STROJNISTVO.com • Poglej temo - TIG, taljenje konice...

TIG, taljenje konice...

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a Demz » 2.3.2010 17:30

Klikneš vmes še enkrat pa je!

Tudi jaz sem začel na Iskrinem TIGu pred sto leti in je bilo prav fino, ko si lahko vse s potenciometrom skrajno enostavno nastavil. So se pa pojavljali drugi problemi, kot npr. prezasičenje transformatorja za HF vžig in zato začetek varjenja z maksimalnim tokom, kot ga sploh aparat premore. Si lahko predstavljaš, kaj ti naredi z 1mm debelo NR pločevino, ko variš pult ali napo! Iskra kot proizvajalec pa tega ni znala odpraviti.
In sedaj imamo praktično vsi razne Froniuse, Kemppije, Lincolne, itd.

V glavnem : če elektroda noče vžigati, jo je treba nabrusiti. Za varjenje NR jekla ni elektroda nikoli dovolj ostro nabrušena, zato se je treba navaditi pravilno delati z njo.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 4.3.2010 8:29

Zanimvo..

Kdo pa odžge pločevino, vf trafo ali delavni ?

A nihče ne ve, čemu nastavitev začetnega toka med varjenjem Inoxa ?

Če kliknem vmes med hlajenjem in zaščito za podaljšanje argona a ne bo spet vzpostavil obloka ?

Sicer verjamem da je veliko boljših aparatov samo za 400€ in še nekaj malega za popravilo se mi zdi kar vredna mašina, pa tud omejitev prostora nimam :) ... za igranje v delavnici in varjenje raznih konstrukcij za hobi (vetrnice, TČ...) je kar spodobna mašina.

Še eno vprašanje ? A si kdaj varil z njim aluminij ? Sicer sem se igral samo pol ure z modro elektrodo (izmenični tok) in precej tanko pločevino (profil od keramike - zaključna letva, ker drugega ravno v nedeljo nisem imel). Nastavljal kot zmešan in mi je uspelo natrediti samo en normalen var, pa še to nastavitev si nisem zapomnil :( ... Je pa ogromno odvisno od nastavitev, sicer šprica, dela luknje...

A je kakšno splošno groba nastavitev med razmerjam pavza in tokom pulza ter spodnjo in zgornjo mejo napetosti (štirje gumbi na zgornji levi strani) ? Če se ne motim je širina pulza delovni tok, širina pavze pa čiščenje ?

lep pozdrav Jože
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a TaGo » 10.3.2010 11:33

Pri aluminiju je potrebno vedeti, da na njem nastane oksidna plast, ki je taljiva pri mnogo višji temperaturi kot sam aluminij, ki je taljiv že pri 660 stC. S tem aparatom nisem nikoli varil aluminija, vendar mislim, da bi se dalo, če bi si vzel čas in se poigral z nastavitvami. Aluminij se vari čisto preprosto, ni neke bistvene razlike, razen, da je tok izmenični, pa talina, ki jo gledaš, se majčkeno manj razločno vidi kot pri drugih kovinah.
Še nekaj, ko končaš z varjenjem je treba počakati in držati šobo nekaj časa na istem mestu, kjer si končal zvar, da se zvar ohladi v zaščitni atmosferi. Pa tudi dodajni material naj bo med varjenjem vedno v zaščitnem obloku, tako dobiš res lep in čist zvar (je pa treba vaje/prakse za daljši zvar). Koliko časa pa pustiš tok, je pa odvisno s koliko amperaže variš. Po moje je okej za večino varjenj, če imaš nastavljeno spuščanje plina še kakih 6-8 sek po izklopu obloka. 8)
TaGo
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 11.3.2010 8:10

Hvala.

Saj teorija kar gre, tudi kako začeti in končati zvar in vse podobnosti, z tem aparatom seveda gre, saj ima vse nastavitve za izmenični tok, jasni so mi problemi z oksidi, konec koncov sem končal strojni faks...

Problem pa je v tem da naše de**lno šolstvo tišči v teorijo praksa pa je nekje daleš stran. Ravno kolega je jamral, da bo končal magisterij z varilstva in naj bi bil kontrolor nad varilci, v življenju pa še ni potegnil vara... Prava zadeva so ravno praktični detajli....

Kolikor mi je jasno je ena smer toka pentracija (čas impulza) druga pa čiščenje -trganje oksidov(čas odmora), ter razmerje med tokom pentracije in tokom v odmoru. Odmor je mišljen zamenjana polariteta... Zanima kakšna naj bi bila groba praktična vrednost ..

Vrednosti so nastavljive med:
odmor: 0,2-0,7s
impulz:0,2-0,7s
frekvenca impulzov 0,7-2,5hz
tok pentracije in čiščenja: 25-270A
toleranca +-5%

Zanimajo me predvsem praktične nastavitve, predvsem razmerje med čiščenjem in pentracijo...

l.p. Jože
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 11.3.2010 10:48

glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a TaGo » 12.3.2010 1:45

mogoče bo tudi kaj pomagal tale naslov, če si že šel čez pa brez zamere :)

http://classic.artsautomotive.com/HowToWeldAluminum.htm

Drugače pa, čisto iz praktičnega vidika, poskrbi, da boš pri varjenju v kar najbolj udobnem položaju. Plini pri zgorevanju so škodljivi, zato zračenje / sesanje ni odveč. Predgrevanje materiala nikoli ne škoduje, sploh za aluminij, le ta pa mora biti čist (kak aceton) in skrtačen le z eno, za Al namenjeno, žično krtačo (stainless steel). Mi smo imeli za podlago kovinsko ploščo (mizo), na kateri si lahko po mili volji vrtel in obračal kos. Nujno pa se moraš zaščitit pred UV žarčenjem, jaz sem mel haljo čisto obšlesano, sem pa že videl ljudi, ki so bili dejansko opečeni kot 'sunburn' po vratu, rokah v manj kot dveh urah varjenja. In to ful.

Za nastavitve bom pa malo pobrskal, ker takole ''na uč'' bolj težko. Pa lepe zvare voščim. 8)
TaGo
Novinec
Novinec

Prejšnja

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov