STROJNISTVO.com • Poglej temo - Visokohitrostni elektromotor

Visokohitrostni elektromotor

Problemi in rešitve na področju avtomatizacije procesov, robotike, mehatronike, on-line in off-line merjenja, ...

Moderator: -M-

Visokohitrostni elektromotor

OdgovorNapisal/-a delta » 17.12.2009 15:23

Za izris konture (graviranje) bi potreboval elektromotor z visokimi vrtljaji, tam nekje med 10 do 50 tisoč. Ocena o moči(momentu, navoru) je precej nedefinirana, seveda je odvisna tudi od št. vrtljajev.... Groba ocena bi bila, tam nekje 200W. Uporaba bi bila predvsem za izris(rezkanje) konture (gravure) na mehkejših materialih (plastika, aluminij, magnezij, kevlar...)
Krmiljenje (št. vrtljajev) naj bo elektronsko, s senzorjem vrtljajev (hall), morda tudi optično.
Seveda, motor mora imeti dokaj tihi tek (kolektorski odpadejo), in po možnosti še vgrajeno stročnico za vpetje frezala.
Če obstajajo kakšni načrti bi takšnen motor izdelal sam. V samogradnji bi izdelal tudi elektronsko krmilje.

Delta
delta
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Asterix » 17.12.2009 15:43

Samogradnja takšnega motorja bo dražja od nakupa. Išči pod "Hochfrequenzspindel" (KaVo, IBAG ...)

Samogradnja krmilja (v principu je to frekvenčni pretvornik) pa pogojno.

Optični enkoder pri teh vrtljajih ni uporaben (popravite me, če se motim).

Obilo uspeha.

LpA
Asterix
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Marko73 » 17.12.2009 15:57

Sam sem elektro inžinir in delam področju avtomatike in mi nikoli ni prišlo na pamet, da bi sam izdelal elektromotor in to celo takega, da se vrti na 50.000 o/min?! Za to obstajajo tovarne, ker to so specalni motorji. Oglej si nekaj podobnega na:

http://www.alfredjaeger.de

OBstaja še cela vrsta drugih proivajacev.
Marko73
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Visokohitrostni elektromotor

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 17.12.2009 16:25

delta napisal/-a:Za izris konture (graviranje) bi potreboval elektromotor z visokimi vrtljaji, tam nekje med 10 do 50 tisoč. Ocena o moči(momentu, navoru) je precej nedefinirana, seveda je odvisna tudi od št. vrtljajev.... Groba ocena bi bila, tam nekje 200W. Uporaba bi bila predvsem za izris(rezkanje) konture (gravure) na mehkejših materialih (plastika, aluminij, magnezij, kevlar...)
Krmiljenje (št. vrtljajev) naj bo elektronsko, s senzorjem vrtljajev (hall), morda tudi optično.
Seveda, motor mora imeti dokaj tihi tek (kolektorski odpadejo), in po možnosti še vgrajeno stročnico za vpetje frezala.
Če obstajajo kakšni načrti bi takšnen motor izdelal sam. V samogradnji bi izdelal tudi elektronsko krmilje.

Delta

Mislim, da malo pretiravaš. Če znaš in zmoreš izdelati, potem tudi znaš in zmoreš sprojektirati. Sicer kupi že izdelano. Kot, če bi ti jaz naprimer rekel: prosim za načrte za mikro jedsko elektrarno, izdelal si jo bom pa kar sam, v nekaj vikendih :lol: . Malo morgen !
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a -M- » 17.12.2009 17:49

Se strinjam z @magnum44 in mislim, da je vsak dodaten komentar nepotreben.

Glede na tvoje skope podatke o samem stroju človek sklepa, da bi dal motor na že obstoječ stroj/napravo. Priporočam ti, da si pogledaš recimo: http://www.step-four.at/hp2/ kjer izdelujejo razne rezkalne stoje.Ne delam reklame za njih, samo mi je njihovo ime prvo prišlo na misel. Pri nekaterih osnovnih verzijah strojev, kjer ponudbi ni glavnega vretena, priporočajo firmo dremel (http://www.dremel.com ).Dremel ima elektronsko regulacijo z izpisom na lcd zaslonu, kar se mi zdi, da bi bilo za tvoj primer spejemljivo.
-M-
Moderator
Moderator

OdgovorNapisal/-a vostok » 17.12.2009 18:11

IBAG tipa HF80 z elektroomaro te pride nekje 30t€ (kaka dva leta nazaj smo ga v podjetju nabavili)
Drugač pa to ni samo vreteno in frekvenčnik ampak je v elektroomari še en kup drugih stvari (centralno mazanje, hlajenje,...).
Maš pa še eno podjetje v Zadru ki prav tako dela to. Mislim da se imenuje HSTEC ali nekaj podobnega.
vostok
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a hscnc » 17.12.2009 20:35

hscnc
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Avtomatizacija, robotika, mehatronika, senzorika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov