Napisal/-a acme12 » 30.12.2009 18:04
[quote="Žerjavar"]Kje je problem? Podan imaš premer gredi, izbereš konusno tulko in iščeš ustrezni ležaj s konusno izvrtino. Mislim, da bo enoredni žlebati kroglični ležaj cenovno ustrezen. Podano imaš obremenitev in vrtljaje - dinamična trdnost! /quote]
Lej Žerjavar, tisto kar forum avtomatsko pripiše na levi strani posta (strokovnjak in še par ključev je spodaj) ne drži ravno zame, saj nisem izobražen strojnik. Mislil sem, da sem zastavil problem tako kot se mora in kot marsikdo na tem forumu tega ne stori. Pred tem sem prebral tudi nekaj tem nazaj, kjer si zapisal: "Tistega japončka pošlji v šolo, naj se nauči dimenzioniranja ležajev. Za žlebate kroglične ležaje je dopustna aksialna sila (če ni radialne) v vsakem primeru manjša od dopustne radialne (če ni aksialne)".
S "koliko moči odnese" sem si, če trezno premisliš res napačno, predstavljavljal zadevo npr., če imaš na eni strani motor, ki ima na osi sam po sebi izhodno moč 700 W in v katerega se vpne omenjena vležajena gred-->koliko vatov se izgubi zaradi ležaja. Vem, da si vedel kaj sem hotel vprašat, samo odgovoril mi nisi oziroma si se dregnil v moje neznanje. Vseeno hvala.
Res je, da je v mojem primeru ležaj sorazmerno velik glede na majhne obremenitve, pa bi vseeno rad slišal še kakšno mnenje nekoga, ki pozna problem.
M.