STROJNISTVO.com • Poglej temo - Izdelava stružnice

Izdelava stružnice

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Izdelava stružnice

OdgovorNapisal/-a PartyBoy » 10.1.2010 23:07

LP
S prijateljem razmišljava o izdelavi manjše (vendar masivne) namizne stružnice, z delovno cca 50cm. Uporabljena bi bila za struženje železa manjših premerov, pri katerih tolerance niso tako zelo pomembne. Stružnica bi bila namenjena igračkanju v domači delavnici. Obstajajo kitajske stružnice, ki me pa niti malo ne zanimajo, saj so uporabljeni nepravi materjali (obraba, lom), kvaliteta ni nikakršna,... ... sem pa tudi denarno precej omejen.

Jaz sem na strojni, prijatelj pa na mehatronični šoli. Na voljo so nama vsi osnovni stroji za struženje rezkanje, zobničenje...

Ker je projekt še v povojih sva se trenutno odločila, da zbereva gradivo, potem pa preučiva, če se bo zadeva splačala. Vsega seveda nebi izdelala sama, določene stvari bi kupila,... ...pojavila se je tudi zamisel, da bi kupila pokvarjeno stružnico za neke majhne denarje, pa jo popolnoma obnovila.

Zanima me, če ima kdo kakšne načrte stružnic ali pa kakšne povezave do njih (jaz nisem našel nič uporabnega), ker bi jih potreboval, da preučim delovanje vsakega dela posebej.

Re: Izdelava stružnice

OdgovorNapisal/-a Matej007 » 11.1.2010 7:57

pokvarjeno stružnico za neke majhne denarje, pa jo popolnoma obnovila.

To ti je najboljša in najcenejša varianta.
Samo vedi, da kvalitetna obnova stružnice lahko stane tudi preko 1000eur. To pomeni, da boš vse sam delal, samo določene dele kupoval.
Matej007
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a PartyBoy » 11.1.2010 14:48

Ma ja, samo jaz ne rabim neke hude kvalitete. Če potrebujem kaj bolj preciznega dam sosedu, ki ima pravo stružnico. To rabim za domače igračkanje, pa za izdelavo določenih delov, ki imajo malo večje tolerančno polje. Velikokrat se znajdem v situaciji, kjer bi potreboval na hitro nekaj postružit pa ne morem. Izdelavo bi s prijeteljem vzela tudi kot krajšanje prostega časa in pa kot iziv.

Stvar bi uporabil tudi kot projektno nalogo za maturo. Kot sem že omenil imam dostop do mnogih strojev in lahko naredim mnogo stvari.

Samo pokvarjene in takih dimenzij verjetno nebi dobil. Verjetno bom tiste dele, ki se jih ne splača delat kupil (glava, konjiček,...) drugo pa izdelal sam.

Bi pa prosil, če ima kdo kakršne koli načrte povezane s stružnico... ...tudi od posameznih delov...

OdgovorNapisal/-a tehno » 11.1.2010 16:38

Da bi doma izdelal stružnico za mali denar s katero bi kaj resnega postružil je skoraj utopija.Če si preračunaš strojne ure vsaj za izdelavo konjička,pa tudi ,če sam delaš bo že kar lepa cifra.Imam znanca,ki si preureja eno prastaro stružnico(torej že ima neko osnovo)pa je že zabil noter ur,da je groza.Boljši bi bil nakup stare(solidne) kot pa izdelava prototipa.Če pa je človeku to le tak izziv in veselje,potem pa res mora probat.
tehno
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a zodiac » 11.1.2010 17:10

Vse se da če se hoče. Mogoče bi šel samo na manjše dimenzije-s tem prihraniš veliko denarja. Recimo vpenjalno glavo kupiš, kupiš par zobnikov... Problem je samo pri izbiri materiala...kaj več ti pa napišem ko bom imel čas. Sem že delal nekaj podobnega.
zodiac
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a PartyBoy » 11.1.2010 17:38

Da vidim, da je potrebno manjše dimanzije. Vendar mora bit pa min 30cm delavne. Glavo bi recimo dal majhno, ker bi vpenjal največje premere 5cm. Motor bi dal en bolj švoh, recimo 0,5kw (kakšen motor je potrebno uporabiti ???). Menjalnik bi poskusil narediti sam, sicer nimam izkušenj z zobniki, ma ima pa prijatelj. Sicer bi bile 3 hitrosti dovolj (recimo 200,500,800, če bi lahko dosegel tako rezmerje). Vodilo bi bil lahko porezkan I profil... ...

@zodiac- a misliš na materjale iz katerih bi vse skupaj naredil ???

OdgovorNapisal/-a zodiac » 11.1.2010 17:58

Tule je primer ene take stružnice.
Slika
Neki je že res v tem kar pravi "tehno". Samo recimo tak koniček kot je tukaj stane recimo 15 evrov. Dve debelostenski cevi, postruženi, zrezkan utor za moznik, privarjena trapezna matica, malo trapetznega vretena,reducirna puša MK,kolut od ventila in malo pločevine.
res je da nima ravno neke togosti, svojo funkcijo pa opravlja.
Manjša glava je veliko cenejša, motor je 0,5 kW še premočan.
Zobnikov pa za to sploh nebi potreboval, za pogon vretena je za tvoj primer bolj primeren jermen.
Najpomembnejši del na stružnici so ti pa vodila. Mislima da ti I profil ne bo primeren, bolje bi bilo če bi porezkal kakšen kos sive litine...samo to so že detajli. Išči na googlu home made ali home built lathe in podobno. Veliko takšnih doma narejenih stružnic so američani tam okrog leta 1960... poišči kaj o tem.
Drugač je pa najbolje eno kopirat, sam da vse poenostaviš tako da lahko izdelaš.
Pač preprosto je najboljše.
Ti bom pa probal dobit slike ene res kvalitetno izdelane.
Aja pa še to, a misliš izdelati tudi pomike(za navoje)?
Vse je odvisno od tega koliko truda sta pripravljena vložit.
zodiac
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a PartyBoy » 11.1.2010 18:48

Hvala za pomoč.
pomik bo v celoti ročni (preprostost).

Zakaj sivo litino, a zaradi same trdote materjala ?

OdgovorNapisal/-a Herminator » 11.1.2010 20:52

PartyBoy napisal/-a:Hvala za pomoč.
pomik bo v celoti ročni (preprostost).

Zakaj sivo litino, a zaradi same trdote materjala ?

Dušenje vibracij!!!
Herminator
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zodiac » 11.1.2010 20:55

Ter togost in dobre drsne lastnosti, pa tudi masa.
zodiac
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a PartyBoy » 11.1.2010 21:33

Potem bi bilo najbolje, da kupim kos sive litine, pa porezkam. Pa verjetno je naboljše, da bo vodilo iz enega večjega kosa in ne iz dveh, kot je na klasičnih stružnicah.

Stružnica

OdgovorNapisal/-a stanislav » 11.1.2010 21:45

Fantje ,zresnite se. Bolje je, da svojo energijo uložite v kakšno drugo delo.Pa kupite kakšnjo rabljeno stružnico.Za takšnje predelave je potrebno dosti znanja materijala,pa še izdelek bo preplačan .Poslušajte me ,sem več deset let v tem delu,če prav vem da tukaj pridobiš izkušnje. Uči se raje na tujih izkušnjah.

Stanislav
stanislav
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a PartyBoy » 12.1.2010 19:41

Ma tukaj gre zaenkrat samo za razmišlanje. To temo sem odprl da dobim čimveč informacij, da lahko potem skalkuliram, če se vse skupaj splača delat. O tem da bi naredil deljujočo stružnico niti ne dvomim, malo dvomim o natančnosti in pa močno dvomim, da bi se projekt isplačal. Se mi zdi, da bo boljše, če kupim eno staro, v slabem stanju, pa jo zrihtam, pa bo stružnica boljša kot bi bila tista "domača".

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 13.1.2010 22:31

Že samo material te pride dvakrat več, kot ena malo bolj zmahana stružnica, da ne govorimo o delu ter potrebni strojni obdelavi, o konstruiranju in izrisu vseh sestavnih delov pa boljše sploh ne omenjat. Edino, če bi rad z veliko dela, veliko stroški, zelo veliko izgubo časa prišel do zelo slabe stružnice. Naučiš se lahko pa dosti tudi pri obnavljanju stare.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a PartyBoy » 14.1.2010 0:19

Sem zadnih nekaj dni malo pregledoval zadevo in sem prišel do ugotovitve, da se zadeva preprosto ne izplača. Sploh zato, ker se že za 500 evrov da dobit stružnico, ki je veliko boljša kot bi bila domača, pa naj bo to ena stara ali pa kakšen boljši kitajc. Bom verjetno stružnico kar kupil, bom pa probal dobit kakšno masivno namizno. Polatil se bom pa izdelave kakega manj preciznega in preprostejšega strojčka.

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 0 gostov