STROJNISTVO.com • Poglej temo - Dvig žage pri lokarici

Dvig žage pri lokarici

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Dvig žage pri lokarici

OdgovorNapisal/-a PartyBoy » 31.3.2010 17:03

Lep pozdrav
Zanima me, kako bi najpreprosteje izdelal dvižni mehanizem za lokarico, po možnosti mehanski. Rišem načrt manjše bolj namizne žage, pa se je zadeva zataknila ravno pri dvižnem sistemu, ki mora pri povratnem gibu žage rezilo malenkost dvigniti.

Za silo pri žaganju je uporabljena teža žage oz. verjetno se bo uporabila še dodatna premična utež, verjetno še z celindrom z dušilko.

OdgovorNapisal/-a dsf » 4.4.2010 20:43

Uporabi pnevmatski cilinder, manjši ,na dnu priključi dušilko katera ti bi spuščala olje v rezervoar, zraven pa priključi nek manjši cilinder vezan na pogon žage da ti bo pumpal olje ven-not in s tem dvigoval pri povratu lista. Za dvig boš pa preprosto dvignil ramo, olje bo potegnilo iz rezervoarja, ven pa bo spet uhajalo preko dušilke
dsf
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a PartyBoy » 4.4.2010 21:42

Predvidevam, da so hotel reči hidravlični.

To z dušilko sem že razmišljal.

A misliš tak celinder z dušenjem, kot je recimo na tračnih žagah, kjer dvigneš žago, potem pa z ventilom reguliraš hitrost reza oz. spuščanja žage ?

Žago bo poganjal ekscenter, tako kot je narejeno na večini takih strojev. Zanima me predvsem tista pumpica, a bi jo vezal kar direktno na excenter, seveda na pravo pozicijo.

Bom prilepil sliko kako naj bi zgledalo.

OdgovorNapisal/-a dsf » 5.4.2010 9:56

Ne namenima sem napisal pnevmatski ker bo gotovo cenejši , pa še tlakov ne boš imel nobenih groznih obenem pa imaš tam tanko batnico, veliko poveršino bata ker boš le to potreboval da bo dvig minimalen.
izhajal sem iz moje žage katera ima podobno rešitev že original,če te zanima za pogledat povej..
dsf
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Muck » 9.4.2010 19:55

Kevin, najcenejša rešitev tega problema je montaža cilindra (pnevmatičnega) na ekscenter na isti osi kot ekscenter za premikanje samega lista žage, batnico pa na zgornji del žage kjer se nahajajo vodila. Med priključka se pa vzporedno veže enosmerni-nepovratni ventil (obrnenj tako da omogoči izteg batnice) ter nastavljivo dušilko. Tako imam narejeno na originalni žagi. :)
Muck
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a PartyBoy » 10.4.2010 18:35

Verjetno bom res naredil tako ja.

Sem pa razmišljal tudi, če bi dal celinder tako kot je na tračnih žagah, žago montiral malenkost postrani glede na vodila, potem pa nekako naredil, da se ventil celindra na povratnem gibu žage zapre. Ker bi bila žaga pod majhnim kotom, se nebi drgnila ob obdelovanec, ko bi prišla do konca povratnega giba, bi se moral pa ventil na celidru odprti in tako bi spet rezala.

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov