STROJNISTVO.com • Poglej temo - Trdokovinski rezkarji z TiAlN

Trdokovinski rezkarji z TiAlN

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a gostt » 14.7.2004 9:01

No, rekel bi, da je treba gledat širše. TiAlN je danes že preteklost, nadomestila jo je že AlTiN prevleka in pa NanoComposite. To je kompozitna prevleka sestavljena iz AlTiN in Si3N4. Pore med AlTiN kristali zapolnjujejo Si karbidi, vse se dogaja v ~1nm. Lastnosti take prevleke so poleg izjemne obstojnosti tudi zmožnost oz. obstojnost pri obdelavi do 1100 st. Celzija. No to po je že prava HSC prevleka ( TiAlN prevleka se začne razkrajat pri cca 700st celzija). Za izjemno orodje sicer ni potrebna le prevleka, ampak še kup detajlov, vse skupaj tvori novo linijo, ki smo jo poimenovali BlueCut :wink:
lp

Matjaž
gostt

OdgovorNapisal/-a Gost » 14.7.2004 20:23

Jaz pa bi vprašal, če kdo uporablja trdokovinsko orodje (svedri, rezkarji, povrtala) od firme TM Čakovec? Pri nas smo danes dobili eno ponudbo, cenovno je kar normalna. Zanima me kvaliteta, zanesljivost rokov dobave, resnost,...

lp, jani
Gost

OdgovorNapisal/-a jan » 15.7.2004 6:38

TM Čakovec????????

Niso fer, predragi, težko sploh dobiš od njih kakšno ponudbo, glede na to da si prej poslal povpraševanje jih moraš še nekajkrat opomniti ali pa srečati na kakšnem strokovnem sejmu ....pa tam je še vedno Balkan....
Če že rabiš orodje po naročilu ti iz lastnih izkušenj toplo priporočam GLOBEVNIK Kranj ali pa KOVINOS Horjul
jan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Gost » 21.7.2004 13:07

mislim da je najbolša izbira CAJHEN al pa KOVINOS
Gost

OdgovorNapisal/-a deai » 22.7.2004 8:42

No glede "Hardmetalcev" sem dosedaj ugotovil da so dalec najboljsi od Depo-ja...

Bi pa gosta kaj vec povprasal o spodaj napisanem...

No, rekel bi, da je treba gledat širše. TiAlN je danes že preteklost, nadomestila jo je že AlTiN prevleka in pa NanoComposite. To je kompozitna prevleka sestavljena iz AlTiN in Si3N4. Pore med AlTiN kristali zapolnjujejo Si karbidi, vse se dogaja v ~1nm. Lastnosti take prevleke so poleg izjemne obstojnosti tudi zmožnost oz. obstojnost pri obdelavi do 1100 st. Celzija. No to po je že prava HSC prevleka ( TiAlN prevleka se začne razkrajat pri cca 700st celzija). Za izjemno orodje sicer ni potrebna le prevleka, ampak še kup detajlov, vse skupaj tvori novo linijo, ki smo jo poimenovali BlueCut
lp

Matjaž

lp
matej
deai

OdgovorNapisal/-a Gost » 26.7.2004 9:32

prvo odgovor na Depo najbolši hardmetalovc Depo ne more biti ker ni metalurg in ga sam ne proizvaja ploščice ter palce kupuje od Bohlerita. Kot je bilo že pisano Planse Tizit je zaenkrat v Evropi zakon kar se tiče HM. Glede novih prevlek pa sem zasledil NANO, BLUE MACIG, BLUE CUT. zadnja je od platita in seveda to uprablja tudi CAJHEN iz LAŠKEGA. Prevleka se blazno dobro obnese pri materialih ki so že kaljeni in sicer od 56 hrc naprej, seveda z parvimi parametri in geometrijo rezkarjov.
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 26.7.2004 17:31

prvo odgovor na Depo najbolši hardmetalovc Depo ne more biti ker ni metalurg in ga sam ne proizvaja ploščice ter palce kupuje od Bohlerita. Kot je bilo že pisano Planse Tizit je zaenkrat v Evropi zakon kar se tiče HM. Glede novih prevlek pa sem zasledil NANO, BLUE MACIG, BLUE CUT. zadnja je od platita in seveda to uprablja tudi CAJHEN iz LAŠKEGA. Prevleka se blazno dobro obnese pri materialih ki so že kaljeni in sicer od 56 hrc naprej, seveda z parvimi parametri in geometrijo rezkarjov.

Mislim, da v tem primeru "hardmetalci od Depo-ja" ni bil mišljen samo osnovni material iz katerega je rezkar narejen, temveč rezkar kot celota. Se pravi osnovni material, geometrija, prevleka, support, know how...

Kot ste navedli, več podjetij kupuje palce od Bohlerita (jaz osebno ne vem, kje kdo kupuje), vendar pa kvaliteta osnovnega mareriala ni dovolj, da je rezkar dober, upam, da se gost s to trditvijo strinja. Tudi pri nas v podjetju uporabljamo rezkarje od Cajhna in Depoja, in so se oboji dobro obnesli, čeprav so se za fino obdelavo bolje obnesli slednji, predvsem iz razloga, da so spodbrušeni, kar pri Cajhnu zaenkrat še nisem zaledil oz. jih naredijo samo po naročilu.

lp Damjan

Lep strojniški pozdrav
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 27.7.2004 18:39

vse kakor se strinjam z to izjavoedino trdim da osnovna palica iz katere se sam rezkar naredi ključnega pomena pri vzdržljivosti in tudi točnost.
sama palica je dolžine 330mm recimo za fi 10 +0/-0,009 po
DIN ISO 286/h6 , pa tudi kvaliteta samega osnovnega materiala je pomembna. No pa ta toleranca ki sem jo omenil pa še sama ravnost palice po dožini in okroglost same palic. Pa lahko načnemo samo vpetje po domače če je osnovna palica v obliki banane jo ne vpneš točno drži na treh točkah še se bi dalo naštevati zato vedno vprašajte zastopnika o osnovnem materialu oziroma proizvajalcu. pa brez zamere lp
Gost

OdgovorNapisal/-a deai » 30.7.2004 7:30

sam se nisem poglabljal v geometrijo rezkarjev, ceprav ima depo na oko veliko bolj "mocno" geometrijo (se posebej pri kuglah)...

So me pa prepricale doloceni rezultati:

da ne bom dolgovezil o urah bom nekako poenostavil...

recimo da je faktor za zadovoljivost 1... potem bi ocenil proizvajalce takole...

stroj 18.000 rpm
vc - cca 200
princip - visokohitrostno rezkanje
Utop 54-56 HRC

globevnik:

fi 6 kugla

povrsina - 0.5
vzdrzljivost - 0.4
tocnost - 0.5
ponavljivost - 0.2 (zaradi globevnikovih kugelj smo ze kar nekaj vlozkov vrgli stran zaradi prekomerne obrabe konice)

Iscar

fi 10 kugla

povrsina - 0.8
vzdrzljivost - 0.7
tocnost - 0.6
ponavljivost - 0.6

Merkur-Garant "Diablo"

fi 6 kugla

povrsina - 0.6
vzdrzljivost - 0.5
tocnost - 0.6
ponavljivost - 0.4

Depo

fi 3 kugla (cca 50 delovnih ur do sedaj)

povrsina - 0.9
vzdrzljivost - 1.5
tocnost - 1.1
ponavljivost - 2

lp
matej
deai

OdgovorNapisal/-a Gost » 30.7.2004 11:34

To pa ne razumem, da si dal faktor 1 kot najboljši, potem so pa nanekrat
rezkarji od Depo-ta 2x boljši od 1. Imaš pa čudne kriterje primerjave. A slučajno dobivaš provizijo od DEPO, da jih tako hvališ?

LP :lol:
Gost

OdgovorNapisal/-a deai » 2.8.2004 8:26

Faktor 1 pomeni da si s tem zadovoljen ... ce pa je faktor vec kot 1 si pa nad delovanjem presenecen...

ce si ti zdi da je topic pristranski ga ignoriraj.. je pa tudi res da je cena depoja kar zasoljena, tudi nekje na faktorju 2...

lp
matej
deai

OdgovorNapisal/-a Gost » 5.8.2004 18:17

ZA REZKARJE OD MERKURJA TEŠKO VERJAMEM ZA TAKO SLABE REZULTATE NAMREČ MENJAJO JIH ZA COBELCO MISLIM DA JE COBELCO V VRHU POTEM ŠE JABRO ZAKON NIŽJE-SREDNJI CENOVNI RAZRED KAKOR TUDI KVALITETA KARNASCH DOBER MNA MICRO REZKARJIH, POKOLM DEPO FRAISHA ZGORAJ LAHKO PRIŠTEJEMO ŠE OSG POZABIL
PA NAPREJ SREDNJI RAZRED RECIMO SANDVIK PA ŠE SE BI NAŠLI PA ISCAR IMA NEKEGA POCENI KOREJCA. NO TUDI MNENJE O METANJU VLOŽKOV STRAN GLOBEVNIK NIMA ZASOLJENIH CEN VPRAŠAM VAS KAJ POMAGA POCENI ČE IMAŠ POTEM ŠKODO IN NI GA FAKTORJA KI BI IZRAČUNAL LE TO
VPRAŠAL BI VAS ČE JE KDO PROBAL CAJHNOVO NOVO PREVLEKO OTC JE REKEL DA NITI NI SLABA DELALI SO CCA 56HRC
BI PROSIL ZA ODGOVOR NAMREČ JE CENEJŠI OD GLOBEVNIKA
LP
Gost

OdgovorNapisal/-a deai » 6.8.2004 6:46

1. Glede merkurjevih rezkarjev... fant jih je zelo hvalil a se meni rezkar ni obnesel... morda je bila napaka ker sem rezkal v premehko, ampak po mojem mnenju bi se morali potem tudi drugi pri tem prekomerno obrabiti... Je pa se en problem pri merkurju... njihova zaloga... narocil sem dva rezkarja pri njih... za enega sem klicaril 14dni da sem ga dobil, za drugega mi je pa povedal da je dobavni rok 3 mesece!!!! HALO, jaz ga rabim vceraj... ISCAR, DEPO, INTEHNA... ti mi ga zrihtajo v enem dnevu... se globevnik ga v veliko krajsem casu

2. Glede metanja stran vlozkov... Problem nastane ko sem z enako "kuglo" rezkal drugi ali tretji "komad"... konica rezkarja se namrec zelo rada odkrusi... bi pa rekel da je verjetno veliko bolj kriva geometrija rezkarja kot pa material za take rezultate, kajti ko smo te iste rezkarje dali brusiti v Iscar, so se kar malce boljse obnesli...

lp
matej
deai

OdgovorNapisal/-a MM » 13.4.2006 12:04

Lepo pozdravljeni,
v roke mi je padel katalog z ogromnim stevilom razlicnih vrst rezkarjev in bi potreboval pomoc - zanima me namrec ralika med trdokovinskimi rezkarji (Hartmetallfraser) in (Vollhartmetallfraser) prevoda zal ne poznam.
Najlepsa hvala,
Matej
PS: ko sem ze pri tem, me zanima tudi razlika med rezkarjem in povrtalom. Vem, da so to zelena vprasanja. Ce obstaja kak razdelek, kjer je to podrobneje razlozeno, me napotite tja.
Vsi zacetniki so tezaki :D
MM
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a eustahije » 13.4.2006 18:06

Lepo pozdravljen na forumu!

Povezava za rezkarje in povrtala... glavna razlika je, da je rezkanje postopek odrezavanja površin, utorov za moznike, zagozde in podobno, povrtavanje pa je naknadno izboljševanje kvalitete skoznih izvrtin.
eustahije
Moderator
Moderator

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost