STROJNISTVO.com • Poglej temo - Samogradnja toplotne črpalke

Samogradnja toplotne črpalke

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a zuti » 25.3.2010 13:16

Jože, meni je načeloma čisto vseeno (če bi se dobili), kje bi naj to bilo. Trenutno sva dva kandidata (iz štajerske metropole) ki imata oba zelo rada cviček :D , in oba tudi "žejna" kakšne debate okoli stvari, ki jih premlevamo na forumu. Se mi pa vseeno zdi malo nerodna zadeva, da bi se "povabili" k tebi v zidanico na vino in "informativni dan" in ti naredili nepotrebni strošek - brez plačila. Torej kar se mene tiče, je "zmenek" lahko kdaj ti najbolj odgovarja. Jaz sem za (cviček :D ).
zuti
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Tamy » 25.3.2010 14:03

Tudi jaz sem za, ce seveda smem pristaviti svoj loncek, glede na to, da sem bolj nov v tej druscini. Bi pa predlagal, da se Jozetu oddolzimo za gostoljubje tako, da zberemo za kakega pujska ali kaksno drugo meseno zadevscino!
Clovek se celo zivljenje uci! Tamy
Tamy
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a snake » 25.3.2010 20:17

Tamy napisal/-a:Tudi jaz sem za, ce seveda smem pristaviti svoj loncek, glede na to, da sem bolj nov v tej druscini. Bi pa predlagal, da se Jozetu oddolzimo za gostoljubje tako, da zberemo za kakega pujska ali kaksno drugo meseno zadevscino!

V tej temi je že padla ideja na podobno pobudo pred kakšnim letom+, pa potem ni bilo nič (ko sem spraševal: "Kje so čevapi... :D").

Sem pa takoj "ZA", le povejte dovolj zgodaj (3 tedne+), da lahko poplaniram zadevo in da malo "shujšam", da lahko nato kaj pojem in spijem .
:D :lol:
To je moj pogled, ni pa nujno, da je dober!
Snake (vas opazuje)! ;-)
snake
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 26.3.2010 8:06

Marec je že konec. Kaj pravite na konec aprila ali začetek maja, nekako spada zraven da je zunaj malo toplo in zeleno :) Dejmo določit datum da se potem nema izbjegavanja.... :)

Mislim da bo bolj varianta ribe, cevapi, pleskavice in pasja radost, ker imam rostil z granita cca 55x55cm :)

Ce pa je posebna zelja imam 30m stran tudi kolega kamin za odojka :)

Sicer pa lahko začnete prinašat salame... Včerej končno dobil senzor vlage. V pol urce dvignil vlago iz 55 na 82 % :) Še zadnja stvar ki me je zavrkavala v kleti.... Najprej sem porabil par jurjev da sem odkopal in izoliral celo zidanco zaradi vlage v bivalnih prostorih, posledica je suha klet... Nikol ni za vse prou :(

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

l.p. Jože
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zuti » 26.3.2010 8:36

Pa kam sem se jaz namenil na debato ??? Mogoče se bom raje preselil :D . Koliko vidim, mi nič ne bi manjkalo......no ja, mogoče kakšen kos kruha :lol: .
Meni je načeloma vseeno kdaj - če se bomo videli - bi pa bilo dobro, da bi malo popazili na vreme, drugače so čevapi lahko preveč sočni :D. Pa kraj, kam moram(o) priti bi tudi bilo dobro vedeti. Si zamisliš, da bi odpirali na silo vse zidanice na Dolenjskem, ter jih primerjali s fotografijami :D .

LP zuti
zuti
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 26.3.2010 9:53

He he

45°44`20.48" N
15°06`45.40" E

Slika

Slika

He he , pa še ženska te ne sil na sprehod... No ja 2x je probala, pa se ne spomnm kak sem domou pršel :) Vsak zamer če ne probaš njegovega, na sliki pa je samo cca vidno 0.2% zidanc na tem hribu, in če je samo 2% ljudi gor je to že velik problem...

l.p. Jože
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

ZUNANJA ENOTA in PODTALNICA

OdgovorNapisal/-a mrombi » 26.3.2010 10:02

Malo čuden naslov, ampak bom malo razložil.

Na parceli imam zelo visoko podatlnico.
Letošnjo zimo ob najhujšem mrazu je imela podtalnica 9C.

Cilj mi je, da bi standardno zunanjo in notranjo enoto uporabil za ogrevanje in bi bilo zelo malo predelav.

Poznam razne izmenjevalce PLIN/VODA itd. Ampak to že pomeni kar konkreten poseg v samo napravo.

Kaj pa če bi pri nizkih temepraturah samo ustavil ventilator in po zunanjem zračnem izmenjevalcu spuščal vodo, ki bi potem odtekala prosto.

Ko bi zunanja temepratura presegla temperaturo podtalnice za 5C (pač ko bi se ze splačalo), bi pa se uporabljal zrak. Se pravi motor za ventilar bi spet deloval, crpalaka za vodo pa ne. Voda pa bi že itak sama odtekla.

Kako je z zivljensko dobo takega izmenjevalca?
mrombi
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: ZUNANJA ENOTA in PODTALNICA

OdgovorNapisal/-a sassapo » 26.3.2010 10:44

mrombi napisal/-a:Malo čuden naslov, ampak bom malo razložil.

Na parceli imam zelo visoko podatlnico.
Letošnjo zimo ob najhujšem mrazu je imela podtalnica 9C.

Cilj mi je, da bi standardno zunanjo in notranjo enoto uporabil za ogrevanje in bi bilo zelo malo predelav.

Poznam razne izmenjevalce PLIN/VODA itd. Ampak to že pomeni kar konkreten poseg v samo napravo.

Kaj pa če bi pri nizkih temepraturah samo ustavil ventilator in po zunanjem zračnem izmenjevalcu spuščal vodo, ki bi potem odtekala prosto.

Ko bi zunanja temepratura presegla temperaturo podtalnice za 5C (pač ko bi se ze splačalo), bi pa se uporabljal zrak. Se pravi motor za ventilar bi spet deloval, crpalaka za vodo pa ne. Voda pa bi že itak sama odtekla.

Kako je z zivljensko dobo takega izmenjevalca?

Pozabi, voda bi ti na izmenjevalcu zamrzovala, tj. prišlo bi do lokalnih zamrznitev, katere bi se nezadržno razširile na celoten izmenjevalnik. Rezultat. popolnoma zamrznjena zunanja enota, COP -1 , velika verjetnost okvare kompresorja :-?
dobre teoretične rešitve so lahko v praksi neumne www.klimasapo.si
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sassapo » 26.3.2010 18:40

glavca1 napisal/-a:He he

45°44`20.48" N
15°06`45.40" E

Slika

Slika

He he , pa še ženska te ne sil na sprehod... No ja 2x je probala, pa se ne spomnm kak sem domou pršel :) Vsak zamer če ne probaš njegovega, na sliki pa je samo cca vidno 0.2% zidanc na tem hribu, in če je samo 2% ljudi gor je to že velik problem...

l.p. Jože

še datum in uro :D
dobre teoretične rešitve so lahko v praksi neumne www.klimasapo.si
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 29.3.2010 6:33

Sobota 8. Maj. Ura po želji :)

Po moje bo zagotovo že toplo, 1. maja pa bo verjetno marsikdo kam šel....

l.p. Jože

... Prijave kar tukaj... :)
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a damo » 29.3.2010 13:47

Jože, tudi jaz bi se oglasil na 2deci, če lahko. Pa kake čevape seboj prinesem (verjetno bi bil greh, da s sabo prinesem pletenko....)

lp, damjan
damo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zuti » 29.3.2010 17:41

Jaz sem ob 9h tam (tu), do 10h se ga vlijem, ob 11h že spim........................šalim se :lol: . Kar se mene tiče lahko, ni problem. Bilo bi pa dobro, da se nekako dogovorimo, da če že, ne nosimo vsak isto - pa da bo na koncu vsega preveč. Še najbolj pa bi mi bilo všeč, če ne bi Jožeta obremenjevali brez veze, ker bi nam tako pasalo. Po moje je že dovolj, da nas je povabil na "svojo zemljo v njegovo zidanico" na kozarček in klepet, ne pa da si sedaj iz tega naredimo ne vem kakšno zabavo in mu nadanemo nepotrebnega dela in skrbi.

LP zuti
zuti
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 30.3.2010 6:33

He he...

Jaz imam povprečno zakurjen roštil 4x tedensko (sobota in nedelja obvezno).... tako da je to pri nas bolj rutina kot obremenitev... :)
Slika

Slika
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zuti » 31.3.2010 7:01

Jože, imaš pa neke "hude" žarnice, da lahko pečeš z njimi :lol: . Če že vztrajaš pri pečenju, sem tudi jaz za, ampak jaz ne bi iz MB vozil mesa. Če je možno, nabavi prosim ti meso, od naju s kolegom pa dobiš € za materijal. Mislim, da bi tudi kdo od ostalih ki pride lahko tako naredil, sicer pa je to presoja vsakega posameznika. Pa ne zopet rečt, da nočeš imeti, ker neki red pa mora biti .............pa magari je slab :).
Se vidimo 8. maja

LP zuti
zuti
Strokovnjak
Strokovnjak

Toplotna crpalka iz klime

OdgovorNapisal/-a Tamy » 1.4.2010 19:08

Ravno sem se malo poigral in sestavil eno TC iz stare klime 1,2kW na R410 in rebrastera izmenjevalca, ki sem ga vstavil v okroglo ohisje s protitocnim dotokom, ter priklopil direktno na pipo. Plin na vhodu v izmenjevalec 57'C, izhod 25'C, voda vhod 11'C, izhod 44'C. V prostoru je 11'C. Pretok sem nastavil majhen, nekaj L na minuto. Ne vem kako je s plinom, klima je bila pod pritiskom, a je nekaj let stala. zrak sem izpustil ob priklopu izmenjevalca. Dela v redu. Le moti me, ker kompresor vsako minuto malo 'zapoje'.Ker ste izkuseni macki, prosim za kritike, komentarje in predloge!
Slika
Clovek se celo zivljenje uci! Tamy
Tamy
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov