Rezkanje cevi
Moderator: -M-
15 prispevkov
• Stran 1 od 1
Rezkanje cevi
Pozdravljeni!
Že nekaj časa prebiram tale forum s pomočjo katerega sem se že marsičesa naučil tokrat pa imam en konkreten problem in sicer...
Pred kratkim sem kupil vrtalno rezkalni stroj JMD-3 z katerim sem mimogrede zelo zadovoljen, saj zadostuje mojom potrebam. Imam pa eno vprašanje glede rezkanja radijev v cev.
Pravokotno želim zvariti dve cevi premera 42.4x2 mm zato moram en konec cevi porezkati radij, tako da se bo prilegal na drugo cev.
Zanima me ali je to na mojem rezkalnem stroju mogoče in če z kakšnim orodjem se to da izvesti. Pinola ima pa MK2 konus z M10 navojem.
Za vašo pomoč se že v naprej zahvaljujem!
nero
Že nekaj časa prebiram tale forum s pomočjo katerega sem se že marsičesa naučil tokrat pa imam en konkreten problem in sicer...
Pred kratkim sem kupil vrtalno rezkalni stroj JMD-3 z katerim sem mimogrede zelo zadovoljen, saj zadostuje mojom potrebam. Imam pa eno vprašanje glede rezkanja radijev v cev.
Pravokotno želim zvariti dve cevi premera 42.4x2 mm zato moram en konec cevi porezkati radij, tako da se bo prilegal na drugo cev.
Zanima me ali je to na mojem rezkalnem stroju mogoče in če z kakšnim orodjem se to da izvesti. Pinola ima pa MK2 konus z M10 navojem.
Za vašo pomoč se že v naprej zahvaljujem!
nero
- NERO
- Novinec

Zdravo!
Če se bo zadeva uporabljala večkrat bi si naredil glavo za vpetje hss nožka,ki ga lahko v držalu premikamo po potrebi(oz. velikosti radija).Za začetek vzamemo del kjer je ostal konus ter del stebla(zlomljen ali zažgan sveder,ali povrtalo,grezilo),predstružimo na okroglo ,prilagodimo pušo,ki jo nataknemo na steblo in obojestransko privarimo.Postružimo to pušo,poravnamo ,izvrtamo prečno izvrtino za vpetje okroglega nožka,ter čelno na njo izvrtino ali dve za fiksirni vijak.Najcenejša varianta ,ali pa kar prireditev starega konusa za vpetje rezkarja.
Če se bo zadeva uporabljala večkrat bi si naredil glavo za vpetje hss nožka,ki ga lahko v držalu premikamo po potrebi(oz. velikosti radija).Za začetek vzamemo del kjer je ostal konus ter del stebla(zlomljen ali zažgan sveder,ali povrtalo,grezilo),predstružimo na okroglo ,prilagodimo pušo,ki jo nataknemo na steblo in obojestransko privarimo.Postružimo to pušo,poravnamo ,izvrtamo prečno izvrtino za vpetje okroglega nožka,ter čelno na njo izvrtino ali dve za fiksirni vijak.Najcenejša varianta ,ali pa kar prireditev starega konusa za vpetje rezkarja.
- tehno
- Sodelavec

tehno napisal/-a:Zdravo!
Najprej vsem hvala za hitre odgovore.
Glede na to da bom zadevo uporabljel večkrat, se mi rešitev z izdelavo glave za vpetje hss nožka zdi najprimernejša, pa še radij bom lahko spreminjal. Kakšen nož natančneje bi naj uporabil, glede na to da bom rezkal večinoma inox cevi?
- NERO
- Novinec

Glede na moje izkušnje z inoxom striktno uporabljam HSS ne vem pa kako ostali ampak meni se to najbolje obnese še posebno če je HSS-PM (PM-prašna metalurgija)in obilo hlajenja kot sem dejal to pri meni funkcionira vse ostalo hartmetal itd ni šlo.Morda ima kdo boljše izkušnje s HM saj pravim HSS pri meni funkcionira pa lp 
- predator3
- Strokovnjak

- Kraj: Ljubljana
predator3 napisal/-a:Glede na moje izkušnje z inoxom striktno uporabljam HSS ne vem pa kako ostali ampak meni se to najbolje obnese še posebno če je HSS-PM (PM-prašna metalurgija)in obilo hlajenja kot sem dejal to pri meni funkcionira vse ostalo hartmetal itd ni šlo.Morda ima kdo boljše izkušnje s HM saj pravim HSS pri meni funkcionira pa lp
HSS po večini uporabljajo še v klasiki in v delavnicah, kjer na razvoj ne dajo praktično ničesar...vsaj takšne so izkušnje iz orodjarn, delavnic ipd...to je iz prve roke napisano !
lp,
HM & Diamond HM je zakon!
- Tehna+
- Pripravnik

Tehna+ napisal/-a:predator3 napisal/-a:Glede na moje izkušnje z inoxom striktno uporabljam HSS ne vem pa kako ostali ampak meni se to najbolje obnese še posebno če je HSS-PM (PM-prašna metalurgija)in obilo hlajenja kot sem dejal to pri meni funkcionira vse ostalo hartmetal itd ni šlo.Morda ima kdo boljše izkušnje s HM saj pravim HSS pri meni funkcionira pa lp
HSS po večini uporabljajo še v klasiki in v delavnicah, kjer na razvoj ne dajo praktično ničesar...vsaj takšne so izkušnje iz orodjarn, delavnic ipd...to je iz prve roke napisano !
lp,
Je pa res, če ti gre z HSS potem vse dobro! zakaj pa ne, če stvar funkcionira! Da ne bo pomote! HSS še je vedno ok!
HM & Diamond HM je zakon!
- Tehna+
- Pripravnik

Drži Tehna+ povedal ti bom primer iz prve roke inox oznaka 1.4301 rezkanje 30mm globine 35mm širine govorim o bočnem rezkanju orodje (koruzni rezkar WALTER) in njihovi rezalni parametri zagotavljanje življenske dobe rezalnega roba ploščic nenormalno še da omenim dolžina reza je bila 25mm seveda v enem prehodu.Orodje premera 63mm-koruzar KATASTROFA ponovi vajo SECO-KATASTROFA s tem da omenim da je stroj bikovsko močan in so se koruzarji z njihovimi ali drugačnimi parametri razleteli pa naj bi delal na suho(njihovo priporočilo)ali pa na mokro razen drkat se nisem probal nanje ker je bilo že prepozno in so bili rezkarji uničeni adijo super tehnologija in razvoj na inoxu pri meni ni funkcioniral, ko pa sem vzel natični rezkar 63mm HR ozobje in seveda hlajenje 250 kosov do brušenja rezkarja.Kar pa se tiče ostalih materialov pa se tudi sam poslužujem rezkalnih glav in HM orodja tu se mi obnese in nikakor nisem proti razvoju ali da ne bi vlagal v naprednejša orodja mogoče včasih tudi preveč lahko pa se kdaj oglasiš pri meni in ti pokažem s kakšnim orodjem delam pa še na pivo bova šla.Ne zameri ampak dejansko se je na inoxu pri meni najbolje obnesel HSS.Pa lep pozdrav in brez zamere. 
- predator3
- Strokovnjak

predator3 napisal/-a:Drži Tehna+ povedal ti bom primer iz prve roke inox oznaka 1.4301 rezkanje 30mm globine 35mm širine govorim o bočnem rezkanju orodje (koruzni rezkar WALTER) in njihovi rezalni parametri zagotavljanje življenske dobe rezalnega roba ploščic nenormalno še da omenim dolžina reza je bila 25mm seveda v enem prehodu.Orodje premera 63mm-koruzar KATASTROFA ponovi vajo SECO-KATASTROFA s tem da omenim da je stroj bikovsko močan in so se koruzarji z njihovimi ali drugačnimi parametri razleteli pa naj bi delal na suho(njihovo priporočilo)ali pa na mokro razen drkat se nisem probal nanje ker je bilo že prepozno in so bili rezkarji uničeni adijo super tehnologija in razvoj na inoxu pri meni ni funkcioniral, ko pa sem vzel natični rezkar 63mm HR ozobje in seveda hlajenje 250 kosov do brušenja rezkarja.Kar pa se tiče ostalih materialov pa se tudi sam poslužujem rezkalnih glav in HM orodja tu se mi obnese in nikakor nisem proti razvoju ali da ne bi vlagal v naprednejša orodja mogoče včasih tudi preveč lahko pa se kdaj oglasiš pri meni in ti pokažem s kakšnim orodjem delam pa še na pivo bova šla.Ne zameri ampak dejansko se je na inoxu pri meni najbolje obnesel HSS.Pa lep pozdrav in brez zamere.
lep večer še naprej!
Peter
- Tehna+
- Pripravnik

KORUZAR SPX MITSUBISHI
Pri nas imamo koruzar, ki preverjeno in preizkušeno dela na St57 materialu 200 mm globine ter 9 mm v širino...res, da gre za 50 mm premera koruzar in ne za FI 63 mm. Na inoxu še nisem tega testiral, ampak, ker je kvaliteta VP15 TF, ki je prav tako za žilave materiale in sem ploščice takšne kvalitete preizkušal na nekaterih glavah, zaupam le tem in bi se spustil tudi na inox !!
http://www.mitsubishicarbide.com/mmc/en ... 200701.pdf
S tem, da imaš grobe ploščice, kakor tudi fine, vendar se malo komu da 34 grobih ploščic zamenjat s finimi za finiš
)
http://www.mitsubishicarbide.com/mmc/en ... 200701.pdf
S tem, da imaš grobe ploščice, kakor tudi fine, vendar se malo komu da 34 grobih ploščic zamenjat s finimi za finiš
- Tehna+
- Pripravnik

tole bi pa verjetno šlo moji niso taki teli imajo lomilce na ploščicah podobno ko natični rezkar HSS HR
lp
lp
- predator3
- Strokovnjak

Inox obdelava
INOX je zelo zahteven za obdelavo,brez hlajenja ne bo šlo dolgo -škoda orodja bo prevelika,pa rezkar mora biti dobro nabrušen,in to kakšen valčni šropar za tale premer,saj tu ni spet kako pomembna super površina ,ker je to skupaj zvarjeno,o kakšnih nožkih nima smisla kaj se mućit,ker to ni kakšen navaden material,cev mora bit precej stabilno vpeta,da ne odriva,da ne vibrira .lahko pa greš še prej z kakšnim manjšim premer predhodno ,če bodo težave.Pomik pa primeren glede na občutek.
Strojnik,ki ga zanima tudi elektronika,ter kak zakrit senzorček.
- ALG200
- Strokovnjak

15 prispevkov
• Stran 1 od 1
Vrni se na Inovativnost, podjetniške ideje in projekti
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov