STROJNISTVO.com • Poglej temo - Majhna stružnica

Majhna stružnica

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Majhna stružnica

OdgovorNapisal/-a KLAN. » 30.8.2004 18:47

Pozdravljeni, zanimam me, kakšno stružnico naj si kupim za začetek , da bom z njo lahko stružil predmete dolge do 500mm (večinoma pod 100mm) in premera do 100mm. Stružil bi jeklo in aluminij. kakšne natančnosti se lahko dosežejo na takih stružnicah in kako je z notranjim struženjem premerov velikosti 10mm? Cena nove / rabljene?

Hvala, Klemen
KLAN.

OdgovorNapisal/-a mitja_p » 30.8.2004 21:49

Za struženje do 500 mm dolžine in premera 100 mm, niti ni tako majhna stružnica.

Naprimer rabljena CNC stružnica do premera 250 mm, bi stala tam nekje okrog 1,5 do 2 mio SIT.

Kar pa se natančnosti tiče, pa se vprašaj ali rabiš bolj natančnost ali bolj ponovljivost. Če rabiš ponovljivost, potem glej da je konstrikcija stroja bolj toga, da je stroj bolj "glomazen".

Glede natančnosti pa ne vem točno. Po moje bi na omenjenem stroju dosegal natančnost 0,01 mm.
Problemi v strojništvu so zato, da jih rešujemo!
mitja_p
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a franca » 31.8.2004 19:43

Pobrskaj malo po netu, stružnic je na pretek. V slovenije se kar nekaj firm ukvarja s prodajo novih in rabljenih, cnc in klasičnih. Cene za tvoj primer pa se gibljejo od 10.000 do 30.000 E (nove).

LP
franca

OdgovorNapisal/-a Gost » 1.9.2004 8:01

Kitajska stružnica iz Palmanove bi bila za začetek kar dovolj.Klan sprašuje po navadni stružnici,vi pa o cnc ki vagajo 10 ton???
Gost

OdgovorNapisal/-a franca » 1.9.2004 16:42

KLAN je spraševal marsikaj, ampak so "pametni" moderatoratorji cenzurirali del foruma ???

Očitno si zamudil celotno debato.

Mislil sem, da je ta forum namenjen strojnikom, sedaj pa vidim, da ga uporabljajo tudi osebe ki pojma nimajo, ne poznajo niti osnovnih merskih enot, da o drugih stvareh niti ne govorim.

Namen foruma je reševati probleme v strojništvu (vsaj mislil sem tako), v kolikor pa nekdo kvasi neumnosti pa se ga opozori!!!

Lp

p.s. moderatorji, zakaj ste brisali samo del posta ??
franca

OdgovorNapisal/-a Gost » 1.9.2004 19:55

:evil: Če ti tema ne odgovarja je ne beri, in pusti modela da vpraša kar ga zanima!!!!
Gost

OdgovorNapisal/-a KLAN » 1.9.2004 21:14

Mislim da sem večino le ujel-žal.pustimo to!

Kako je z enostavnimi (ki niso CNC!) mini stružnicami in struženjem notranjih utorov (tesnila,...) zelo majhnih premerov pod 10mm (0,01m :wink: ),menda znajo biti problematični, še posebej če je "lukna" globoka?
Konkretno me zanima za utor za tesnilo 18x3.2 na vodilu gredi 10mm-kako globoko ga lahko še postavim, da se ga bo dalo še naredit?
KLAN
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Ribnica

OdgovorNapisal/-a Gost » 3.9.2004 20:12

Problem dolgih lukenj je v tem da ne vidiš kaj se dogaja.Sicer se pojavijo vibracije ki so posledica dolgega držala ploščice.Danes dobiš rezilne ploščice za izvedbo utorov različnih oblik in velikosti vklučno z pripadajočimi držali.Dražja izvedba antivibracijskega držala je narejena iz vidia jekla.Znjim se ob ustreznih parametrih obdelave da izdelati zelo globoke utore.Za konkreten primer kot ga razumem imaš luknjo fi 10 mm in bi izdelal utor za oring 18x3,2.To ne gre skupaj.
Sicer dobiš držalo fi 6mm,na katerega pritrdiš ploščico za utor globine 3mm.Bom pogledal v firmi od katerega proizvajalca je.
Gost

OdgovorNapisal/-a KLAN » 4.9.2004 9:26

tesnilo je tipa S9, tuk da dimenzije za utor kr držijo. bom pa zato rabu utor globine 4mm,a se to da za tako majhno lukno?
KLAN
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Ribnica

OdgovorNapisal/-a ComoLuz » 19.9.2004 12:17

Oj!
V kolikor bi rad naredil utor samo za O-ring, ti ni treba uporabiti držala in ploščice ampak si lahko izbrusiš navaden rapid nož na obliko utora, kar pa sploh ni problem!

Lp D.
ComoLuz
Sodelavec
Sodelavec

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: Bing [Bot] in 11 gostov