STROJNISTVO.com • Poglej temo - Rezkanje

Rezkanje

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a Gost » 30.8.2004 18:14

Kaj bom delal: prototipne izdelke ne serije, če bom začel z serijsko proizvodnjo bom nabavil boljše stroje in zaposlil izkušene ljudi,

Obdelovanci: bodo od enostavnih do kompleksnih oblik, velikosti do 400 mm, natančnost čim višja, materiali mehkejši (Alu) občasno tudi trši(Jeklo)

Stroj: sprva sem mislil da bo šlo tudi z klasiko, a sem kasneje opazil da je postopek prepočasen, natančnost prenizka, potrebno preveč izkušenj, zato sem začel razmišljati o CNC, ki naj bi bil za začetek ne preveč drag (da se z tem izognem sponzorjem, ki so a bodo kasneje podj******* kaj je zdaj? kje je kaj videti?), z rabljenimi sem slišal da so problemi zato mislim da je bolje da je nov a so možne izjeme.

Skratka, rad bi čim več informacij, ker sem se za to že odločil tudi če popolnoma pogorim a sem trdno odločen. Del opreme že imam, trenutno rabim stroj, ki mi bo pomagal kovinske materiale pretvoriti v željeno obliko, opazil sem da rezkalnik nekako ustreza potrebam. Kaj menite Vi?

lp
Gost

OdgovorNapisal/-a En novinec » 30.8.2004 18:15

zgoraj sem se pozabil podpisat

lp
En novinec

OdgovorNapisal/-a Gost » 30.8.2004 22:04

Pozdravljen,
tega stroja sicer ne poznam, na prvi pogled pa mi deluje bolj hobi varianta, kot kakšen resen CNC rezkalni stroj.
Če želiš čim večjo natančnost izdelanih kosov, ti svetujem, da si izbereš čim bolj togo izvedbo stroja.
Pred nakupom tega stroja, ti svetujem, da se pozanimaš, kdo ta stroj uporablja in ga vprašaš za izkušnje ali pa se dogovoriš direktno s proizvajalcem in stroj testirate.
Poleg tega se pozanimaj o točnosti vretena (vpnite čim daljši točen trn v vreteno in na skrajnem koncu z urco odčitajte opletanje vretena).
Kakšen je način vpetja? Cena orodja? Kolikšna je max. dovoljena teža vpetega orodja?...
Če boš kupoval nov stroj, ne pozabi vprašati koliko orodja dobiš zraven.
(dobi vsaj 5 različnih ponudb). Nato pa pri tistem za katerega si se odločil poizkušaj izsiliti še kakšen % popusta in čim več opreme. (Ko smo mi kupovali CNC je bil na začetku brez vsega orodja, z malo truda pa smo dobili še za cca 1 miljon orodja (vpenje glave, trni, stročnice, primež...)

Če kupuješ rabljen stroj običajno ob stroju dobiš veliko uporabnega orodja in priprav (delilnik, nagibna miza, stročnice, vrtalne in stružilne glave, razna vpenjala...), kar tudi ni zanemarljivo.

Kaj pa če bi za začetek poiskal uslugo, za izdelavo prototipnih kosov?

lep pozdrav
Gost

OdgovorNapisal/-a En novinec » 31.8.2004 12:54

Kje pa ste gledali za rabljene stroje? Ker sem gledaj po www pa je ponudba bolj majhna oz. je sploh ni.

Kar se pa tice da bi dal za zacetek nekomu drugemu delat, sem tudi ze razmisljal, vendar ne poznam ljudi ki se z tem ukvarjajo, kje sele da bi mi kdo delal uslugo, pa tudi ce bi se mi kdo ponudil, bi mu hitro prikipelo, ce bi mu vsak teden prinesel par razlicnih kosov za naredit, pa bi bil spet na zacetku, zato se mi zdi da je najbolje da se stvari lotim sam, v kaksnem letu se bom ze naucil. Vem da bodo sprva izdelki poraz, ampak vaja dela mojstra al pa vsaj enga ki nekaj zna.

Da bi pa dal komu za denar delat bi zelo hitro bankrotiral, pa se kolikor sem uspel razbrat iz prispevkov na forumu, neradi delajo po en kos, ki je potem zelo drag.

LP
En novinec

OdgovorNapisal/-a franca » 31.8.2004 14:38

Ja, sedaj bo pa že malo lažje svetovat. Glede na tvoje podatke o komadih pride v poštev stroj Machining Center VECTOR 610 CNC (če se ti Knuth dopade). Za ta cenovni razred (nižji) je ta stroj kar vredu. Priporočal pa bi ti, da vzameš stroj z Haidenhain krmiljem, ker ga boš glede na tvoje znanje najprej osvojil (malo boš moral doplačat). Sicer pa imaš pri nas veliko prodajalcev, ki prodajajo stroje tega razreda (to so stroji proizvajalcev v Indoneziji in tam okrog z nemškimi imeni ).
Nakupa rabljenega stroja ti ne priporočam prej, dokler sam dobro ne spoznaš stroja.
Ko boš pa stroj imel, je pa najbolje plačati nekoga za nekaj dni inštrukcij (en teden in malo telefonske podpore imaš dovolj). Nekega predznanja na klasiki ne rabiš, le malo dlje traja da vse to osvojiš.

Pa hrabro rezkanje

Lp

P.S. stroj obvezno zavaruj proti lomu !!
franca

OdgovorNapisal/-a Slavc » 31.8.2004 18:12

Pozdravljen!

Kakšen stroj izbrati - CNC ali klasični. Pomembno je predvsem dvoje. V kolikor boš izdeloval pretežno dokaj zahtevne izdelke večjih serij, se ti vsekakor izplača investirati v CNC. Če pa boš stroj uporabljal bolj za prototipe ali pa bo vsak izdelek drugačen, potem pa priporočam klasični stroj.
Če boš kupoval rabljen stroj, je zelo pomembno, koliko opreme boš dobil poleg. Saj je sama oprema, kot so razna vpenjala, in rezkarji ki jih mogoče lahko dobiš ob stroju včasih celo dražja kakor sam stroj.
Ker si popolni začetnik in verjetno niti še ne veš, kaj vse boš izdeloval, ti svetujem, da poizkusiš kje dobiti stoj EMCO. To je v bistvu univerzalna stužnica, ki vsebuje tudi vertikalni rezkalni steber z vrtljivo glavo. Tako dobiš dva stroja v enem. Poleg tega pa se da na njem z malo potrpežljivosti narediti odlične stvari.
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a En novinec » 1.9.2004 14:54

Kakšno opremo (vpenje glave, trni, stročnice...) pa priporočate, da kupim za začetek ob nakupu stroja? Namreč na začetku se bom privajal na stroj in bodo izdelki večinoma "škart".
Ostalo bom že dokupil kasneje, ampak da se lahko zečne z delom, ker zraven stroja zgleda da ni nič, mogoče kakšen primež ali glava več pa ne.

Pa še to, a se zraven splača vzet tudi hladilni sistem? A se da hladilna tekočina reciklirat - prečistit?

LP
En novinec

OdgovorNapisal/-a En noviniec » 8.9.2004 21:34

No vidim da je z nasveti konec, grem kupit stroj in delat, kar bo pa bo.

Hvala za vse nasvete.

LP
En noviniec

OdgovorNapisal/-a Katja » 9.9.2004 7:23

Ne vem zakaj bi si roke mazal, najemal kredite in
se to brez znanja, delal stvari o katerih nimaš pojma.
Na tvojem mestu bi si poiskal podkooperante,
naj oni delajo za male denarce :P
Katja

OdgovorNapisal/-a En novinec » 11.9.2004 10:35

Roke si z veseljem umažem, če z tem kaj dosežem! Kreditov nebom najemal.

Znanje bom pridobil!

Zaenkrat ne rabim podkooperantov, pa še ti ne delajo za male dnarce, obenem me pa to veseli in nevem zakaj bi potem to prepustil drugim, vsaj za zdaj!

LP
En novinec

OdgovorNapisal/-a jan » 11.9.2004 20:53

Ej ti En novinec ti si pa trmast in prav imaš, vztrajati je treba ne pa že na začetku vreč puško v koruzo. Drugače pa vem za eno velko firmo v Nemčiji kjer prodajajo rabljene pa tud nove CNC stroje, za povrh dobiš še garancijo, pa še slovenščina jim ni tuja. Ampak o tem mal kasneje(nimam pri roki naslova)

lp
jan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a En novinec » 27.9.2004 15:55

Zivjo,

odkar sem odpru to temo sem zvedel kar nekaj o rezkarjih sedaj sem pred odločitvijo na eni strani http://www.wd-tehnik.si/NOVI%20STROJI/REZKALNI%20STROJI/vhf1-z%20digitali.htm na drugi pa rabljen orodjarski rezkalni stroj (star kar nekaj let) a z vso opremo za 1.000.000 sit. Prvi je nov a z manj opreme pa malo manjši, drugi je star a večji z več opreme a ker je rabljen pomeni da je že malo "zjahan" pa lahko se kaj pokvari (lastnik je posredno poznan ga nerabi ker mu stoji, ima CNC). Kaj pravite?

lepPozdrav
En novinec

OdgovorNapisal/-a Gost » 27.9.2004 21:20

Živjo,
jaz bi se odločil za rabljeni orodjarski rezkalni stroj. Če osebo, ki stroj prodaja poznaš, se poizkušaj dogovoriti, da preden ga kupiš narediš na njem nekaj svojih izdelkov in vidiš, če je stroj zadovoljivo točen za tvoje potrebe. Poleg tega, pa ti bo rezkalec lahko tudi svetoval kako se lotiti dela...
Če storj nima merilnih letev X, Y, Z se za le-te lahko pozanimaš v Iskra Tela, naj ti dajo ponudbo.

lp
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 28.9.2004 8:51

En novinec napisal/-a:Zivjo,

odkar sem odpru to temo sem zvedel kar nekaj o rezkarjih sedaj sem pred odločitvijo na eni strani http://www.wd-tehnik.si/NOVI%20STROJI/REZKALNI%20STROJI/vhf1-z%20digitali.htm na drugi pa rabljen orodjarski rezkalni stroj (star kar nekaj let) a z vso opremo za 1.000.000 sit. Prvi je nov a z manj opreme pa malo manjši, drugi je star a večji z več opreme a ker je rabljen pomeni da je že malo "zjahan" pa lahko se kaj pokvari (lastnik je posredno poznan ga nerabi ker mu stoji, ima CNC). Kaj pravite?

lepPozdrav

Pozdravljen!

Ogledal sem si stroj na povezavi, ki si jo navedel. To je klasičen rezkalni stroj in ne CNC o katerem si razmišljal. Svetujem ti, da kupiš CNC sicer
boš pogorel že na začetku. Kaj boš pa delal na klasiki? Če nameravaš
rezkati kocke A*B*C ne boš zaslužil nič! :(

LP
Gost

OdgovorNapisal/-a En novinec » 28.9.2004 10:12

Se strinjam da z klasičnim strojem sigurno odpade kakšna konkurenčnost in CNC je definitivno taprava stvar, ki jo bom kmalu nabavil vendar, ker sem začetnik in na začetku bom verjetno delal samo škodo se mi zdi da je bolje da počnem to na klasiki, sicer pa sem opazil v večini delavnic kjer sem bil da imajo poleg CNC tudi klasiko za kakšne manjše zadeve, npr. ta ki mi ponuja rabljenega je tudi začel z klasiko ravno z to ki mi jo prodaja, sedaj pa dela na CNC.

LP
En novinec

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov