STROJNISTVO.com • Poglej temo - Vzmeti za prednapetje ležaja

Vzmeti za prednapetje ležaja

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Vzmeti za prednapetje ležaja

OdgovorNapisal/-a masinist » 18.1.2010 14:34

Za prednapetje ležaja v aksialni smeri bi potreboval vijačne tlačne vzmeti. Pritiskale bodo na zunanji obroč krog. ležaja s poševnim dotikom. Uporabljenih bo 10 vzmeti enakomerno razporejenih po celotnem obroču.
Zanima me ali morajo to biti kakšne posebne vzmeti (kalibrirane) oz. kaj podobnega? Morajo imeti enako dolžino in tudi koef. elastičnosti mora biti za vse enak. Kje jih lahko nabavim?

lp, masinist
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 18.1.2010 14:55

Verjetno je to nadaljevanje teme "zategnitev ležajev". Po moje niso potrebne nobene posebne zahteve. Izdelane so enake, z običajnim dopustnim odstopanjem.

Da boš pridobil ponudbo pa nebi škodilo, če poveš več podatkov o vzmeti, predvsem debelino žice, zunanji premer in število ovojev.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a masinist » 18.1.2010 15:38

Ja, to je nadaljevanje tiste teme.
Vzmeti še nisem geometrijsko določil. Bom pogledal kaj je standardno in izbral primerno. A je bolje dati "trše" vzmeti in jih manj stisniti, ali "mehkejše" in jih bolj stisniti?

lp, masinist
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 18.1.2010 16:02

Ne poznam podatkov, mislim pa, da bo dovolj, če bo stisk vzmeti za prednapetje kakih 3 do 5 obratov matice za napenjanje. Pravzaprav je odvisno od načina varovanja matice pred odvitjem. Med dvema položajema varovanja bi ocenil, naj bo manj kot 5 % spremembe sile prednapetja. Bi pa vzel malo močnejše, da bi jih prednapel nekje na 70 % dopustne sile.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 18.1.2010 16:29

A se za take namene ne uporablja raje krožnikaste vzmeti ?
Jih je sicer težje dobiti, vendar mislim, da so učinkovitejše od vijačnih. Tudi sam način montaže je ugodnejši. Moje mnenje, naredi pa po svoje.
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 18.1.2010 17:16

Konstruktivno je krožnikasta vzmet sigurno ugodnejša. Problem lahko nastane okrog točnosti prednapetja, ker je hod manjši.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a masinist » 18.1.2010 21:14

Nekaj podobnega sem mislil. Jaz bi dal samo 10 vzmeti. Slika je iz FAG kataloga.

lp, masinist

Slika
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a laknar » 18.1.2010 21:51

Gospodje strojniki! Mislim da je tu govora o pregrešno dragih vretenskih ležajih ,za katereje splošno znano ,daj je zelo pomembna toleranca vpetja in prednapetja ležaja ter tudi pravilna izbira
kota alfa =B ali =C ,odvisno od tega katera sila je večja aksilna ali radialna . Vzmeti morajo biti definitivno kalibrirane na določeno silo,ki pa bo odvisna koliko vzmeti boš uporabil (min.vsaj 3)in katero velikost ležaja boš vgradil ,v nasprotnem primeru bo življenska doba ležaja pri visokih obratih lahko samo 1 uro. Iz iskušen vem da so bolj zanesljive krožničaste vzmeti ,pri spiralnih lahko pride do loma vzmeti in posledično do neenakomernega prednapetja. Za krožičaste vzmeti povprašaj pri razih dobaviteljih strojni elementov kot so Klasand,Tehipex,M&M comerc....
Delo krepi duha in telo
laknar
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a masinist » 19.1.2010 0:08

Na sliki je res pricizni vretenski ležaj. Vendar jaz bom uporabil navadni ležaj s pošev.dotikom (40°). Sliko sem prilepil samo za prikaz kakšne vzmeti iščem.

lp, masinist
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a masinist » 19.1.2010 0:11

Konstruktivno je krožnikasta vzmet sigurno ugodnejša. Problem lahko nastane okrog točnosti prednapetja, ker je hod manjši.

To bi mogoče lahko rešil s tem, da bi dal npr. 3 krožnikaste vzmeti zaporedno???

lp, masinit
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 19.1.2010 7:03

bi dal npr. 3 krožnikaste vzmeti zaporedno
Lahko tudi več ali manj. Kot sem zgoraj napisal, da bi bilo prednapetje kontrolirano, se med dvema možnima položajema fiksiranja matice (odvisno od načina fiksiranja) sila prednapetja nebi spremenila za več kot (po moje) 5 %. Zaradi možnega pokanja vzmeti sem dal priporočilo o 70 % obremenitve vzmeti.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Prednapetje ležaja

OdgovorNapisal/-a Krajnčan » 19.1.2010 9:29

Pozdravljen,
poglej tule http://www.emmottsprings.co.uk/, zna biti uporabno.

Lep pozdrav
Ni lepše rožice na svet, kot je ta vinska trta...
Krajnčan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a masinist » 19.1.2010 9:41

Pravzaprav je odvisno od načina varovanja matice pred odvitjem.

Varovanje bo rešeno na brezstopenjski način. Uporabil bom eno izmed spodnjih matic.

lp,
Slika
masinist
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 19.1.2010 12:52

Kot brezstopenjsko varovanje je zame za tak slučaj najbolj sprejemljiv tretji (spodnji) načim. V takem primeru bi vzel kriterij o togosti vzmeti točnost izdelave naseda. V obzir se vzame točnost (dolžina) naseda v ohišju in na gredi ter točnost debeline vzmeti. Vem, vse je zelo točno. Prav gotovo je krožnikasta vzmet ustrezna, prav gotovo par (sem in tja obrnjen), Morda še malo dileme, ali samo po ena ali več skupaj.

No, pri spodnjem načinu varovanja je še mala dilema. Dejansko sta to dve matici z distanco glede na zategnitev malih vijakov med njima. Če je notranja matica (bližje ležaju) bolj debela, je treba za varovanje z malimi vijaki matici tiščati narazen. Če je zunanja debelejša pa vleči skupaj.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a laknar » 19.1.2010 22:40

Oprosti ker je trajalo vendar prej nisem utegnil.Kljub temu da boš uporabil ležaj z 40° kotom dotika moraš še vedno zadostit tolerančne meje prednapetosti,katere so ponavadi navedene v proizvajalčevih katalogih za posamezne ležaje, oziroma kvalitetnejši proizvajalci priložijo v embalažo ležaja tudi navodila za montažo, katera usebujejo tudi te podatke.

PS. :roll: Nikjer nisem zasledil velikosti, oz.številke
ležaja ter št. obratov!
Delo krepi duha in telo
laknar
Pripravnik
Pripravnik

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov