STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kako odstraniti odksidno plast (rjo) iz kovine ?

Kako odstraniti odksidno plast (rjo) iz kovine ?

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Kako odstraniti odksidno plast (rjo) iz kovine ?

OdgovorNapisal/-a abs33 » 8.12.2009 16:27

Zanima me, če obstaja kako posebno kemično sredstvo za odstranjevanje rje in kej bi to lahko kupil.
Probal sem že feroksan pa je bol tak tak.
Obstaja kako boljše sredstvo.
abs33
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a korenje » 8.12.2009 17:58

MDM - za luženje zvarov na RF. (še nisem probal na običajnem jeklu... sam verjetno mora delovat :p)
korenje
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a abs33 » 8.12.2009 22:33

Bral sem da je zelo dober Bilt-Hamber Deox-Gel

Sam ne vem, če se dobi pri nas ?
A kdo ve kaj o tem ?
abs33
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Demz » 9.12.2009 6:46

Antox pasta, ki jo omenja Korenje, se ne sme uporabljati na navadnem jeklu, ker ga poje. Zadeva je na bazi fluorovodikove kisline HF, ki topi in odstranjuje Fe atome iz površine NR jekla (CrNi jekla). Če namažeš z njo navadno nelegirano jeklo, ga ne bo več!

Ferrosan je v redu zadeva za odstranjevanje rje, le občutljiv je na zračno vlago, zato je treba delati z njim v suhem in sončnem vremenu. Je na bazi fosforne kisline z inhibitorji in pretvori Fe okside v fosfate (fosfatiranje).
Če ni zračne vlage, je fosfatna prevleka sive do temno sive barve in je že temelj za barvanje, torej ne rabiš temeljne barve.
Če je pa prisotna zračna vlaga (npr. vlažno vreme itd), je pa fosfatna prevleka mlečno sive barve in je porozna in manj učinkovita.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kemichar » 9.12.2009 7:23

Kot pravi Demz, ne uporabljat bajcanja, ti bo razjedlo celi komad.

Zadevo bo rešil s "raztopinami" le, če imaš tanko in uniformno korozijo na površini. Železnovi oksidi topijo kisle raztopine, naredi si zmes s HCl...

Če imaš na površine debele adherirane sloje korozije oz.
škajo, jo boš težko na ta način očistil - rajši daj peskat.
kemichar
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Demz » 9.12.2009 15:22

HCl ni najboljša rešitev, ker bo povzročila interkristalno korozijo. Bi bilo treba na koncu zelo dobro nevtralizirati, da se izognemo temu.
Za kemijsko odstranjevanje škaje in na splošno rje je v tem primeru bolj primerna 30% H2SO4 (lahko tudi 36% kislina za akumulatorje). Fino je, če lahko kopel segrejemo na kakih 40°C, da bo zadeva v nekaj urah gotova, sicer je potrebno jedkati kar dolgo, tudi cel dan!
Ampak to je za industrijo, ker nastane v ozadju cel hudir glede ekologije. Ti kar Ferrosan uporabljaj, preverjeno staro tehnologijo je težko nadomestiti!

Mimogrede : saj vem, da v kovinarstvu precej uporabljate HCl (tako kot tudi jaz), vendar - kam zlijete kislino po jedkanju ali raztapljanju cinka iz pocinkanega materiala? Jaz jo nevtraliziram z apnom, ker se bojim, da mi bo betonsko greznico požrla.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a -M- » 9.12.2009 15:29

En znanec si je za ta namen naredil kad z elektrolizo...
Podatke za izdelavo elektolize je izbrskal na internetu in deluje-preverjeno.
-M-
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a abs33 » 9.12.2009 16:04

Jaz bi to rabo, da bi odstranil rjo iz kmetiskega stroja.
Tak, da elektroerozija ne pride v poštev, ker je ta stvar prevelika :)

Zbrusiti rjo pa je teško, ker je veliko nedostopnih mest.
Zato bi probal z kakim kemičnim sredstvom.
abs33
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a korenje » 9.12.2009 17:44

Demz napisal/-a:Antox pasta, ki jo omenja Korenje, se ne sme uporabljati na navadnem jeklu, ker ga poje. Zadeva je na bazi fluorovodikove kisline HF, ki topi in odstranjuje Fe atome iz površine NR jekla (CrNi jekla). Če namažeš z njo navadno nelegirano jeklo, ga ne bo več!

Ferrosan je v redu zadeva za odstranjevanje rje, le občutljiv je na zračno vlago, zato je treba delati z njim v suhem in sončnem vremenu. Je na bazi fosforne kisline z inhibitorji in pretvori Fe okside v fosfate (fosfatiranje).
Če ni zračne vlage, je fosfatna prevleka sive do temno sive barve in je že temelj za barvanje, torej ne rabiš temeljne barve.
Če je pa prisotna zračna vlaga (npr. vlažno vreme itd), je pa fosfatna prevleka mlečno sive barve in je porozna in manj učinkovita.

jaz sem pa mislil da odstranjuje samo železove okside. :p
korenje
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a tamac » 9.12.2009 21:15

v ihanu ima KIK vse vrste premazov za odstranjevanje korodiranih površin.
Je pa čisto domači produkt,pa še po želji ti kaj zmeša.
kdor kasneje zavira,je dalj časa hiter
tamac
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Kako odstraniti odksidno plast (rjo) iz kovine ?

OdgovorNapisal/-a usimoncic » 13.7.2020 22:19

V kratkem nameravam delati zunanjo ograjo iz črnih cevi ter jo prebarvati. Zato tudi mene zanima s čim kemijsko odstraniti oksidno plast iz teh cevi. Pred časom sem že rabil Ferosan za odstranjevanje rje, sicer iz enega zarjavelega prebarvanega izdelka, pa je pustil rahlo sluzasto plast, katero sem potem spral s tlačnim čistilcem pred barvanjem. Mogoče je bila kriva vlaga, ne vem. Po nekih drugih forumih predlagajo citronsko kislino, česar še nisem preizkusil. Tu omenjene kemikalje iz KIK-a verjetno niso več na voljo.

Kaj je najprimernejša metoda za čiščenje črnih cevi pred varjenjem in barvanjem? Gre pa za večjo količino (dobrih 600 m), tako da bi se rad izognil raznih Rust konverterjev s ceno 15€ na piksno. Ker pa bodo cevi v neki fazi nažagane na kose dolžine 1m in manj, je logistično izvedljivo, da se jih namaka v kakšni raztopini v sodu
usimoncic
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 14.7.2020 6:41

"nove" črne cevi so rahlo mastne (zaščita pred rjo) in na nekaterih je že škaja. Za ograjo bo dovolj, da jih pred barvanjem očistiš npr. z bencinom ali nitro razredčilom oz. s čim podobnim. Najbolje pred rezanjem in varjenjem.
Za res temeljito zaščito pa peskanje in že v nekaj urah po peskanju barvanje s temeljno barvo.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čiro1950 » 14.7.2020 21:48

Vroče valjana lužena (dekapirana) pločevina

Vroče valjana lužena pločevina je pločevina z dobrimi mehanskimi lastnostmi in čisto površino. Je uporabna predvsem za izdelke pri katerih je pomemben in zahtevan lep izgled. Primerna je za naknadno prekrivanje.
čiro1950
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Deutz » 28.12.2020 21:21

..pa še to: :D
https://www.youtube.com/watch?v=ACGSzBXKONo
pa ni prav poceni... :P :P
Deutz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 28.12.2020 22:53

:o ne verjamem.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 18 gostov