Torej, stanje je sledeče. Na linku:
http://www.mg.gov.si/fileadmin/mg.gov.si/pageuploads/Energetika/Porocila/Podpore2010_v1.2.pdf
so objavljeni NEURADNI izračuni podpore za elektrarne. Privzamemo da planiram malo elektrarno, torej več kot 50 kW in manjše od 1 MW. V podpori ni specifično določeno ali se elektriko pridobiva s stirlingom ali s katerim drugim energetskim strojem.
Imam dve možnosti:
1. Prodajam določenem dobavitelju (verjetno kakšnem industrijskem obratu). To je obratovalna podpora oz.
OP
2. Imam zagotovljen odkup, kar pomeni, da elektriko prodajam Centru za podpore
To je razloženo na drugi strani v PDFju.
Za mojo elektrarno predpostavim,da imam zagotovljen odkup el. energije, kar pomeni sledeče, citiram:
Zagotovljeni odkup pomeni, da proizvajalec vstopi v bilančno skupino Centra za podpore, ki deluje v sklopu Borzen-a. V tem primeru upravičenec Centru za podpore prodaja električno energijo in mu izstavlja enoten račun po ceni za zagotovljeni odkup. Proizvajalec v tem primeru torej nima in ne sme imeti sklenjene ločene tržne pogodbe za prodajo električne energije.
Če potem pogledate na 6. stran je iz tabele razvidno,da za moj tip elektrarne z zagotovljenim odkupom dobim podporo 225,74 €/MWh. Torej mi to predstavlja zaslužek.
Po mojih predpostavkah naj bi elektrarna imela izhodno moč 76 kW. Na mesec bi prišlo 54720 kWh, torej dobim 12352 €/mesec sredstev podpore.
Če sem si use skupaj napačno interpretiral me prosim popravite.
LP