne moči kot če bi imel samo eno vetrnico seveda pri isti hitrosti vetra. Na tujih straneh lahko najdeš cel kup elektrarn v samogradnji ki imajo uporabljene AFPM generatorje. Trenutno so to najboše rešitve za vetrne elektrarne, mislim generatorje.
LP Zamot1
LP Zamot1
- zamot1
- Strokovnjak

Re: Papir use prenese.
zamot1 napisal/-a:Ne vem , očitno nisem dovolj jasen kaj hočem z mojo poizkusno vetrno elektrarno doseč. Vsi ti zračuni so lahko pravi in če upoštevam vse sistemske napake kot so prenosi, trenja ipd., še zmeraj pričakujem iz elektrarne -generatorja narejene po moji zamisli za polovico več električne moči kot če bi imel samo eno vetrnico seveda pri isti hitrosti vetra. Na tujih straneh lahko najdeš cel kup elektrarn v samogradnji ki imajo uporabljene AFPM generatorje. Trenutno so to najboše rešitve za vetrne elektrarne, mislim generatorje.![]()
LP Zamot1
Najprej treba opraviti čim bolj natančno analizo vetra na razpoložljivi lokaciji. Zraven hitrosti vetra je zelo pomembno, da se le-ta ne vrtinči. Vrtinči se vedno, če so v bližini ovire. Preprosto pravilo je, da mora vetrnica stati vsaj 6 metrov više, kot so ovire v radiju 50 metrov. Če imaš opravljeno analizo vetra in in poveš kakšne so želje, ti lahko preračunam vse ostalo.
Pri analizi vetra potrebujem povprečne hitrosti za čim krajše intervale ter obvezno največje zabeležene sunke vetra.
Če se veter na razpoložljivi lokaciji vrtinči, pa je najenostavneje ugotoviti z dimom. Sicer pa Sav. turbine niso tako zelo občutljive na vrtinčenje.
Če neka naprava brezhibno deluje, pomeni, da se jo površno opazuje.
- toti_žejni
- Novinec

Bom poizkusi še kje!
Ta žejnemu se zahvaljujem za prijazno ponudbo za izračune, bom ostal kar pei eksperimentih, drugo leto bom u penziji in bo časa na pretek, vetra pa tudi.
Se bom pa logiral na forum ki ga je predlagal HSCNC in jim bom tam malo "zatežil" je bolj pisana druščina, ker glede na čitanost te teme je zelo "vroča"
LP Zamot1
Se bom pa logiral na forum ki ga je predlagal HSCNC in jim bom tam malo "zatežil" je bolj pisana druščina, ker glede na čitanost te teme je zelo "vroča"
LP Zamot1
- zamot1
- Strokovnjak

Re: Bom poizkusi še kje!
Zamot,
Hvala da me tako poveličuješ, vsekakor pa če želiš gradivo za samogradnjo verjemi mi da imam tega na tone (256 MB) predvsem V PDF jih, in sicer od aerodinamike elis do samogradnje generaorjev, potrebnih obratov, postavitvah magnetov, št. navitij, ...... in še več. Ker me ta tako hvalno povziguješ v višji rang ti še enkrat ponujam možnost, da ti pošljem gradivo.
Pa srečno pri gradnji.
DALHOUSIE UNIVERSITY
DEPARTMENT OF MECHANICAL ENGINEERING
DESIGN PROJECT - MECH 4020
SELF-STARTING DARRIEUS WIND TURBINE
How to build a
WIND TURBINE
Axial flux alternator windmill plans
Carving Wooden Blades
Building a Home Home-Scale
Vertical Axis Wind Turbine
PicoTurbine Deluxe
Windmill Plans
to je samo par naslovov pdf-jev, ki jih imam v lasti, notri so skice, risbe, izdelave generatorjev, no kaj te mogoče kaj zanima al ne. Žal kake slike nisem uspel pripeti, da bi ti še bolj skomine vzbudil.
Hvala da me tako poveličuješ, vsekakor pa če želiš gradivo za samogradnjo verjemi mi da imam tega na tone (256 MB) predvsem V PDF jih, in sicer od aerodinamike elis do samogradnje generaorjev, potrebnih obratov, postavitvah magnetov, št. navitij, ...... in še več. Ker me ta tako hvalno povziguješ v višji rang ti še enkrat ponujam možnost, da ti pošljem gradivo.
Pa srečno pri gradnji.
DALHOUSIE UNIVERSITY
DEPARTMENT OF MECHANICAL ENGINEERING
DESIGN PROJECT - MECH 4020
SELF-STARTING DARRIEUS WIND TURBINE
How to build a
WIND TURBINE
Axial flux alternator windmill plans
Carving Wooden Blades
Building a Home Home-Scale
Vertical Axis Wind Turbine
PicoTurbine Deluxe
Windmill Plans
to je samo par naslovov pdf-jev, ki jih imam v lasti, notri so skice, risbe, izdelave generatorjev, no kaj te mogoče kaj zanima al ne. Žal kake slike nisem uspel pripeti, da bi ti še bolj skomine vzbudil.
zamot1 napisal/-a:Ta žejnemu se zahvaljujem za prijazno ponudbo za izračune, bom ostal kar pei eksperimentih, drugo leto bom u penziji in bo časa na pretek, vetra pa tudi.
Se bom pa logiral na forum ki ga je predlagal HSCNC in jim bom tam malo "zatežil" je bolj pisana druščina, ker glede na čitanost te teme je zelo "vroča"![]()
LP Zamot1
sam sekirat se ne smeš, pa sploh ni problema. Kajenje je kot vreme, mi ne moremo vplivati nanj.
- andrejnovi
- Strokovnjak

Nekaj spite!
Na googlu odtipkaj Wind turbine axial flux alternator pa boš našel generator mojih sanj, ko bom velik ga bom naredil in predelal tako da se bo stator vrtel v nasprotni smeri kot rotor, odjem elektrike bo pa z drsnimi obroči in bom dobil še enkrat toliko električne moči kot če bi se vrtel samo rotor, kapiš. Kateri nasprotisivrteči vetrnici bosta to pogajnali je pa stvar modnega okusa.
Brez zamere če kaj takega napišem, vse to v dobri nameri da gre debata naprej.
LP Zamot
LP Zamot
- zamot1
- Strokovnjak

Kje ste vetrni zanesenjaki?
Neko brezvetrje se je pojavilo na temo vetrne elektrarne, vsaj kar se tehničnih zadev tiče. Tažejn in Andrejnovi sta kar potihnila. A še tuhtate kaj bi pridobili z generatorjem po moji zamisli. Jaz že delam na predelavi mojega kitajskega brezkrtačnika ki uradno nosi oznako EMAX BL 5335 ki da pri 500 obratih cca 2V napetosti in za šalo 20A med dvema fazama. Poganjal sem ga z baterijskim vrtalnikom. Trenutno sem v fazi dogradnje drsnih obročev, kar tehnično ni preveč zahtevno. Kasneje pa pridejo na vrsto vetrnice, turbine in....
Lp Zamot
Lp Zamot
- zamot1
- Strokovnjak

Re: Nekaj spite!
Dragi Zamot1
Hvala ti za vse nasvete, da naj se posvetim študiju elektrotehnike, če bi imel čas bi se zagotovo, prej pa imam v planu še malo strojništva.
Še enkrat ti povem, da sem dobro preštudiral, kaj lahko dobiš s pomočjo savoniusa, navkljub tvojemu pametovanju ti dajem še enkrat možnost, da ti pošljem dokumentacijo, ki jo imam stega področja, sicer pa bodi vzvišen in še naprej pametuj na forumu.
Pa brez zamere
Hvala ti za vse nasvete, da naj se posvetim študiju elektrotehnike, če bi imel čas bi se zagotovo, prej pa imam v planu še malo strojništva.
Še enkrat ti povem, da sem dobro preštudiral, kaj lahko dobiš s pomočjo savoniusa, navkljub tvojemu pametovanju ti dajem še enkrat možnost, da ti pošljem dokumentacijo, ki jo imam stega področja, sicer pa bodi vzvišen in še naprej pametuj na forumu.
Pa brez zamere
zamot1 napisal/-a:Na googlu odtipkaj Wind turbine axial flux alternator pa boš našel generator mojih sanj, ko bom velik ga bom naredil in predelal tako da se bo stator vrtel v nasprotni smeri kot rotor, odjem elektrike bo pa z drsnimi obroči in bom dobil še enkrat toliko električne moči kot če bi se vrtel samo rotor, kapiš. Kateri nasprotisivrteči vetrnici bosta to pogajnali je pa stvar modnega okusa.
LP Zamot
sam sekirat se ne smeš, pa sploh ni problema. Kajenje je kot vreme, mi ne moremo vplivati nanj.
- andrejnovi
- Strokovnjak

Re: Nekaj spite!
Za izdelavo takšnega generatorja in tudi savoniusa imam načrte z podrobnostmi o izdelavi če te zanima.
zamot1 napisal/-a:Na googlu odtipkaj Wind turbine axial flux alternator pa boš našel generator mojih sanj, ko bom velik ga bom naredil in predelal tako da se bo stator vrtel v nasprotni smeri kot rotor, odjem elektrike bo pa z drsnimi obroči in bom dobil še enkrat toliko električne moči kot če bi se vrtel samo rotor, kapiš. Kateri nasprotisivrteči vetrnici bosta to pogajnali je pa stvar modnega okusa.
LP Zamot
- andrejnovi
- Strokovnjak

Slika?
Iz slike Tažejnega ni razvidno ali ima generator dve rotorski plošči z magneti , vmes pa vstavljeno statorsko navitje, jaz tega ne vidim. Na naslovu ki sem ga dal v enem prejšnih člankov se lapo vidi dvojna magnetna rotorska plošča mad katero pride statorsko navitje, to so pogruntali že leta 2006 ali še prej.
Kar se savoniusa tiče so mi njegove sposobnosti in izkoristki poznani, za izdelavo generatorja in turbin ne rabim načrtov tako da se vama "zahvaljujem"
Z mojim generatorjem (kdo ga poganja je drugotnega pomena, važno je da bom lahko eno vetrnico -turbino pri meritvah zaustavil in meril tok)bi rad dobil pri nizki hitrosti vetra že neko uporabno moč iz njega, pod 3m/sek, pri večjih hitrostih pa od viška glava ne boli
LP Zamot
Kar se savoniusa tiče so mi njegove sposobnosti in izkoristki poznani, za izdelavo generatorja in turbin ne rabim načrtov tako da se vama "zahvaljujem"
Z mojim generatorjem (kdo ga poganja je drugotnega pomena, važno je da bom lahko eno vetrnico -turbino pri meritvah zaustavil in meril tok)bi rad dobil pri nizki hitrosti vetra že neko uporabno moč iz njega, pod 3m/sek, pri večjih hitrostih pa od viška glava ne boli
LP Zamot
- zamot1
- Strokovnjak

Zamot1, isto bi dosegel z običajno enostavno konstrukcijo in eno samo, "dvakrat večjo" vetrnico. Ampaj je bolj zanimivo, če kompliciraš ... (Z nobeno finto ne moreš dobiti iz generatorja več energije, kot jo z vetrnico odvzamež vertu.)
- Slavcr
- Strokovnjak

Re: Slika?
Dobro pjevaš sam glas ti ne valja.
Vedi da moč vetra pri horizontalnih vetrnicah, razen darriesove narašča s kvadratom hitrosti in zgoraj omenjeni vetrnici uporabljata vzgon, da lahko dosežeta moč = kvadrat hitrosti, savoniusova vetrnica pa uporablja upor vetra "zraka" in se moč veča s hitrostjo vetra, resda boš imel pri v SLO relativno nizkih hitrostih vetra neko minimalno moč skoraj ves čas, še skoraj če se sprdneš se savonius zavrti, vendar vedi da boš imel zelo zelo majhno moč, kajti pomisli malo kvadrat hitrosti vetra, kolikor moči boš dobil s dariesevo ali horizontalno v enem vetrovnem dnevu ja skoraj za cel mesec s tvojim savoniusem, tako pač je, sicer pa lahko narediš savonius dimenzij recimo 10 x 10 metrov, pa boš ravno tako imel dovolj moči, sicer ti bo zasvetila le kakšna dioda. Ne razumem tvojih vzgibov, zakaj savonius? Razumem, da je potrebno doseči neke minimalne obrate, vendar je to problem ravno pri savoniusu, za pridobit sploh malček napetosti, vendar moči s tem tulcem ne boš dobil, razen z veliko površino, žal je temu tako. Res boš lahko izvajal meritve toka, vendar kupi zelo precizno napravo, da boš sploh lahko kaj izmeril, ha, ha, ha,....
Vedi da moč vetra pri horizontalnih vetrnicah, razen darriesove narašča s kvadratom hitrosti in zgoraj omenjeni vetrnici uporabljata vzgon, da lahko dosežeta moč = kvadrat hitrosti, savoniusova vetrnica pa uporablja upor vetra "zraka" in se moč veča s hitrostjo vetra, resda boš imel pri v SLO relativno nizkih hitrostih vetra neko minimalno moč skoraj ves čas, še skoraj če se sprdneš se savonius zavrti, vendar vedi da boš imel zelo zelo majhno moč, kajti pomisli malo kvadrat hitrosti vetra, kolikor moči boš dobil s dariesevo ali horizontalno v enem vetrovnem dnevu ja skoraj za cel mesec s tvojim savoniusem, tako pač je, sicer pa lahko narediš savonius dimenzij recimo 10 x 10 metrov, pa boš ravno tako imel dovolj moči, sicer ti bo zasvetila le kakšna dioda. Ne razumem tvojih vzgibov, zakaj savonius? Razumem, da je potrebno doseči neke minimalne obrate, vendar je to problem ravno pri savoniusu, za pridobit sploh malček napetosti, vendar moči s tem tulcem ne boš dobil, razen z veliko površino, žal je temu tako. Res boš lahko izvajal meritve toka, vendar kupi zelo precizno napravo, da boš sploh lahko kaj izmeril, ha, ha, ha,....
zamot1 napisal/-a:Iz slike Tažejnega ni razvidno ali ima generator dve rotorski plošči z magneti , vmes pa vstavljeno statorsko navitje, jaz tega ne vidim. Na naslovu ki sem ga dal v enem prejšnih člankov se lapo vidi dvojna magnetna rotorska plošča mad katero pride statorsko navitje, to so pogruntali že leta 2006 ali še prej.
Kar se savoniusa tiče so mi njegove sposobnosti in izkoristki poznani, za izdelavo generatorja in turbin ne rabim načrtov tako da se vama "zahvaljujem"![]()
Z mojim generatorjem (kdo ga poganja je drugotnega pomena, važno je da bom lahko eno vetrnico -turbino pri meritvah zaustavil in meril tok)bi rad dobil pri nizki hitrosti vetra že neko uporabno moč iz njega, pod 3m/sek, pri večjih hitrostih pa od viška glava ne boli![]()
LP Zamot
- andrejnovi
- Strokovnjak

Re: Slika?
Spodaj si poglej izkoristke, preden se česarkoli lotiš
Mislim da je slika dovolj zgovorna sama zase, tle se konča vsa elektrotehnika, prvo upoštevaj fizikalna dejstva, šele nato uči ostale osnove elektrotehnike.

Mislim da je slika dovolj zgovorna sama zase, tle se konča vsa elektrotehnika, prvo upoštevaj fizikalna dejstva, šele nato uči ostale osnove elektrotehnike.
zamot1 napisal/-a:Iz slike Tažejnega ni razvidno ali ima generator dve rotorski plošči z magneti , vmes pa vstavljeno statorsko navitje, jaz tega ne vidim. Na naslovu ki sem ga dal v enem prejšnih člankov se lapo vidi dvojna magnetna rotorska plošča mad katero pride statorsko navitje, to so pogruntali že leta 2006 ali še prej.
Kar se savoniusa tiče so mi njegove sposobnosti in izkoristki poznani, za izdelavo generatorja in turbin ne rabim načrtov tako da se vama "zahvaljujem"![]()
Z mojim generatorjem (kdo ga poganja je drugotnega pomena, važno je da bom lahko eno vetrnico -turbino pri meritvah zaustavil in meril tok)bi rad dobil pri nizki hitrosti vetra že neko uporabno moč iz njega, pod 3m/sek, pri večjih hitrostih pa od viška glava ne boli![]()
LP Zamot
- andrejnovi
- Strokovnjak

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov