STROJNISTVO.com • Poglej temo - Rezkanje

Rezkanje

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Rezkanje

OdgovorNapisal/-a En novinec » 25.8.2004 17:22

Živjo!

Zanima me nekaj kar je vsakemu resnemu strojniku samoumevno - kako poteka rezkanje oz. abc rezkanja na univerzalnem rezkalniku, ne CNC. Stroje že nekako poznam, ne pa kako delati z njimi. Npr. Prideš v delavnico imaš stroj in en obdelovanec na katerem bi naredil kakšen utor, ga malo odrezal, naredil kakšno navojno izvrtino ipd. Pa prosim naj se zadeva začne z: "Prižgeš stroj..." oz. če je kaj pomembnega prej.

Takih stvari ne najdem napisanih nikjer, še manj so jih pa povedali na FS kjer je bilo bolj pomembno kaj se bolj splača AWJ al LASER, ma hallo!? čeprav je tudi to pomembno, ampak najprej osnove.

LP, D :roll:
En novinec

OdgovorNapisal/-a CAM » 25.8.2004 18:05

ha,ha, kot večina, no tudi jaz nisem blestel :D
jaz bi ti priporočal, da se nekje dogovoriš in si en mesec čeprav zastonj v proizvodnji in hodiš z zvezkom okrog v katerega si boš pisal stvari, ki ti jih bojo povedali delavci na določenih strojih. nekaj bo seveda tudi zajebancije, naučil se boš pa bistveno več kot iz vseh napisanih knjig in bistroumnih predavanj na takih ali drugačnih šolah

lp
CAM
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a mitja_p » 25.8.2004 21:30

Vzemi najprej kakšno knjigo za srednjo šolo, potem pa kakšno odrezavanje, knjiga ki jo imajo na faksu v knjižnici.

Tudi jaz nisem neki ekspert, sem pa že delal na rezkalnem stroju, v srednji šoli.

Pomembne točke pa bi bile:

1. Material, ki ga želiš rezkati.
2. Orodje s katerim boš delal, navezuje se tudi na material, ki ga želiš obdelovati.
3. Naprimer rad bi naredil utor na neki plošči. Ko imaš orodje, izbereš glede na zmožnosti stroja, glede na orodje vrtljaje s katerim se bo rezkalo vrtelo in pomik mize.
4. Pred rezkanjem moraš določiti pozicijo obdelovanca, to storiš tako da se z orodjem dotakneš obdelovanca, med vrtenjem orodja, intako nastaviš skalo kje se sploh nahajaš.
5. Čas je za rezkanje!!!

No ja, upam da bo kdo kaj popravil ali dodal!!!!

Sicer pa se strinjam s tem, da greš nekam delat na rezkalni stroj, v enem tednu boš obvladal, potem pa še teorijo dodaš!!!
Problemi v strojništvu so zato, da jih rešujemo!
mitja_p
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Gost » 26.8.2004 9:00

Berem to debato pa mi nekaj ni jasno. Hodil si na SF potem pa sprašuješ
kako se rezka. To se ponavadi uči v poklicni ali srednji šoli za strojništvo.
Po mojem mnenju ti ne bo treba rezkati ali stružiti, če imaš diplomo.

LP
Tehnik z 20 leti prakse :wink:
Gost

OdgovorNapisal/-a En novinec » 26.8.2004 12:32

Anonimno napisal/-a:Berem to debato pa mi nekaj ni jasno. Hodil si na SF potem pa sprašuješ
kako se rezka. To se ponavadi uči v poklicni ali srednji šoli za strojništvo.
Po mojem mnenju ti ne bo treba rezkati ali stružiti, če imaš diplomo.

LP
Tehnik z 20 leti prakse :wink:

:) Diploma je zame le list papirja, ki ga rabiš za it iskat službo, če delaš na svojem ti bolj malo koristi. Res je da sem in še hodim na SF in to je že moj drugi faks, ampak to sploh nima veze, ker nisem hodil na srednjo strojno tega ne znam, da SF niti ne omenjam, sem pa dobil teoretično podlago - da ta stroj obstaja.
Ker pa v kratkem nameravam ta stroj kupit bi rad kakšen koristen nasvet da bom vedel kako se zadeve lotit, prakso bom pa že dobil.
Saj ne mislim nikomur krast službe, bi pa rad znal realizirat svoje zamisli iz papirja v prakso.
En novinec

OdgovorNapisal/-a Gost » 26.8.2004 13:11

Imam boljšo idejo. Kupi si stroj, zaposli rezkalca s prakso na NC strojih,
ti pa konstruiraj on bo pa tvoje ideje pretvoril v kose. Vsega ne boš zmogel sem ali pa boš v delavnici od 6 h do 22 h in to vsak dan!

LP
:wink:
Gost

OdgovorNapisal/-a En novinec » 26.8.2004 13:18

:D Ja nekoč bom že zaposlil nekoga ki bo to delal namesto mene, trenutno bom pa komaj zbral sredstva za stroj in opremo, kje šele da bi koga zaposlil - NI TOK DNARA!

Mim grede kaj pravite na Knuth stroje, kakšno mnenje prevladuje za to firmo? http://www.knuth.de/frameset_eng.htm

lp.
En novinec

OdgovorNapisal/-a Gost » 26.8.2004 14:24

Živjo!
Še nekaj mojih nasvetov:
1. Najprej si dobro oglej izdelek, ki ga želiš izdelati, ter ugotovi, katere dimenzije morajo biti točne in katere mere so odprte.
2. Glede na obliko izdelka določi tehnologijo izdelave le-tega (potrebna orodja, mazanje...) in način vpetja, (priporočam čim manj prevpenjanj, če je možno naredi vse v enem vpetju).
3. Sam običajno najprej izdelam vse luknje, tudi tiste za vhod rezkarja (da se ne vkopavam v polno). Za stružene ali povrtane luknje pustim dodatek.
4. Grobo rezkanje žepov, utorov... Na klasičnih rezkalnih strojih se izogibaj istosmernega rezkanja!!!
5. Fino rezkanje
6. Struženje in povrtavanje izvrtin.

Na klasičnem stroju sam običajno ne uporabljam VHM frezal, ker jih takoj zje**m temveč HSS. Ne pretiravaj z vrtljaji, glej špene in poslušaj, ter opazuj, kaj se med rezkanjem dogaja.

Lep pozdrav.
Gost

OdgovorNapisal/-a franca » 26.8.2004 15:23

Dober nasvet nekoga, ki se spozna na zadevo !!!

Se pa pridružujem mnenju gosta, da raje zaposli dobrega rezkalca s prakso in takoj začni z delom. Drugače bo trajalo kar nekaj mesecev preden boš prodal svoj uporaben izdelek.
Rezkanja se ne naučiš čez noč, razen če boš rezkal samo kocke.

Lp
franca

OdgovorNapisal/-a En novinec » 27.8.2004 11:17

Ni toliko dela da bi zaposlil majstra, če pa bo kdaj stekla serijska proizvodnja bodo zapeli CNC stroji.

A kdo ve če so KNUTH stroji o.k.??

lp.
En novinec

OdgovorNapisal/-a Gost » 29.8.2004 19:28

KNUTH - za tak dnar ni bolšga. Poznam kooperanta ki ima KNUTH CNC center in je z njim izredno zadovoljen, dela vsak dan 16 ur in to že dve leti pa še ni crknu.

LP D
Gost

OdgovorNapisal/-a En novinec » 30.8.2004 11:01

Kaj pa če namesto navadnega rezkarja sežem malo bolj v žep in kupim rabljen CNC rezkar oz. manjši nov CNC rezkar kot je npr. tale slovenske sestavitve DIVERSE design Y1
Slika

http://www.diverse-gb.si/cnc.htm

Ali je delo na tem stroju "lažje" oz. ali potrebujem predznanje dela na navadnem rezkarju?
A kdo pozna to firmo DIVERSE design?

lp :-?
En novinec

OdgovorNapisal/-a franca » 30.8.2004 14:14

Vidim , da neke natančnosti ne rabiš in predvidevam (glede na izbiro stroja), da boš rezkal večinoma aluminij, v skrajnosti tudi baker, za kaj drugega pa ta stroj ni zmožen !
Tukaj pa sedaj nastopijo druge težave. Potrebno bo znanje programiranja (tudi 3d modeliranja, če se boš ubadal s 3d rezkanjem),pri tem pa moraš poznati vse parametre , ki so potrebni za izdelavo nc kode ! Te pa večinoma dobiš s prakso.

Iz tega sledi, da boš za izdelavo prvega uporabnega izdelka potreboval še več časa.
Se pravi, da se nakup ne splača, če vsega tega ne obvladaš, razen če imaš višek denarja.

lp
franca

OdgovorNapisal/-a en novinec » 30.8.2004 16:09

Kar se tiče dela na računalnik, modeliranja in programiranja ni noben problem imam za sabo računalniški faks in se veliko ukvarjam z tem tako da tu ni problemov. Zanima me koliko je treba vedeti o navadnem rezkanju da se lahko dela z CNC. Seveda za to obstajajo tečaji.

Kar se tiče stroja proizvajalec pravi da je namenjen rezkanju jekla in vsega ostalega, glede natančnosti se mi pa zdi resolucija: 0.002 mm dokaj natančna glede na ostale veliko dražje stroje. Za začetek se mi zdi stroj kar primeren, ko bom rabil bom pa kupil večjega. Zanimalo me je le mnenje nekoga, ki to firmo pozna.

Kar se tiče denarja nimam ga višek bi ga pa rad dobro naložil.

Kar se tiče časa ga mam toliko kolikor bo potrebno.

Kar se tiče "franca" a si vedno tak pesimist/ka ali sem se ti z čem zameril? ker so tvoja mnenja vse prej kot spodbudna, kaj pa ti meniš da bi denar raje porabil za en fajn dopust, me zanima kam se pride z takim mišljenjem.

lp
en novinec

OdgovorNapisal/-a franca » 30.8.2004 17:06

Ma kaka zamera neki ! Kam bi pa prišli ! Nasveti so čist dobronamerni.

Težko pa je svetovati nekomu, ki ne ve kaj bo delal in kateri stroj bo uporabljal (med klasiko in pa cnc pa je le razlika).
Daj povej kaj boš delal, kakšni bodo komadi, material itd.
Dost lažje bo svetovat.
Glede natančnosti pa je tako: vsi novejši cnc stroji so zmožni pozicioniranja na 0.005 mm, boljši se manj, razlike se potem vidijo v obdelanih komadih. Tu pa potem prihaja do velikih razlik.

Vsekako je potrebno denar pametno investirat. Tudi dopust se včasih pokaže kot pametna investicija ! :D

lp
franca

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 28 gostov