STROJNISTVO.com • Poglej temo - AutoCad dilema

AutoCad dilema

Hiter za učenje, enostaven za uporabo, celovita rešitev.

Moderator: -M-

AutoCad dilema

OdgovorNapisal/-a Gost » 31.8.2004 14:06

Za sebe lahko rečem le to, da je bila najboljša stvar, ki sem jo naredil že pred leti to, da sem opustil AutoCad. To je sistem, ki res nekaj malega omogoča na 2D nivoju. V bistvu nadomešča svinčnik in redirko, nato pa še recimo tehnično risarko za tuširanje naprimer.

Ker se preživljam s projektiranjem, prav gotovo ne bi uspel od leta 1989 do danes obstati na tem področju, ki je dokaj zahtevno.

Živimo v času post industrijske družbe, kjer ni prostora za tehnološko manj napredne. Poznam celo vrsto orodjarjev, ki so zmigovali z rameni, potem ko sem omenil 3D konstrukcijo in NC programe. Danes jih veliko od teh ne dela več. So prepozno spoznali svojo zmoto. Čas jih je odstranil kot ne konkurenčne partnerje.

In več od tega. Prihaja doba masovne uporabe 5 osnih obdelav na ustreznih NC centrih, saj samo 3D model še nič ne rešuje. Je zgolj digitalni zapis nečesa.
Gost

OdgovorNapisal/-a Lukec » 1.9.2004 7:47

Lahko rečem, da se strinjam s teboj, čeprav je moj staž v konstruiranju bistveno krajši. Sam sicer ne delam na področju orodjarstva, ampak nima veze, razmere so podobne tudi na drugih področjih strojegradnje. Čeprav sem še dokaj mlad sem delal že na kar nekaj modelirnikih, okvirno poznam FEM in CFD. V podjetju v katerem trenutno delam se tridimenzionalno modeliranje šele dobro vpeljuje. Toda gre samo za tridimenzionalno modeliranje in nič drugega.
Dejstvo je, da je potem predstava lahko res nekoliko boljša (sploh za iste, ki nismo nikoli poslušali opisne geometrije in podobnih stvari). Tudi delavniško dokumentacijo je potem enostavneje izdelat. To pa je tudi vse. Saj nekaj je, ni pa mogoče niti dvajset procentov tistega kar recimo omogočajo povprečno napredni sistemi.
Mladi imamo mogoče tukaj eno majhno prednost, ker nismo obremenjeni s prejšnjim načinom dela. Seveda pa smo zelo omejeni s tem da naše idejo običajno ne najdejo ušes.....in verjemite mi, da niso vse slabe! Zakaj to pišem.......ne gre za kritiko ACAD. Gre za to, da se v našem okolju novosti še vedno zelo, zelo težko sprejemajo....in novi načini mišljenja prav tako! ACAD je bil novost nekoč. Danes ni več!
Luka
Lukec
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Gost » 1.9.2004 10:33

Jaz delam po principu: 3D model ---> 2D dokumentacija
---> Iges, Step...
---> NC programiranje
---> Modeliranje elektrod
---> 2D+3D obdelave (kosi+elektrode)
---> NC el. erozija+žična er.

Treba je izhjati iz 3D modela, sicer je hitro kaj narobe (orodja za AL in plastiko). Sama 2D dokumentacija pa lahko služi samo za pomoč delavcu
na strju (0 kosa...)

LP :)
Gost

OdgovorNapisal/-a Lukec » 1.9.2004 11:00

Se strinjam, saj je na kakršenkoli drug način precej riskantno. Kako rešuješ probleme z verzijami in popravki? Ali uporabljaš kakšen PDM sistem?
Luka
Lukec
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na ProEngineer Wildfire

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov