STROJNISTVO.com • Poglej temo - Mastercam in 5-osne obdelave

Mastercam in 5-osne obdelave

Vsi ostali programski paketi.

Moderator: -M-

Mastercam in 5-osne obdelave

OdgovorNapisal/-a hartan » 26.11.2009 21:01

Kako naj v "mastercamX" naredim, da se bo komad na sliki obračal po A-osi (tam ko je označeno s črnimi puščicami, nato pa se postavi pod kotom, da je spodnja površina ravno in rezka po Yosi ravno v smeri rdeče pšuščice?

Slika

Pa kako bi naredil, da bi krogelni rezkar rezkal po rumeno označeni površini na sliki?

Slika

Slika
Tam kjer je rdeča puščica na sliki, bi se mogo komad postavit pod takim kotom, da je orodje vzporedno z nagnjeno površino, ki je pod kotom...
Slika

Tak nekak...
Zadnjič spremenil hartan, dne 4.3.2010 20:52, skupaj popravljeno 1 krat.
hartan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pkrzic » 30.12.2009 12:30

Živijo,

oprosti, da nisem prej odgovoril, ampak nisem videl tvojega posta...

Mislim, da se da stvar brez problema narediti.

Tvojega kosa se mi res ne da modelirati in potem lepiti slike v ta thread.

Bolj fino bi bilo, če bi lahko pošlješ na mcamhelp@gmail.com, bom pogledal in poskusil narediti obdelavo, pa ti potem pošljem nazaj.

LP
pkrzic
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hartan » 31.12.2009 11:28

OK, sem ti poslal 3D model.
hartan
Strokovnjak
Strokovnjak

4-osno

OdgovorNapisal/-a Tehna+ » 1.1.2010 20:16

V CATI-ji je to naredit brez težav!! simultane 5 osne zadeve no problem!
Tehna+
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a pkrzic » 1.1.2010 20:37

Ne boš verjel!

Tudi jaz sem tole napravil v treh minutah in pol (in to v Mastercamu)...

Sploh pa - kaj ima ta tema s Catio?

LP
pkrzic
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Tehna+ » 2.1.2010 6:36

pkrzic napisal/-a:Ne boš verjel!

Tudi jaz sem tole napravil v treh minutah in pol (in to v Mastercamu)...

Sploh pa - kaj ima ta tema s Catio?

LP

S teboj nima veze nič. Nisem tebi odgovarjal oz. namenjal sporočila tako, da brez zamere! lp.
Tehna+
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a hartan » 20.1.2010 15:56

Pkrzic, link, ki si mi ga podal za Mastercam, ne dela...
hartan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hartan » 21.2.2010 22:56

Probavam po 4-oseh, da bi šlo orodje po modelu na sliki.
Slika
ampak mi gre orodje po nasprotni strani in na nasprotni strani tudi začne. Na sliki se vidi, kje gre po pravi strani (tam ko je ravni del). Zakaj se tam prestavi na drugo stran?

Vtek orodja se tudi začne na kontra strani, kot mam nastavljeno. orodje začne tam, kjer bi moglo končat. Vseeno je, če v "chain managerju" dam "reverse chain" ali "change side", orodje se vedno obnaša isto.

Pa zanima me, kje se nastavlja videz curv-linij (torej barva, debelina), rad bi, da se bolje vidijo, ker tako kot mam zaj, jih ful težko označim. Zdaj mam pod atributs nastavljeno tako, kot je na spodnji sliki, ampak so curv-i še vedno zeleni in čisto tanki, komaj vidni...
Slika
hartan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pkrzic » 22.2.2010 2:18

Živijo,

Glede debiline črt:

a si morda poskusil pritisniti tole tipko?

Slika

Če si jo, pa stvar vseeno ne dela, potem pa imamo še dve varianti (če boš delal na ta način, potem moraš EA manager izklopiti):

VARIANTA 1: Spremeni debelino obstoječim elementom:

- Izbereš elemente.
- Z desno klikneš v polje "line width" v statusni vrstici:
Slika
- Izbereš želeno debelino.

To je to.

VARIANTA 2: Nastavi debelino risanja za vse v prihodnje narisane elemente:

Namesto DESNEGA klika uporabiš LEVI KLIK v polju "line width".

Upam, da sem kaj pomagal.

LP

Primož
pkrzic
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pkrzic » 22.2.2010 2:23

Živijo,

kar pa se tiče 4-osne obdelave, pa bi te prosil za email z MCX datoteko z modelom in to operacijo, saj sedaj niti ne vemo s katero strategijo si se pripravil obdelati ta kos.
Ga bom pogledal in ti vrnem popravljenega, pa boš videl, kaj sem spremenil v primerjavi s tvojo obdelavo.

Mail je že znani: mcamhelp@gmail.com

P.S. saj ne gre za to da bi skrival znanje za te obdelave, ampak pri večosnih operacijah je toliko različnih nastavitev in pristopov k obdelavi, da bi moral za dobro razlago napisati post s "1500 besedami in milijon slikami", da bi me kdo razumel.

LP.

Primož
pkrzic
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hartan » 22.2.2010 15:36

Ja, ono tipko sem stisnil (Applay to existing entities), ampak mi ni spremenilo. Sicer sem zdaj probal tako, kot si mi napisal in je šlo. hvala.

pkrzic napisal/-a:Živijo,

kar pa se tiče 4-osne obdelave, pa bi te prosil za email z MCX datoteko z modelom in to operacijo, saj sedaj niti ne vemo s katero strategijo si se pripravil obdelati ta kos.
Ga bom pogledal in ti vrnem popravljenega, pa boš videl, kaj sem spremenil v primerjavi s tvojo obdelavo.

Mail je že znani: mcamhelp@gmail.com

P.S. saj ne gre za to da bi skrival znanje za te obdelave, ampak pri večosnih operacijah je toliko različnih nastavitev in pristopov k obdelavi, da bi moral za dobro razlago napisati post s "1500 besedami in milijon slikami", da bi me kdo razumel.

LP.

Primož

Kos sem hotel obdelat z "5-Axis multisurface". No, s tem sem prišel še najbližje, nekaj sem pa še pred tem poskušal s "Curve 5-axis", ampak tam mi je naredilo čist nekaj tretjega. Sicer ti pa pošiljam na mail...
hartan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pkrzic » 23.2.2010 2:19

Živijo,

ker je rešitev tako preprosta, ti odgovarjam kaj tukajle.

Mislim, da si vse super naredil, le ene stvari nisi vedel (saj je tudi nikoli nismo omenili) - pri večosnih obdelavah je zelo pombna tudi usmerjenost normale površine.

Normale vseh površin morajo biti usmerjene v tisto stran, na kateri želiš imeti orodje.

Torej:

Pri tebi je orodje rezalo po notranji strani namesto po zunanji, ne glede na to, kaj si napravil s parametri:

Slika

Če izbereš funcijo "Edit/Change normal" in klikneš na površino, boš videl, da je normala usmerjena v napačno stran.

Slika

Če pa še enkrat klikneš, se bo normala obrnila v želeno smer.

Slika

Če sedaj še enkrat regeneriraš obdelavo, boš dobil tole:

Slika

Kaj pa tvoja druga operacija? S svojim dosedanjim trudom si dosegel tole:

Slika

Kot vidiš, je tudi tu tvoja normala obrnjena v napačno smer.

Slika

Če ji zamenjaš smer in še enkrat regeneriraš operacijo, potem dobiš tole:

Slika

Seveda moraš pogledati usmerjenost normal vseh površin, katere si uporabil pri izdelavi 5 osne obdelovalne operacije.

Pa še nekaj. Opazil sem, da si uporabil Curve5axis in 5axis multisurface operaciji. Jaz osebno raje uporabljam Advanced Multiaxis strategije. Res imajo malo več parametrov, vendar delujejo bolje kot klasične 5 osne obdelave (vendar za začetek so tudi klasične 5-osne strategije kar v redu).

Lp

Primož
pkrzic
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hartan » 23.2.2010 16:29

Ja, zdaj mi dela vse, tako kot sem si zamislil... To bi lahko zabil par dni, pa sam nebi porajtal... Res hvala za odgovor.
hartan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hartan » 24.2.2010 20:37

pkrzic napisal/-a:
Pa še nekaj. Opazil sem, da si uporabil Curve5axis in 5axis multisurface operaciji. Jaz osebno raje uporabljam Advanced Multiaxis strategije. Res imajo malo več parametrov, vendar delujejo bolje kot klasične 5 osne obdelave (vendar za začetek so tudi klasične 5-osne strategije kar v redu).

Lp

Primož

Ja, saj Pri "5axis multisurface" strategiji sem šel pod "Advenced multiaxis". Potem pa sem izbral ono prvo varianto (tista plava škatla).
Slika

Mam pa en problem pri nastavljanju poti orodja, pri "5axis multisurface" ne znam vredu (ali se pa ne da na tak način) korigirati poti orodja po širini. Pri "Curve 5axis" se da enostavno nastavit pod "Cut parameters/tool control" in nato pod "Compensation direction" poravnam levo ali desno s polmerom orodja. Pri tej iz "Advenced multiaxis" pa sem probaval nekaj pod "Tool axis control",ampak če nastavim, da jemle sredino, mi gre po sredini, če pa dam varianto "at radius", mi ga pa poravna, ampak gre orodje toliko niže, kolikor je radius rezkarja. Če vzamem pa navadni palični rezkar z ravnim dnom, mi ga pa poravna in seveda ne gre v globino. A tako to pač je, al se da še kje nastavit to?

A se da to kaj nastavljati pod "gauge check"?
hartan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hartan » 24.2.2010 21:14

Ja, že dela, vidim, da je ta zavihek "Gauge check" namenjen prav temu (vsaj kolk sem do zdaj nagruntal).

Torej to konkretno sem mislil:

prej:
Slika
potem:
Slika
Na drugi sliki je pot orodja za polmer orodja odmaknjena od stene. Je blo treba le označit željeno steno.
hartan
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostali programski paketi

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov