STROJNISTVO.com • Poglej temo - Puščanje na mešalnem ventilu

Puščanje na mešalnem ventilu

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Puščanje na mešalnem ventilu

OdgovorNapisal/-a masinist » 21.12.2009 22:20

Danes sem opazil, da mi na mešalnem ventilu pri centralnem ogrevanju pušča voda. Sem pritegnil 4 vijake, ki držijo pokrov in je malo boljše.
Zanima me ali je kdo že razdiral ta ventil in kakšna tesnila potrebujem, da to uredim in kje jih nabavim?
Oznaka ventila: Danfoss HRE4 (DN32)

lp, masinist

Slika
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bojan1976 » 22.12.2009 7:24

Jaz sem imel že to narazen ja.

Nič ti ne bo pomagalo zategovanje. najprej je potrebno vodo izpustiti iz sistema. Če imaš kakšne ventile pred črpalko jih zapri in izpusti vodo ven iz sistema. na ta način ne boš izpustil celotne vode ven. te vijake odtegni. Znotraj je oring in en mesingasti del, kateri odpira in zapira. Če imaš samo oring ga menjaj, drugače pa se kupi in dobiš zdraven še ta mesing.

To ti je to
Z timskim delom do željenega uspeha, Black Belt Six Sigma training.
bojan1976
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a ruranka1 » 25.12.2009 9:08

To je ESBE mešalni ventil,Danfos je samo motorni pogon.pušča ti verjetno na osi in se ti izteka voda pod ploščico.Vzemi dol motorni pogon in odvij tiste vijake,ki je pritrjena ploščica,ni ti treba spuščati vode iz sistema,izpraskaj ven tisti oring in zamenjaj z novim,pa dobro namaži z mastjo,jaz uporabljam armalovo mast.
ruranka1
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a masinist » 25.12.2009 10:01

Ventil je sigurno Danfoss-ov. Saj je na njem tablica in oznaka ventila HRE4. Sem ga našel tudi v Danfoss-ovem katalogu pod to oznako. Pogon pa je Seltronov.

Res pa je, da je precej podoben ESBE ventilu, vsaj to kar je od zunaj vidno. Odlitek zgleda popolnoma enak.
Sem iskal po trgovinah komplet tesnil za reparaturo, pa niso nikjer imeli. Nasploh Danfoss-ovih mešalnih ventilov skoraj nikjer nimajo na zalogi.

Trenutno se je puščanje ustavilo. Pritisk v sistemu je verjetno padel na vrednost, ki jo ventil še tesni.

lp, masinist
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a BLABLABLA » 25.12.2009 10:58

Danfoss-ESBE. Ventil-pravzaprav je to 4 potna mešalna pipa je od ESBE ja, Ker jih ESBE dela tudi za Danfoss. Je pa ta tip ventila ESBE nehal delati pred cca 1 letom. Tako, da kar se najde pri trgovcih je stara zaloga.

Brugače pa ESBE uvaža VETO na Brničičevi.
BLABLABLA
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a masinist » 3.4.2011 12:53

Danes mi je spet začel puščati ventil. Sem odvil tiste 4 vijake in odstranil pokrov. Vendar pod pokrovom ni bilo nobenega tesnila. Pa tudi pokrov sem dal na ravno ploščo in ni raven ampak je bombiran.

Pred cca 1 letom pa sem nabavil set za reparaturo. Notri je:
- tesnilo, ki bi rekel, da gre pod pokrov
- 2x O ring
- mast.

Sedaj me zanima a naj dam tesnilo pod pokrov?
A z mastjo namažen samo O ring ali tudi tesnilo?

lp, masinist
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a masinist » 3.4.2011 15:50

Še malo poročam:
Sem dal tesnilo pod pokrov, vendar potem ni bilo možno vrteti ventila. Zgleda da je tesnilo pritisnilo ob vrteči del in je "zagrabilo".
Sem pa opazil še eno stvar. Vrteči del ima na sebi "zobe", ki pa so odlomljeni. Pa tudi razpoko ima.
Zanima me ali je možno dobiti nov samo počen del in ali ga je možno zamenjati ne da bi moral ventil odstraniti iz napeljave?

lp, masinist

Slika
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Puščanje na mešalnem ventilu

OdgovorNapisal/-a pujs » 6.1.2019 20:46

Da ne odpiram move teme..

Ali je mešalni ventil v povsem zaprti legi dovolj dihten, da vzamem črpalko iz sistema. Namreč grundfosova črpalka alpha2 mi nenehno "štrajka". Se ustavi, jo malo potolčem in spelje. Danes pa je ne moram zagnati več. Jo moram pač očistit. Uraden servis pravi, da to povzročajo nečistoče in rja v sistemu. Vse je praktično novo, drugo leto v uporabi. Nad črpalko pa imam ventil v obliki termometra, ki ga z zasukom zapreš. K sreči gre za radiatorsko linijo samo za kopalnico v kleti..

Pa menda te črpalke zelo rade "štrajkajo".

Hvala za odgovore.
pujs
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov