STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kateri kotalni ležaj izbrati

Kateri kotalni ležaj izbrati

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Kateri kotalni ležaj izbrati

OdgovorNapisal/-a acme12 » 29.12.2009 22:38

Pozdravljeni,
Zanima me, kateri ležaj naj izberem glede na naslednje zahteve.
- gred je premera 25 mm na obeh straneh ležaja (ležaj se mora na gred montirati preko konusnega nastavka)
- aksialna obremenitev obe smeri: ca. 1 kN + manjši sunki
- radialna obremenitev: ca. 1 kN
- število obratov: 400 obr/min
- moč na osi: do 0,7 kW
- cenovno ustrezna rešitev

Bi mi kdo pribljižno znal povedati koliko moči odnese ležaj v mojem primeru.

LP Marko
M.
acme12
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 30.12.2009 7:01

Kje je problem? Podan imaš premer gredi, izbereš konusno tulko in iščeš ustrezni ležaj s konusno izvrtino. Mislim, da bo enoredni žlebati kroglični ležaj cenovno ustrezen. Podano imaš obremenitev in vrtljaje - dinamična trdnost!
koliko moči odnese ležaj
Ležaj odnese samo moč, opredeljeno kot izgube v ležaju. Moč v gredi pa se ležaja ne tiče.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a acme12 » 30.12.2009 18:04

[quote="Žerjavar"]Kje je problem? Podan imaš premer gredi, izbereš konusno tulko in iščeš ustrezni ležaj s konusno izvrtino. Mislim, da bo enoredni žlebati kroglični ležaj cenovno ustrezen. Podano imaš obremenitev in vrtljaje - dinamična trdnost! /quote]

Lej Žerjavar, tisto kar forum avtomatsko pripiše na levi strani posta (strokovnjak in še par ključev je spodaj) ne drži ravno zame, saj nisem izobražen strojnik. Mislil sem, da sem zastavil problem tako kot se mora in kot marsikdo na tem forumu tega ne stori. Pred tem sem prebral tudi nekaj tem nazaj, kjer si zapisal: "Tistega japončka pošlji v šolo, naj se nauči dimenzioniranja ležajev. Za žlebate kroglične ležaje je dopustna aksialna sila (če ni radialne) v vsakem primeru manjša od dopustne radialne (če ni aksialne)".

S "koliko moči odnese" sem si, če trezno premisliš res napačno, predstavljavljal zadevo npr., če imaš na eni strani motor, ki ima na osi sam po sebi izhodno moč 700 W in v katerega se vpne omenjena vležajena gred-->koliko vatov se izgubi zaradi ležaja. Vem, da si vedel kaj sem hotel vprašat, samo odgovoril mi nisi oziroma si se dregnil v moje neznanje. Vseeno hvala.

Res je, da je v mojem primeru ležaj sorazmerno velik glede na majhne obremenitve, pa bi vseeno rad slišal še kakšno mnenje nekoga, ki pozna problem.
M.
acme12
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 30.12.2009 18:42

Še enkrat sem pazljivo prebral začetno vprašanje, še vedno mi zelo diši po šolski domači nalogi. V takih primerih sem vedno skušal avtorja vključiti v delo, da se nekaj nauči. Po tem,kar si napisal (izgleda da malce užaljeno) sem tudi mnenja, da ti nebi škodilo, če bi pridobil nekaj znanja s tega področja. Pa naj bo po tvoje:

Ležaj tip 6006 s konično izvrtino bo vzdržal 11000 ur dela. Zraven pripadajoča konična tulka za pritrditev na gred 25 mm z matico in podložko. Potrebna moč za vrtenje ležaja okrog 15 W.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a acme12 » 30.12.2009 20:06

Žerjavar,
Res sem bil malo slabe volje zaradi tvojega prvega odgovora. Ta drugi odgovor je pa precej popoln.
Hvala
M.
acme12
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov