Živijo,
glede obračanja obdelovanca imaš dve mžnosti:
1. možnost: narediš 2 MCX datoteki - prva je s kosom v prevem vpetju, druga je z geometrijo v drugem vpetju (pač zrcališ kos osi in ga prestaviš tako, da je njegov vrh v Z0.0. Vsako od teh dveh geometrij ločeno obdelaš, dobiš dva NC programa, ki ju uporabiš za struženje prva in druge strani.
2. možnost: uporabiš funkcijo "Toolpaths/Misc Ops/Stock Flip". Ta funkcija pa ti avtomatsko obrne kos, tako, da vse naslednje opercije lahko izdeluješ na drugi strani.
Najprej sem obdelal kos na prvi strani:
Nato sem pognal funkcijo "Stock Flip". Nastaviti moraš le 3 parametre, ki so zares pomembni pri obračanju:
Ko pritisneš OK, ti funkcija obrne izbrano geometrijo in tudi definicijo surovca.
Nato obdelaš še drugo stran. Če želiš obdelovati horizontalno, potem izbereš tovrstno orodje.
Takšen kos sem dobil jaz.
OK stvar je bila res na hitro predstavljena (ne da se mi popat več slik), upam, da bo tole vsaj kaj pomagalo.
Verjetno se zna pri kakšnem parametru malo zaplesti (struženje ima malo več parametrov predvsem pri nastavitvah orodja in tu so ponavadi navečji problemi, saj mora biti orodje pravilno nastavljeno, če želimo, da stvar deluje tako, kot bi želeli). Pri frezanju je vsako orodje neke vrste vrtenina, kar zelo olajša natavitve orodja (in tudi zmanjša probleme pri nastavljanju geometrije orodja) - pri struženju pa ni tako.
LP
Primož