Izdelava lesenega regala
Moderator: -M-
22 prispevkov
• Stran 1 od 2 • 1, 2
Izdelava lesenega regala
Sosed, ki ima kmetijo me je prosil, da mu izdelam regal. Regal bo samostoječ in ne bo privijačen na steno. Gor bo odlagal kardane, prečke, bolcne, razne dele od kmetijske mehanizacije, skratka kar nekaj mase. Les tudi že ima nažagan.
Zanima me ali bi bilo smiselno uporabiti kovinske kotnike (npr.60x40x1,5) za povezavo med stebri in prečnimi povezavami? Najbolj enostavno je prečne povezave samo privijačiti s Spaxi direkt v pokončne stebre, vendar me skrbi togost takšne povezave?
lp, masinist

Zanima me ali bi bilo smiselno uporabiti kovinske kotnike (npr.60x40x1,5) za povezavo med stebri in prečnimi povezavami? Najbolj enostavno je prečne povezave samo privijačiti s Spaxi direkt v pokončne stebre, vendar me skrbi togost takšne povezave?
lp, masinist

- masinist
- Strokovnjak

Da bolje bo ce povezes stebra,saj se tako izogne nevarnosti da se mu bocno porusi...
Saj stebra mislim vsekakor povezati z letvami 40x40. Zanima me ali naj vijačim letve direkt v stebre ali naj uporabim jeklene kotnike?
Jaz sem dal zadaj na vsako polico še eno pokončno deščico. Tako stvari zadaj ne padajo dol
Dobra ideja. Bom nekaj privijačil z zadnje strani. Mogoče samo pločevinast trak deb. 1mm in višine 10 mm preko robu.
lp, masinist
- masinist
- Strokovnjak

Kakorkoli delaš, v vsakem primeru moraš računati tudi s horizontalno silo na regal. Če ne drugo, boš težji kos najprej povlekel k sebi do roba police in šele potem dvignil. Če delaš trdnostni račun, moraš upoštevati vsaj 300 N horizontalne sile na vrhnjo polico v katerokoli smer.
Takole "od oka" bi dal v tri stranice (zadnjo in obe stranski) na polovici višine regala, vertikalno desko (širina deske je vertikalno, dolžina je horizontalno) širine vsaj 20 cm in jo dobro privijačil na stebre - predvsem čim bližje ogla deske.
Takole "od oka" bi dal v tri stranice (zadnjo in obe stranski) na polovici višine regala, vertikalno desko (širina deske je vertikalno, dolžina je horizontalno) širine vsaj 20 cm in jo dobro privijačil na stebre - predvsem čim bližje ogla deske.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
- Žerjavar
- Strokovnjak

predvidevam, da si preračunal, za koliko se upogne 10mm debela deska na razdalji 2m?
ker jz mislim da se bo tole hitro že samo od sebe podrlo.
pri nas v službi imamo 5cm debele deske, podprte z vseh strani za podobne obremenitve, kot jih namerava imeti tvoj sosed.
ker jz mislim da se bo tole hitro že samo od sebe podrlo.
pri nas v službi imamo 5cm debele deske, podprte z vseh strani za podobne obremenitve, kot jih namerava imeti tvoj sosed.
- korenje
- Strokovnjak

predvidevam, da si preračunal, za koliko se upogne 10mm debela deska na razdalji 2m?
Deske bodo debele 28 mm. Če se bodo upogibale, pa lahko vse police na sredini dolžine podprem z nogico. Najnižjo na tla in potem eno nad drugo.
lp, masinist
- masinist
- Strokovnjak

Optimalno bi bilo, da bi bili stebri na razdalji 130 cm, police pa na obe strani podaljšani po 35 cm. Lahko nastopi problem prevrnitve, če so police obremenjene na enem koncu, vmes in na drugem koncu pa nič.če bi dal noge bolj skupaj (po dolžini)?
Tako kot imaš, boš na eno polico lahko naložil do 100 kg. Poves bo opazen, sčasoma lahko stalno ostane. Če nimaš daljših kosov kot 100 cm, si lahko privoščiš srednji steber. Bolj bi priporočal, da spodnji dve polici daš debelejšo desko (38 mm) za težje kose, višje pa so lažji komadi.
Komercialnega (udomačenega) imena vijakov, ki jih predlagaš ne poznam. Prečko, na katero se naslanja polica vijači na vsak steber z 2 vijaka 5 mm, ki ima kratek navoj, tako da je na stiku prečke in stebra še brez navoja.
- Žerjavar
- Strokovnjak

Kaj pa če bi varil pod deske
pohištveno 30x30 mm in imaš
stabilno konstrukcijo lahko potem
daš tanjše deske in jih ni treba
nič vijačiti.
pohištveno 30x30 mm in imaš
stabilno konstrukcijo lahko potem
daš tanjše deske in jih ni treba
nič vijačiti.
- lepljiviavto
- Strokovnjak

Komercialnega (udomačenega) imena vijakov, ki jih predlagaš ne poznam.
Spax so vijaki za v les.
Prečko, na katero se naslanja polica vijači na vsak steber z 2 vijaka 5 mm, ki ima kratek navoj, tako da je na stiku prečke in stebra še brez navoja.
Verjetno bo v redu tudi, če izvrtam luknjo fi 5,5 skozi prečko.
Bom regal kar sestavil, potem pa če bo "majav" ga bom ojačal po potrebi. Drugače pa 100 kg na polico zadošča.
lp, masinist
- masinist
- Strokovnjak

Vijakov za les je kar precej tipov. Jaz sem ti hotel povedati, da uporabi takega, ki na stiku med stebrom in prečko ne bo imel navoja, ampak gladko steblo premera 5 mm, navoj pa tudi ne prekorači 5 mm. Izvrtina v trdi les je lahko 5,5 v mehki les pa je 5 mm dovolj. Stebre imaš hrastove, bo tudi za navoj treba vrtati 4 (ali 3,5) mm. Predlagam, da v prečko najprej vrtaš po eno luknjo in prečko pritrdiš z manjšim vijakom na oba stebra. Za drugi vijak vrtaš najprej 5mm skupne globine, kot je dolžina stebla in nato še 4 mm do skupne dolžine vijaka. Ko je ta zavijačen, isto ponoviš še za drugi (prej začasno zavijačen) vijak. Predno vijačiš prečke, med sabo fiksiraj stebra z 20 cm desko (zgoraj priporočeno).
Zelo dobra rešitev! Če boš imel težave z nabavo elektrod, se mi javi, imam kar lepo zalogo različnih bukovih elektrod.bi jaz privaril na zadnjo stran nek profil poševno
- Žerjavar
- Strokovnjak

22 prispevkov
• Stran 1 od 2 • 1, 2
Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov